Aktuálně

2. 12. 2008 15:35

Předseda vlády Mirek Topolánek o turbulencích na světových trzích: Jednoduchá přímočará řešení neexistují

Premiér Mirek Topoánek seznámil poslance a veřejnost s informacemi o dopadech světové finanční krize na Českou republiku. Přinášíme celé znění projevu.


Premiér: Krátkodobá řešení jsou neudržitelná, důležité je pokračovat v reformách 
Finanční trhy - ilustrační obrázek"Nežijme v iluzi, že existují jednoduchá a přímočará řešení nebo nástroje, neboť ekonomika - a zvlášť otevřená globalizovaná česká – je velmi komplikovaným mechanismem, kde velmi účinně funguje zákon akce a reakce, zvaný též reakce trhu. Komplikace je ještě v tom, že ekonomika je interakcí několika trhů současně, a pokud má někdo přímočarou ambici radikálně a jednoduše řešit situaci (většinou pomocí dramatických regulací nebo dotací) na jednom z trhů ekonomiky, vyvolá to dříve nebo později deformace a rozbouření trhů s následnými násobnými náklady (většinou pro daňové poplatníky) na jejich zklidnění.
 
Bude proto nutné vždy po zralé úvaze hledat taková citlivá řešení, kroky a nástroje, které budou mixem z výše zmíněného vějíře postupů a nástrojů, a která budou reflektovat stupeň ohrožení naší ekonomiky, ale vždy v kontextu nezdeformování přirozených tržních vazeb a mechanismů, neboť taková řešení jsou velmi krátkodobá, ale dlouhodobě velmi nákladná a hlavně neudržitelná.

Co je však zřejmé, a co se vždy vyplatí - a jak se i jeví z pohledu hrozeb, kterým se světovou finanční a hospodářskou krizí budeme muset čelit - je pokračovat a zintenzivnit naše reformní úsilí. To je - a musí být - konstanta našeho přístupu ke světové krizi, ostatní návody k principiálním řešení jsou buď krátkodobé, lobbistické nebo paniku šířící. A v tomto poznání budiž pro nás pro všechny – ale hlavně pro svět - současná světová krize poučením a inspirací, jak se jí vyhnout do budoucna."
 
Přepis zahájení projevu premiéra Mirka Topolánka čtěte níže, kompletní text nabízí níže připojená příloha.  Čtěte také: Kroky vlády v reakci na nestabilitu na světových finančních trzích 
Poslechněte si zvukový záznam projevu předsedy vlády
Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

dovolte, abych Vás seznámil s mým pohledem na světovou finanční krizi a její možné dopady na ČR, resp. s pohledy a přístupy k eliminaci potenciálních rizik z této krize plynoucích.

Chtěl bych také úvodem říci, že tento můj příspěvek je postaven na podkladech a analýzách ČNB a věnuje pozornost jak příčinám vzniku krize, tak podrobné analýze aktuálního stavu klíčových indikátorů finanční stability ČR, tak následné interpretaci a hodnocení naší situace a následně i plánu, jak lze hrozbám z globální krize co nejúčinněji čelit.

Mé vystoupení bude více analytické než politické v tomto smyslu více vystoupením předsedy vlády než předsedy strany a mělo by nastartovat seriózní diskuzi a to nejenom v poslanecké sněmovně.

Nyní k mému samotnému vystoupení. Všichni se asi dnes shodneme, že hlavním impulsem ke světové finanční krizi byla tzv. hypotéční krize v USA. Připomenu pouze, že hypoteční krize se začala v USA projevovat od poloviny března 2007, ale výrazněji ovlivnila americké kapitálové trhy až v polovině července 2007. Do Evropy se krize přelila v první polovině srpna 2007.

Kořeny má v sektoru amerického hypotečního trhu pro méně bonitní klienty a na základě benevolentního přístupu bank byly poskytování úvěry těmto klientům. Po období relativně nízkých úrokových sazeb začala z důvodu rostoucích inflačních tlaků Americká centrální banka (FED) zvedla úrokové sazby, což vedlo ke zvýšení úrokových sazeb hypoték a výše splátek těchto klientů. Méně bonitní dlužníci následně přestali splácet hypoteční úvěry a dokonce bylo evidentní, že někteří ani nezačnou.

Celý text projevu premiéra naleznete v příloze.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie