Aktuálně

11. 12. 2008 14:05

Ministr financí: Informace, že riskuji dluh 140 miliard je poplašná zpráva

Ministr financí Miroslav Kalousek ve čtvrtek 11. prosince společně s ministrem Martinem Římanem představili plán podpory českého exportu a malých a středních podnikatelů. Současně uvedl na pravou míru informace o možné výši schodku státního rozpočtu a vyzval média k odpovědnějšímu přístupu ve vztahu k veřejnosti.


Kalousek riskuje dluh 140 miliard? Poplašná zpráva!
Kalousek Miroslav ministr financíMinistr financí Miroslav Kalousek se v závěru dnešní tiskové konference ohradil proti postupu některých médií, konkrétně Hospodářských novin, které v honbě za chytlavými titulky zmátly veřejnost informací, že ministr financí riskuje dluh 140 miliard korun.(HN, 11. 12. 2008) "Mlčky jsem trpěl komentáře, ve kterých si novináři pletli sociální pojištění s důchodovým. Některé komentáře jsou za hranicí logiky," upozornil ministr na skutečnost, že dosud na novinářské chyby nereagoval. Zavádějící titulek o možné výši schodku státního rozpočtu, který by podle HN mohl dosáhnout až 140 miliard korun ale ministr Miroslav Kalousek označil jako poplašnou zprávu, kterou následně dementoval.

Podle ministrových slov je pochopitelné, že se média snaží zvyšovat prodejnost svých titulů senzacechtivými tiulky. Současně poznamenal, že samotný text článku je na rozdíl od titulku solidní. "Prosím nakladatele: nedevalvujte poctivou práci svých redaktorů," vyzval ministr a upozornil, že vláda nemá jinou možnost jak informovat veřejnost, než právě s pomocí a ve spolupráci s médii. "Klidně nás kritizujte, ale nedevalvujte poctivou práci," zopakoval ministr a zdůraznil, že informování veřejnosti je společnou odpovědností vlády a médií. Kalousek rovněž informoval, že tato vláda by rozhodně nepřipustila deficit v trojciferném čísle

Kabinet Mirka Topolánka vývoj situace na světových finančních trzích a jeho dopad na Českou republiku neustále sleduje. Ministr Miroslav Kalousek potvrdil, že vláda scénář možných dopadů krize na Českou republiku aktualizuje každý týden. "Základem práce vlády není šíření katastrofických scénářů, ale poctivá a realistická příprava," říká ministr financí s poukazem na skutečnost, že podnikání malých a středních podnikatelů i exportní politiku našeho státu by právě bezdůvodné šíření paniky poškodilo.

Nástroje na řešení všech možných dopsdů ochlazení ekonomik států EU jsou připraveny a podle ministrových slov v danou chvíli nejsou žádné ukvapené výdaje žádoucí. V této souvilsoti ministr upozornil, že šíření paniky je také pro některé dobrou záminkou jak "uchopit veřejné prostředky, na které jinak nemají nárok." Ekonomický růst České republiky sice oslabí, stále se ale bude jednat o velmi slušný růst, i když na nás ochlazení ekonomik eurozóny dolehne," uvedl ministr Kalousek.

Vláda premiéra Mirka postupuje cestou podpory tržních nástrojů. V oblasti impulsů pro sebeozdravný proces v oblasti exposrtu a podporu malých a středních podnikatelů dělá Ministerstvo financí a Ministerstvo průmyslu a obchodu maximum.
Zvukový záznam tiskové konference:

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Zvukový záznam tiskové konference ministra financí Miroslava Kalouska a ministra průmyslu a obchodu Martina Římana

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie