Aktuálně

21. 9. 200811:15

Premiér: Odsuzujeme jakýkoliv druh terorismu

Český velvyslanec v Pákistánu Ivo Žďárek nepřežil teroristický útok. Premiér Mirek Topolánek již mluvil o neštěstí s rodinou velvyslance a vyjádřil jim hlubokou účast.

"Česká republika ostře odsuzuje jakýkoliv druh teroristických aktivit," okamžitě reagoval předseda vlády Mirek Topolánek. Český velvyslanec v Pákistánu Ivo Žďárský bydlel dočasně v islamabádském hotelu Marriott, který se stal v sobotu terčem teroristického útoku. Na místě zahynulo nejméně 53 osob, další stovky byly zraněny.

Podle prvních informací velvyslanec po výbuchu telefonoval na českou ambasádu, že je v pořádku, má lehkou řeznou ránu a potřebuje odvézt pryč z hotelu. Než stačili čeští kolegové k hotelu dojet, vypukl v hotelu požár a chaos. Tělo českého velvyslance identifikovali pákistánští policisté a pracovníci velvyslanectví až o několik hodin později.

Teroristický útok v Islámábádu odsoudil také ministr zahraničních věci ČR Karel Schwarzenberg, který zároveň vyjádřil soustrast rodinám obětí. Útok označil za pokus o destabilizaci Pákistánu v klíčovém období po nedávných prezidentských volbách. Schwarzeberg zároveň uvítal prohlášení vlády Pákistánu, že tato událost neoslabí její rozhodnost v boji proti terorismu.

Foto hořícího hotelu

Islamabad_vybuch v hotelu

Prohlášení ministra zahraničních věcí ČR Karla Schwarzenberga

S hlubokou lítostí jsem přijal zprávu o tragickém úmrtí našeho velvyslance v Pákistánu pana Iva Žďárka. Jeho smrt svědčí o tom, že se nás teroristé snaží zasáhnout na nejcitlivějších místech. Velvyslanec Žďárek statečně plnil všechny své úkoly v těch nejsložitějších a nejrizikovějších podmínkách. Jeho skon je pro nás zavazující: nesejdeme z cesty, zlu budeme čelit a bojovat s ním.

Jménem ministerstva zahraničních věcí, všech kolegů pana Iva Žďárka i jménem svým vyjadřuji svoji nejhlubší soustrast rodině a přátelům našeho velvyslance.