Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Události

23. 9. 2008 13:04

TÉMA: Nová nahrávka české hymny

Podnět k nové nahrávce české státní hymny dal premiér M. Topolánek v souvislosti s oslavami Dne české státnosti 28. září. V roce 2008 si připomínáme 90 let od vzniku samostatného československého státu, ale také další výročí s "osudovými osmičkami." Skutečnost, že přes mnohá úskalí, kterým náš stát čelil v uplynulých desetiletích, vzpomínáme uvedené události ve svobodném demokratickém státě, vnímá předseda vlády České republiky Mirek Topolánek nejen jako důvod k oslavám, ale jako výzvu pro budoucnost.

Nová nahrávka české hymny 
notový zápis - ilustrační fotoNovou nahrávku české státní hymny nastudoval sbor opery Národního divadla v doprovodu orchestru Národního divadla pod vedením světoznámého dirigenta českého původu Jiřího Bělohlávka. Pod jeho citlivým vedením se zrodila čtyři provedení české státní hymny. Ženský sólový zpěv v podání Kateřiny Kněžíkové, mužský sólový zpěv v podání Adama Plachetky, sborový zpěv Sboru opery Národního divadla a orchestrální provedení Orchestru Národního divadla. Disk s nahrávkou tvoří nedílnou součást publikace Kde domov můj? 

Spolu s nahrávkami orchestru a interpretů Národního divadla disk nabízí také některé historické nahrávky: 

1 ) František Pácal – zpěv / Zonophone (1908)
2) Ema Destinová, Dinh Gilly – zpěv / His Master´s Voice (1914)
3) Pavel Ludikar – zpěv / Ultraphon (1930) 
4) František Pour - zpěv, Dětský sbor Rozhlasu, Jan Kühn - sbormistr, hovoří Prof. Adolf Cmíral /His Master´s Voice (1934) 
5) Otakar Mařák (film Fidlovačka) / nyní NFA (1930) 
6) František Smolík (Rozhlasová hra Fidlovačka) / Československý rozhlas (1951) 
7) Choeur des Aviateurs Tchécoslovaques / Polydor (1940) 
8) Nahrávka hracího stroje zn. Symfonion ze sbírek Národní muzea – Českého muzea hudby, inv. č. E 694.
Nové nahrávky a rovněž všechny výše uvedené nahrávky si můžete poslechnout a stáhnout na specializované stránce věnované uctění Dne české státnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie