Aktuálně

3. 4. 201216:15

Česko a Německo řeší problémy v energetice

Premiér Petr Nečas v úterý přijal kancléřku Spolkové republiky Německo Angelu Merkelovou. Hovořili spolu zejména o problematice Evropské unie, situaci v eurozóně či energetice.

Česko nebude blokovat přenos nevyžádaných přeshraničních toků elektrické energie z Německa pocházející zejména z obnovitelných zdrojů, ujistil na dnešním jednání předseda české vlády Petr Nečas. Německá strana naopak již pracuje na řešení. „Učinili jsme významné kroky pro urychlení výstavby nových energetických sítí,“ uvedla na společné tiskové konferenci spolková kancléřka Angela Merkelová. „Je tady jednoznačně vůle obou stran tento problém vyřešit,“ uvedl premiér Petr Nečas.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Politikou mé vlády není výstavba nějakých oddělovacích transformátorů a oddělování našich energetických sítí,“ prohlásil český premiér. I přes problémy s přetoky výkonu do okolních soustav díky obnovitelným zdrojům energie zejména na severu Německa, které jsou pro Česko problémem kvůli možnému narušení stability české sítě, hodlá předseda české vlády naopak posílit českou přenosovou soustavu. „Naší politikou je naopak posílení české přenosové soustavy a poměrně významné investice v následujících letech,“ uvedl premiér Nečas. „Cestou není oddělování soustav, ale naopak jejich propojení,“ řekl.

Němci jsou si podle Angely Merkelové dobře vědomi, že výstavba přeshraničních sítí je velmi důležitá. „Jsme velice rádi, že se Česká republika nechce oddělovat, ale chce integrovaný trh s elektřinou,“ uvedla spolková kancléřka.

Německo se podle kancléřky Angely Merkelové snaží urychlit celkové řešení v podobě výstavby a modernizace své energetické soustavy. „Máme schválený zákon, v rámci kterého lze přeskočit určité kroky, takže schvalovací proces se zrychluje. Výrazně jsme také pokročili při schvalování zejména v rámci severoněmecké sítě,“ uvedla na tiskové konferenci. Zmínila ale také závislost na soukromých investorech.Premiér Petr Nečas se setkal se spolkovou kancléřkou Spolkové republiky Německo Angelou Merkelovou, 3. dubna 2012

Česko a Německo se navzájem tolerují v přístupech k jádru

Plně respektujeme německé rozhodnutí odstoupit od provozování jaderných elektráren a jsme rádi, že je respektováno české rozhodnutí naopak v provozování jaderných elektráren pokračovat,“ řekl po společném jednání předseda české vlády Petr Nečas. Je podle něj též velmi důležité transparentní jednání a poskytování informací německé straně v této problematice.

Premiér pak zdůraznil především bezpečnostní hledisko. „Je v našem zájmu pokračovat maximálně transparentně. Jde nám o bezpečnost všech našich občanů a chceme přesvědčit i naše sousedy, že dbáme i na jejich zájmy a bezpečnost,“ zdůraznil předseda vlády. „Pan premiér mě přesvědčoval o otevřenosti,“ dodala šéfka spolkové vlády.

Máme zájem na otevřeném sousedském dialogu,“ vysvětlil premiér Petr Nečas. „Nechceme mít žádné skryté záležitosti před našimi sousedy a to je i důvod, proč jsme připraveni sdílet všechny nezbytné informace a proto jsme připraveni uskutečnit i veřejné diskuze,“ doplnil.

Prioritou obou zemí jsou vyrovnané rozpočty

Obě země patří mezi země, které razí rozpočtovou odpovědnost, to znamená konsolidační strategii vedoucí k vyrovnaným rozpočtům,“ dodal Petr Nečas. Obě země podle českého premiéra kladou důraz zejména na posilování konkurenceschopnosti národních ekonomik jako dlouhodobého řešení stávajících rozpočtových problémů. Zdůraznil zejména dokončení vnitřního trhu.

Spolková kancléřka na úterním jednání zopakovala, že Německo nevyvíjí na Česko tlak kvůli podpisu fiskální úmluvy. Za důležité prý považuje, že se Česko přiklání ke stejným principům a rozhodlo se jít cestou rozpočtové odpovědnosti. „Je velmi důležité, že Česká republika s námi sdílí zásady evropské hospodářské politiky,“ uvedla Angela Merkelová, která do České republiky přijela na pozvání Petra Nečase.