Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

24. 11. 2008 15:38

12. září 2008

Zápis ze schůze Výboru pro regiony RVNNO ze dne 12. září 2008

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina (Příloha č. 1).

Schůzi Výboru pro regiony Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „Výbor“) zahájila Mgr. O. Kalčíková, náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje. Schůzi Výboru pak řídil jeho předseda Bc. R. Haken.


Program schůze:

1) Zahájení
2) Podpora partnerství samosprávy a NNO na regionální úrovni a spolupráce s vládou a centrální exekutivou
- Výbor pro regiony Rady vlády pro NNO a Rada vlády pro NNO – struktura a metodiky spolupráce
- Financování činností a fungování NNO – dotační programy
- Decentralizace prostředků na úroveň krajů, systém podpory v roce 2009
- Řízení operačních programů 2007 – 2013, možnosti čerpání a aktivity financované z technické pomoci
- Co potřebují NNO na úrovni kraje, náměty a příležitosti pro další období na regionální úrovni
- Síťování a spolupráce NNO na regionální i další úrovni, spolupráce a partnerské projekty v Plzeňském kraji
- Projekt KŘESADLO
3) Agenda Výboru pro regiony Rady vlády pro NNO
- Aktuální informace z Rady vlády pro NNO
- Krajská servisní střediska pro NNO
- Problematika SROP 3.2
- Různé
4) Shrnutí a diskuse


Ad 1) Zahájení 
Schůzi Výboru, která se konala jako součást dvoudenní konference s názvem „Partnerství samospráv a neziskového sektoru – účast na rozhodování, projektová spolupráce, analýzy a rozvoj sociálních služeb, financování“ zahájila členka Výboru a náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje Mgr. O. Kalčíková. Úvodní slovo přednesl také náměstek ministra pro místní rozvoj Ing. M. Kalous.
V následné diskusi vystoupila PhDr. P. Francová s informací o plánu na zřízení kanceláře pro nestátní neziskové organizace (dále jen „NNO“), která by měla pomáhat NNO s projekty ze strukturálních fondů a která by byla financována z technické pomoci. Ing. M. Kalous uvedl, že o takové iniciativě neví, nicméně ji považuje za efektivní. Dodal, že s podobným záměrem přišly i regionální rady regionů soudržnosti. Bylo by možná vhodné obě iniciativy propojit. Přislíbil, že prověří možnosti takové kanceláře v rámci Operačního programu Technická pomoc.
Ing. J. Lodr uvedl, že velkým problémem pro NNO je předfinancování, resp. kofinancování projektů. U bank podporu hledat nelze, protože NNO nemají čím ručit. Ing. M. Kalous potvrdil, že na programovací období 2007 – 2013 byl skutečně umožněn systém průběžného financování, aby docházelo k minimálnímu zatěžování příjemců pomoci. Je pouze v pravomoci řídících orgánů rozhodnout o tom, zda bude v daném operačním programu průběžné financování používáno. Na kofinancování projektů může řídící orgán použít až 7,5 % z národních zdrojů, takže konečný příjemce si bude muset sám zajistit jen 7,5 %.
Dalším problémem je podle Ing. J. Lodra i výše dotace – např. v Plzeňském kraji je minimální výše dotace 25 mil. Kč. Z takové částky je i pouhých 7,5 % pro NNO příliš mnoho. Ing. M. Kalous konstatoval, že to chápe, nicméně si nedovede představit, že by vláda kofinancovala projekty NNO více. Doporučil obrátit se s tímto problémem spíše na kraje.
Bc. R. Haken uvedl, že častým tématem Výboru pro EU RVNNO jsou tyto okruhy: 1) předfinancování (proč se nevyužívá Českomoravská záruční a rozvojová banka?), 2) pravidlo de minimis (200.000 EUR za 3 roky – pro běžnou NNO to není problém překročit, Česká republika však nepožádala o blokové výjimky), 3) kofinancování, 4) partnerství (proč nemají samosprávy „povinnost“ brát si NNO jako partnery pro své projekty?), 5) globální grant, 6) vyúčtování a uznávání nákladů (jednotlivé kraje mají různý výklad, který většinou poškodí konečného příjemce). Existuje vyhodnocení programovacího období 2004 – 2006, které zpracovala Rada vlády pro NNO (dále jen „RVNNO“) a které obsahuje i doporučení pro období 2007 – 2013. Ing. M. Kalous konstatoval, že takovou diskusi vítá. Navrhl uspořádat setkání, na které bude pozván i Ing. K. Černý z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Uvedl však, že mu nepřipadá pravděpodobné, že by NNO za všech okolností spadaly do režimu de minimis. Co se týče vyúčtování projektů, je to velice zásadní otázka. Pokud se vyúčtování nepodaří, bude Česká republika všechny peníze vracet. Se svými kolegy hledá takové řešení, které by konečnému příjemci zaručilo právní jistotu. Musí se zamezit tomu, aby např. řídící orgán vyúčtování projektu uznal, a po 5 letech přišla kontrola z finančního úřadu, která prohlásí, že vyúčtování bylo provedeno špatně a vystaví vratku. K možnosti využívat Českomoravské záruční a rozvojové banky uvedl Ing. M. Kalous, že tuto otázku musí projednat s náměstkem ministra financí Ing. E. Janotou. Navrhl uspořádat setkání o těchto věcech na Ministerstvu pro místní rozvoj.
Ing. D. Žárský kritizoval vysoké nároky na tvorbu projektů. Nechápal, jak je možné, že Zlínský kraj požaduje kofinancování 15 %, když je možné požadovat jen 7,5 %, jak je možné, že konečný příjemce zpracuje vyúčtování projektu v únoru a finanční prostředky obdrží až v srpnu, a jak je možné, že v závěrečné zprávě dochází ke zpochybňování etapových zpráv včetně jimi uznaných nákladů. Ing. M. Kalous požádal Ing. D. Žárského, aby mu své výhrady poslal. Dále uvedl, že Ministerstvo pro místní rozvoj je sice koordinátorem pomoci z Evropské unie, regiony však mají zvláštní postavení a ministerstvo jim nemůže nic nařizovat. Zásadně však nesouhlasil se zpochybňováním etapových zpráv. Podle jeho názoru nelze rozhodovat o jedné věci dvakrát.
PhDr. P. Francová upozornila na výši sankcí za špatné použití dotace, jsou de facto likvidační. Měly by se plošně zmírnit. Ing. M. Kalous odpověděl, že sankce jsou v kompetenci řídících orgánů.
Ing. J. Lodr konstatoval, že kontrolující úředníci by měli mít jasnou metodiku pro provádění kontrol.


Ad 2) Podpora partnerství samosprávy a NNO na regionální úrovni a spolupráce s vládou a centrální exekutivou
Ing. M. Vyšín prezentoval přítomným strukturu a fungování RVNNO a jejích tří výborů a informoval o obsahu internetových stránek RVNNO (www.rvnno.vlada.cz). Bc. R. Haken poté podrobněji představil Výbor.
Bc. L. Krajdl poté prezentoval projekt „Budování absorpční kapacity místních a regionálních orgánů pro řízení programů EU na území Plzeňského kraje v období 2007 – 2013 (BAK)“.
Bc. R. Haken uvedl, že Výbor zajímá, jak místní NNO spolupracují s krajem, kde to funguje dobře a kde ne a proč, jaká byla zkušenost se SROP 3.3 atd.
Mgr. O. Kalčíková informovala, že cca 2x ročně pořádala kulaté stoly s NNO. Je členkou několika NNO a zakládající členkou Úhlava, o.p.s. Podle ní tato NNO nemá problém s bankovními úvěry, které se pohybují v řádech desítek mil. Kč. Úhlava, o.p.s. nikdy nežádala finanční prostředky od Plzeňského kraje. Dodala, že jedním z předpokladů dostatku finančních prostředků pro NNO je dobré hospodaření kraje.
Ing. C. Fojtíček uvedl k Asociaci NNO Plzeňského kraje (dále jen „ANNOPK“), že je podporována krajem. Pořádá sice např. semináře apod., což je dobře, ale měla by být podle něj lépe řízena. ANNOPK chybí nějaká celková vize. ANNOPK směrem dolů prý nefunguje dobře.
Ing. J. Lodr konstatoval, že velkým problémem jsou pro NNO příspěvkové organizace kraje. Kraj je podporuje více než NNO.
Mgr. K. Báča uvedl, že NNO se dělí na ty krajem zřizované a podporované a na ty ostatní. NNO potřebují pomoc kraje při zpracovávání projektů a žádostí.
Š. Tišer uvedl, že problémem je také hledání vhodných partnerů pro komunitní projekty. Nesouhlasil s kritikou ANNOPK. Současné předsednictvo ANNOPK podle něj začalo dobře pracovat.
Bc. L. Krajdl a L. Kubový poté předali zbývající ceny projektu KŘESADLO těm, kteří se nemohli zúčastnit slavnostního předání cen na hradě Klenová. Při té příležitosti poděkoval Bc. L. Krajdl Mgr. O. Kalčíkové za vydání informační brožury k projektu KŘESADLO.


Ad 3) Agenda Výboru pro regiony Rady vlády pro NNO
Bc. R. Haken uvedl, že příští schůze Výboru se koná dne 17. října 2008, tj. v den krajských a senátních voleb. Proto nebude vhodné uspořádat výjezdní schůzi v některém z krajů (původně byla plánována v Ústeckém kraji). Navrhl, aby se schůze konala v Praze a aby se zkombinovala s konferencí o partnerství na místní úrovni.

Závěr:
Příští schůze Výboru se bude konat v původním termínu, tj. 17. října 2008 v Praze v Lichtenštejnském paláci. Bude spojena s konferencí „Aktuální otázky rozvoje venkova – Management, partnerství a další faktory rozvoje venkova“.

Ing. M. Vyšín poté představil přítomným základní teze věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích. Bc. R. Haken informoval, že v dohledné době bude uspořádána tisková konference, kde budou teze představeny veřejnosti v konkrétnější podobě. Navrhl, aby se Výbor stal garantem části tohoto zákona, a to tak, že ve všech krajích bude návrh věcného záměru zákona projednán s veřejností. Po zmíněné tiskové konferenci Bc. R. Haken upřesní, co se po krajích bude chtít. Zákon by se měl projednat ve všech krajích, a to buď písemně, nebo formou kulatých stolů. Tyto aktivity by měli v krajích zajistit členové Výboru, zejména ti, kteří zastupují NNO. Navrhl, aby se návrh věcného záměru zákona projednal ve všech krajích, nejlépe formou kulatých stolů. Zmíněná projednání návrhu zákona by mohly proběhnout v období cca od 15. října 2008 do 15. listopadu 2008. Metodiku pro projednání návrhu zákona kraje dostanou.

Závěr:
Výbor bude garantem projednání věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích v krajích. Další informace, metodiku apod. budou členům Výboru rozeslány po jednání pracovní skupiny pro přípravu věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích a po tiskové konferenci.

Bc. R. Haken uvedl, že obdržel od PhDr. P. Francové žádost o podporu jejího návrhu, aby NNO mohly být konečnými příjemci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Závěr:
Výbor žádá RVNNO o podporu návrhu PhDr. P. Francové, aby NNO mohly být konečnými příjemci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Bc. R. Haken uvedl, že člen Výboru Bc. L. Krajdl byl jmenován do RVNNO a z tohoto důvodu rezignoval na své členství ve Výboru. ANNOPK na jeho místo navrhuje svého 1. místopředsedu L. Kubového. Žádost bude předána sekretariátu RVNNO.

Závěr:
Příští výjezdní schůze Výboru se bude konat dne 28. listopadu 2008 v Ústeckém kraji. Na programu schůze Výboru dne 17. října 2008 bude jako jeden z bodů prezentace Ústeckého kraje (zajistí D. Černý).

Bc. R. Haken vyzval všechny NNO, které mají problémy se závěrečným vyúčtováním projektů v rámci SROP 3.2, aby mu posílaly své podněty.
Následovala diskuse o krajských servisních střediscích pro NNO (dále jen „KIS“). Bc. R. Haken položil dotaz plzeňským NNO: jaké služby požadují od kraje, resp. státu? Upřesnil, že zatím není jasné, jestli KIS vůbec vzniknou. Náplň jejich práce, způsob financování, fungování atd. je na samotných NNO. Bc. L. Krajdl souhlasil s myšlenkou existence KIS, ale považoval ji za velice finančně náročnou záležitost. Ing. C. Fojtíček konstatoval, že funkci KIS by měla vykonávat krajská asociace NNO. Neměl by to dělat krajský úřad. Mgr. V. Klimentová myšlenku KIS přivítala a slíbila, že k ní pošle nějaké podněty.
Ing. P. Holý se dotazoval na ANNOPK – jak funguje členství v ANNOPK, jak je financovaná a jestli existuje v Plzeňském kraji „konkurenční“ krajská asociace? Bc. L. Krajdl odpověděl, že členem ANNOPK mohou být právnické i fyzické osoby se sídlem na území Plzeňského kraje. ANNOPK byla / je financována z projektu BAK, zbytek finančních prostředků byl poskytnut prostřednictvím darů. Členský příspěvek je 200 Kč ročně. ANNOPK má v současnosti cca 30 členů. Jiná krajská asociace NNO v Plzeňském kraji není, pouze střešní organizace.


Bc. R. Haken
předseda Výboru pro regiony RVNNO


V Praze, dne 2. října 2008
Zpracoval: sekretariát RVNNO

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty