Aktuálně

13. 10. 2008 16:23

Vláda na mimořádné schůzi projedná návrh zákona reagující na závěry minulé jednání Rady ECOFIN zaměřené na krizi na světových finančních trzích

Kabinet premiéra M. Topolánka projedná v úterý 14. října návrh zákona, kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů. Jedná se o předem avizované zdvojnásobení maximální výše náhrady za pohledávky z vkladů vyplácené z Fondu pojištění vkladů na 50 000 EUR za současného zrušení stávající spoluúčasti vkladatelů ve výši 10 %.


Prioritou je obnovení důvěry vkladatelů a správné fungování finančního sektoru
finance - ilustrační obrázekNávrh zákona, kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, se týká zvýšení limitů náhrad z Fondu pojištění vkladů. Návrh se předkládá v návaznosti na závěry Rady ES ze dne 7. října 2008, které se týkalo opatření proti probíhajícím finančním turbulencím. Česká republika se zavázala, že její prioritou je obnovení důvěry vkladatelů a správné fungování finančního sektoru. Jedním z nástrojů, kterým lze tento závazek naplnit, je navýšení výše náhrad za pohledávky z vkladů z Fondu pojištění vkladů.

Podstatou návrhu zákona je zdvojnásobení maximální výše náhrady za pohledávky z vkladů vyplácené z Fondu pojištění vkladů na 50 000 EUR za současného zrušení stávající spoluúčasti vkladatelů ve výši 10 %. Zvýšení maximálního limitu pro výplatu náhrady se promítá také do úpravy možnosti připojištění pro pobočky zahraničních bank. Z důvodu naléhavé potřeby řešení aktuální situace se navrhuje, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s návrhem zákona souhlas již v prvním čtení. Z téhož důvodu se navrhuje účinnost zákona dnem vyhlášení. Ministr a předseda Legislativní rady vlády dne 9. října 2008 stanovil ve smyslu čl. 76 Legislativních pravidel vlády, že se meziresortní připomínkové řízení k návrhu zákona neprovede.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie