Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

28. 3. 201113:08

NERV: Rámec strategie konkurenceschopnosti

Ekonomové z Národní ekonomické rady vlády (NERV) představili kompletní rámec strategie konkurenceschopnosti ČR.

Materiál nejenom popisuje problémy, ale přináší skutečně desítky až stovky konkrétních návrhů opatření, která mají oblasti konkurenceschopnosti zlepšit. Mezi taková opatření například patří elektronická sbírka zákonů a soudních rozhodnutí, odměňování úspěšných patentů, povinná RIA a CIA u poslaneckých a senátních návrhů, měření efektivnosti služeb veřejné správy či zřízení Národní rozpočtové rady.

Nejvíce české konkurenceschopnosti podráží nohy kvalita institucí, tedy zejména kvalita nebo spíše nekvalita veřejné správy. „Například tam, kde je oblast služeb, zboží ČR vystavena konkurenceschopnosti, tam ČR konkuruje, ale v oblasti vzdělávání, tam jsou obrovské nedostatky. Jsem přesvědčen o tom, že v oblasti veřejné správy, institucí, výkonu, právních služeb, tam máme obrovské šance,“ říká garant podskupiny NERV ke konkurenceschopnosti Michal Mejstřík.

Tiská konference NERV: Rámec strategie konkurenceschopnosti, 28. března 2011Nyní se můžeme shodnout, že Česká republika si nemůže dovolit čekat, až nám všem ujede vlak. V dnešní době, kdy Maďarsko, Řecko či Irsko nejsou schopné financovat vlastní výdaje, v době kdy v Portugalsku kvůli dluhům padá vláda, se trochu zapomíná na potřebu přemýšlet o našem místě ve světě, co bude zdrojem našeho bohatství a co musíme udělat pro dlouhodobou prosperitu této země,“ dodává ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, který nyní přebírá pomyslnou štafetu a bude zapracovávat doporučení NERVu do vládních návrhů.

V průběhu posledních šesti týdnů proběhly pravidelné workshopy k jednotlivým kapitolám. Největší mediální zájem vzbudila zřejmě kapitola Vzdělávání. Mediální diskuse se sice hodně zúžila na přibližně tři nebo čtyři témata z této kapitoly. Pozitivní stránkou ale je, že to přivedlo k přečtení tohoto materiálu řadu institucí, organizací i občanů.

Materiál bude představen také široké veřejnosti na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze 14. dubna. Záznamy workshopů k jednotlivým kapitolám strategie konkurenceschopnosti naleznete na nerv.vlada.cz.

Celý materiál je k dispozici v elektronické podobě.