Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Zápisy ze schůzí

25. 11. 2008 11:06

16. října 2008

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování RVNNO ze dne 16. října 2008

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina
Hosté: Ing. M. Berdychová

Schůzi Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen Výbor) řídila jeho předsedkyně JUDr. Hana Frištenská.

Program schůze:
1) Zahájení a schválení programu, kontrola úkolů z posledního jednání
2) Informace z jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace
3) Věcný záměr zákona o veřejně prospěšných organizacích (garant: JUDr. L. Deverová)
4) Komunikační strategie k věcnému záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích příprava kulatých stolů (listopad 2008)
5) Novela zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách (garant: JUDr. L. Deverová, host: PhDr. B. Šrámková)
6) Operativa sekretariátu
7) Různé



Ad 1)
Jednání Výboru zahájila jeho předsedkyně JUDr. H. Frištenská, která přivítala přítomné členy, seznámila je s programem jednání a shrnula zápis z jednání minulého. JUDr. H. Frištenská navrhla vypustit z jednání bod č. 5 - Novela zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách, a to z důvodu neúčasti zástupců/zpracovatelů předmětné novely. Na dotaz předsedkyně neměl nikdo připomínky k minulému zápisu a s navrženou změnou programu byl vysloven souhlas.

Závěr:
Výbor bere na vědomí splnění úkolů z minulého jednání Výboru a souhlasí s programem jednání.



Ad 2)
Mgr. K. Manová informovala přítomné členy o jednání Rady vlády pro NNO, které proběhlo dne 10. 10. 2008. Rada vlády na tomto jednání schválila:
1) teze věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích (JUDr. J. Svejkovský),
2) návrh Dodatku č. 8 Smlouvy ke Smlouvě o převodu zbývajících prostředků určených usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro účely podpory nadací ve II. etapě uzavřené podle § 18, odst. 2) písm. a) bod 6) zák. č. 171/91 Sb.,
3) návrh novely zákona č. 248/1995 Sb, o obecně prospěšných organizacích,
4) Zhodnocení koncepce podpory rozvoje neziskového sektoru
Dále Rada vlády pro NNO pověřila svou předsedkyni, aby požádala ministra práce a sociálních věcí o právní výklad § 33 odst. 3 zákoníku práce ve vztahu k obecně prospěšným společnostem.
JUDr. H. Frištenská shrnula v několika bodech práci Výboru pro legislativu a financování v uplynulém roce:
1. novela zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech: Tato novela byla připravena Fórem dárců, proběhlo připomínkové řízení a vypořádání připomínek. V současné době ještě není administrativně zpracováno vypořádání připomínek, a to z důvodu časového vytížení jak členů Výboru, tak sekretariátu RVNNO. Jedna z připomínek se týkala provedení RIA k této novele, JUDr. H. Frištenská uvedla, že je nad rámec kapacit Výboru toto zpracovat a proto bude novela předložena bez RIA s tím, že práce na jejím zpracování začaly před 1. listopadem 2007 (dle usnesení vlády ČR č. 927 ze dne 22.8.2007 je povinnost zpracovat RIA k legislativním návrhům, jejichž příprava byla zahájena po 1.11.2007). Vyzvala JUDr. L. Deverovou a Mgr. P. Kalousovou ke zpracování vyjádření k vybraným aby novela mohla být do konce roku vládě předložena.
2. novela zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných organizacích: Novelu připravila JUDr. L. Deverová a Rada vlády pro NNO ji na svém posledním jednání schválila; nyní tato novela bude připravena pro vnější připomínkové řízení.
3. Zásady vlády pro poskytování dotací NNO; práce na novelizaci těchto Zásad byla velice náročná, zejména jednání s dotujícími resorty. Zásady vlády schválila RVNNO a budou předložena vládě.
4. Smlouva s NIF: ve spolupráci se zástupci MF a pracovní skupinou Výboru pro legislativu a financování byl vytvořen Dodatek č. 8 ke Smlouvě o převodu zbývajících prostředků určených usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro účely podpory nadací ve II. etapě; nyní je materiál připraven pro předložení vládě, není určen pro připomínkové řízení.
5. zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnictví, resp. novela zákona o zaměstnanosti: společným úsilím Výboru pro legislativu a financování, některých členů Rady vlády pro NNO a MUDr. D. Stehlíkové se podařilo dosáhnout změny novely zákona o zaměstnanosti, a přesunout institut veřejné služby do zákona o hmotné nouzi (a nikoliv do zákona o dobrovolnictví).
6. problematika daňové reformy: v současné době je v připomínkovém řízení věcný záměr zákona o daních z příjmů, jako součást daňové reformy připravované MF ČR; tuto problematikou se Výbor zabývá a bude ji stále sledovat.
7. novela zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách: ze strany ministra vnitra MUDr. I. Langera a zástupů jeho resortu není v současné době vnímána potřeba k novelizaci tohoto zákona. Výbor se přesto domnívá, že by bylo vhodné zákon novelizovat, a proto se rozhodl využít verzi novely, která byla předložena (a odmítnuta) Legislativní radou vlády a tou se bude zabývat pracovní skupina Výboru. Tato verze bude na půdě Výboru přepracována a návrh bude předložen na prvním jednání Rady vlády pro NNO v roce 2009.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace z jednání Rady vlády pro NNO.
Výbor souhlasí s postupem prací na novele zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách. Ing. O. Haičman, garant této novely, připraví ve spolupráci s Mgr. M. Granja, Mgr. A. Rezkovou a sekretariátem RVNNO návrh novely zákona o veřejných sbírkách na jednání Výboru 4. prosince 2008.



Ad 3)
JUDr. L. Deverová informovala členy o dalším postupu prací na přípravě věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích a jmenovala některá problematická témata navrhované úpravy:
1) definice veřejně prospěšných služeb a činností; některé činnosti nemají konkrétního odběratele
2) snaha o zprůhlednění subjektů přijímajících prostředky z veřejných rozpočtů
3) stanovení finanční hranice, do které budou moci kraje a obce poskytovat finanční prostředky subjektům bez statusu veřejně prospěšné organizace
4) pro některá občanská sdružení bude zřejmě výhodné transformovat se na veřejně prospěšné s. r. o.
5) udržitelnost stanovena na 5 let je otázka, jestli je to dostačující doba
6) dotace sice nebudou nárokové, ale dotační systémy budou na zákon vhodně reagovat
7) benefitem bude sleva na dani z příjmu
8) veřejně prospěšné subjekty budou podřízení kontrole finančních úřadů
9) veřejně prospěšný organizace bude ta, která bude poskytovat veřejně prospěšné služby/činnosti a veškeré příjmy bude dávat do těchto služeb/činností
10) vymezení sankcí i za nedovolené používaní označení veřejně prospěšná organizace; správní trestání, přestupky
Dále JUDr. L. Deverová uvedla, že proběhnou jednání s ministrem financí Ing. M. Kalouskem, Národním kontrolním úřadem, Úřadem na ochranu hospodářské soutěže. JUDr. J. Svejkovský jednal s představiteli Středočeského kraje a bude následovat jednání se Svazem měst a obcí. Zpracovatelé věcného záměru zákona se také sejdou se zástupci sekce neziskových organizací Komory daňových poradců ČR.
JUDr. H. Frištenská uvedla, že pokud věcný záměr zákona bude schválen, bude třeba, aby se změnily některé mechanismy také na straně státu, např. aby audit byl považován za uznatelný náklad v rámci podpory z veřejných rozpočtů.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o probíhající přípravě věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích. Výbor navrhuje, aby na začátku ledna 2009 sekretariát RVNNO zorganizoval poradu dotujících resortů, na úrovni ředitelů nebo náměstků ministrů, kde bude představen věcný záměr zákona o veřejně prospěšných organizacích a začnou jednání s rezorty. Dále se Výbor domnívá, že není v jeho silách a sekretariátu RVNNO zpracovat RIA Hodnocení dopadů regulace do konce kalendářního roku, a tedy není možné zpracovat věcný záměr zákona o veřejně prospěšných organizacích, jehož součástí je Závěrečná zpráva k RIA, do konce roku 2008.



Ad 4)
Mgr. K. Manová seznámila přítomné členy s přípravou kulatých stolů v rámci komunikační strategie k věcnému záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích. Proběhnou 2 kulaté stoly v termínu 21. 11. 2008 (14 hod, Lichtenštejnský palác) a 1. 12. 2008 (14 hod, Hrzánský palác). V rámci panelové diskuse budou přítomni: JUDr. H. Frištenská, JUDr. L. Deverová, JUDr. J. Svejkovský, Ing. J. Adamec, zástupce Ministerstva financí a zástupce resortu, který bude vést rejstřík veřejně prospěšných organizací. Prezentace bude pro účastníky k dispozici i v papírové podobě. Pozvánka spolu s návratkou bude zveřejněna na webu RVNNO a přihlášky budou přijímány do vyčerpání kapacity. Dostatek míst bude blokován pro členy RVNNO a jejích Výborů.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o konání kulatých stolů v rámci komunikační strategie k věcnému záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích.



Ad 5) Operativa sekretariátu
Mgr. K. Manová upozornila členy Výboru, že v případě vznášení připomínek k zákonům v připomínkovém řízení, je třeba, aby byla dostatečně zřejmá žádost o uplatnění připomínky.


Ad 6) Různé
JUDr. H. Frištenská navrhla vznik pracovní skupiny, která se bude věnovat problematice probíhající daňové reformy ve vztahu k Ministerstvu financí.

Závěr:
Výbor souhlasí se vznikem pracovní skupiny, která se bude věnovat problematice daňové reformy. Výbor žádá sekretariát o oslovení Mgr. P. Kalousové, Ing. J. Adamce, B. Slunéčka, J. Kamenického, RNDr. M. Kundraty, Ing. J. Millera, Ing. Topinky a Ing. Beránka, zda souhlasí se zařazením do pracovní skupiny.


Příští schůze Výboru se bude konat dne 10. listopadu 2008 v 10:00 hod. v budově Úřadu vlády ČR.


JUDr. Hana Frištenská
předsedkyně Výboru pro legislativu a financování

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X