Aktuálně

19. 11. 200813:52

Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v České republice v roce 2007

Letošní Výroční zprávu o stavu ve věcech drog v ČR zveřejňuje Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti poté, co ji (jako materiál pro informaci) obdržela vláda ČR.

Zpráva obsahuje nejnovější souhrnné informace o drogové situaci v ČR – je zpracována na základě údajů z roku 2007 (zatímco nedávno zveřejněná evropská zpráva analyzovala data r. 2006).


Hlavní trendy v roce 2007 
Virus HIV- Užívání drog v obecné populaci se stabilizovalo; dochází k zastavení rostoucího trendu u konopných látek, míra užívání extáze klesá.
- V prostředí noční zábavy se zvýšil podíl osob užívajících pervitin a zejména kokain; užívání extáze pokleslo.
- Počet problémových uživatelů opiátů a pervitinu je dlouhodobě stabilizován na cca 30–31 tisících.
- Zvýšila se incidence HIV mezi uživateli drog, prevalence HIV a VHC jsou stále na relativně nízké úrovni.
- Přetrvává relativně nízký počet smrtelných předávkování drogami.
- Podíl problémových uživatelů drog, kteří jsou v kontaktu s nízkoprahovými programy, vzrostl na cca 70 %.
- V nízkoprahových programech se meziročně zvýšil počet kontaktů, stále roste i počet jehel a stříkaček distribuovaných ve výměnných programech.
- Průměrný věk uživatelů drog v kontaktu a v léčbě se dlouhodobě zvyšuje.
- Zvýšil se počet substitučních programů i počet klientů, kteří se substituce účastní. Problémem je hlásná kázeň lékařů a zdravotnických zařízení, které substituci poskytují – do registru substituční léčby hlásí pouze zlomek jejich odhadovaného počtu.
- Nadále klesá počet testů na HIV a virové hepatitidy provedených uživatelům drog.
- Drogová kriminalita, ceny drog ani jejich čistota nedoznaly výraznějších změn.
- Výdaje na protidrogovou politiku z veřejných rozpočtů včetně státního se zvýšily; v poměru k celkovým výdajům státního rozpočtu však dochází od r. 2005 k jejich snižování.


Vývoj a nové trendy jsou podrobněji uvedeny na začátku výroční zprávy a rovněž v periodiku Zaostřeno na drogy č. 5/2008.
Výroční zpráva obsahuje stejně jako každý rok následující kapitoly: Národní protidrogová politika a její kontext, Užívání drog v populaci, Prevence, Problémové užívání drog, Léčba, Zdravotní souvislosti a důsledky užívání drog, Opatření zaměřená na zdravotní souvislosti a důsledky užívání drog, Sociální souvislosti a důsledky užívání drog, Opatření zaměřená na sociální souvislosti a důsledky užívání drog a Drogové trhy. Speciální kapitola byla letos věnována tématu Trestní statistiky.


Plné znění Výroční zprávy o stavu ve věcech drog naleznete v příloze na konci této zprávy a na internetové adrese www.drogy-info.cz a na http://drogovapolitika.vlada.cz
Informace poskytuje

MUDr. Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti, tel. +420 724 192 017. – MUDr. Mravčík je ve dnech 18. 11. 2008 – 21. 11. 2008 v zahraničí. Na dotazy bude odpovídat o přestávkách mezi jednáním (na zmeškané hovory zatelefonuje zpět, jakmile to bude možné); děkujeme za pochopení.

Mgr. Kateřina Škařupová, výzkumná pracovnice, tel. 296 153 354.
Ing. Eva Škrdlantová, pracovnice pro vztahy s veřejností, tel. 296 153 301.
Výroční zpráva ke stažení a další informace http://www.drogy-info.cz/index.php/publikace/vyrocni_zpravy  a http://www.vlada.cz/cs/rvk/drogovapolitika/default.html


O Národním monitorovacím středisku pro drogy a drogové závislosti
Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti je českým partnerem sítě REITOX, zřízené a podporované národními vládami a Evropskou unií s cílem monitorovat situaci v oblasti psychoaktivních látek, připravovat podklady pro kvalifikovaná politická rozhodnutí v této oblasti na národní i evropské úrovni a vyhodnocovat jejich účinnost. Bylo zřízeno v r. 2002 jako součást Úřadu vlády České republiky – sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Chcete mít na svém webu vždy aktuální novinky z drogové problematiky v ČR? Integrujte si RSS zdroj portálu drogy-info.cz jeho adresa je http://www.drogy-info.cz/article/rssheadlines (prohlížejte Operou, Firefoxem nebo jinými alternativními prohlížeči - IExplorer (verze nižší než 7) RSS zdroje integruje, ale jako stránku je nezobrazí).