Aktuálně

14. 5. 201215:25

Vláda projedná prodloužení českého působení v Afghánistánu

Čeští vojáci i civilní pracovníci Provinčního rekonstrukčního týmu by měli zůstat v Lógaru do poloviny příštího roku.

Vláda projedná prodloužení českého působení v AfghánistánuMinistr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg předloží na středečním jednání vlády návrh na prodloužení českého působení v afghánské provincii Lógar do poloviny roku 2013. Materiál zároveň obsahuje návrh na podporu financování rekonstrukčních a rozvojových aktivit v této provincii v příštím roce.

Provinční rekonstrukční tým řízený ministerstvem zahraničí působí v provincii Lógar v Afghánistánu již od března 2008. Skládá se z civilního týmu, zodpovědného za identifikaci, návrhy a realizaci všech rozvojových projektů, a vojenského kontingentu Armády ČR, který zajišťuje bezpečnost civilistů, výcvik afghánských národních bezpečnostních složek (ANSF) a vykonává další činnosti vyplývající ze zapojení v misi ISAF. Vedoucí civilní části má stejné pravomoci jako velicí důstojník kontingentu. Pouze v otázkách bezpečnosti rozhoduje velicí důstojník. Civilní tým je řízen vedoucím civilní části.

Dosud PRT dokončil celkem 104 rekonstrukčních a rozvojových projektů a 95 projektů tzv. rychlého dopadu a investoval 12,3 milionu amerických dolarů, dalších více než 2,5 milionu dolarů je ještě vyhrazeno na aktuálně realizované či připravované projekty.

Afghánci se budou o bezpečnost starat sami od roku 2014

Od roku 2011 probíhá v Afghánistánu proces postupného předávání odpovědnosti za bezpečnost afghánské straně. Tzv. tranzice probíhá na základě společného rámce dohodnutého mezi Afghánistánem a Severoatlantickou aliancí přijatého na konferenci v Kábulu v červenci 2010. Proces má být završen do konce roku 2014, kdy má být také definitivně ukončena činnost posledních PRT.

Právě provincie Lógar nebo některé její distrikty mají do procesu tranzice přejít v průběhu letošního roku. Předpokládané ukončení činnosti Provinčního rekonstrukčního týmu se má uskutečnit v první polovině roku 2013. Vláda proto ve středu projedná na návrh ministra zahraničí pokračování této činnosti do roku 2013, neboť původně byl mandát PRT schválen do konce roku 2012.