Aktuálně

20. 5. 201220:07

Premiér: Požadujeme zrušení víz do Kanady

Předseda vlády Petr Nečas se v americkém Chicagu před summitem NATO sešel s kanadským premiérem Stephanem Harperem.

Předseda vlády Petr Nečas se v americkém Chicagu před summitem NATO sešel s kanadským premiérem Stephanem Harperem, 20. května 2012Hlavními tématy krátkého setkání obou premiérů byla vízová povinnost pro Čechy cestující do Kanady a problematika uzavření obchodní a ekonomické smlouvy mezi Evropskou unií a Kanadou, která by liberalizovala obchod.

Opakovaně jsem panu premiérovi Harperovi vyjádřil nesouhlas se zavedeném vízové povinnosti a požadoval jsem řešení situace. Premiér mi přislíbil, že ještě do konce prvního pololetí letošního roku by do parlamentu měl být předložen návrh reformy azylového systému v Kanadě, který by zavedl systém zemí bezpečného původu, to znamená zemí, ze kterých by se nepřijímali žadatelé o politický azyl,“ řekl po setkání český premiér.

Premiéři dále probrali ratifikaci obchodní a ekonomické smlouvy mezi Evropskou unií a Kanadou. „My jsme silní zastánci liberalizace obchodu a vytváření zón volného obchodu s Kanadou, USA, Japonskem, Jižní Koreou a dalšími oblastmi. Považoval jsem za svou povinnost korektně informovat kanadského premiéra, že za situace, kdy tady není změna vízového režimu, tak se sjednání této dohody ze strany ČR může setkat s celou řadou problémů, včetně potíží s ratifikací v parlamentu, které jsou z politických důvodů naprosto pochopitelné,“ dodal český premiér.

Kanada vízovou povinnost obnovila před třemi lety kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl z ČR. Otázka od té doby patří mezi palčivé téma vztahů obou zemí.

Premiér zatím nechce odhadovat časový horizont případného zrušení vízové povinnosti s tím, že kanadský zákon nebude obsahovat harmonogramy příslušných kroků, dokud jej neprojedná tamní parlament. "S vysokou pravděpodobností to bude vyžadovat jistý čas, jistou náběhovou křivku," uvedl český premiér. "Včera bylo pozdě," dodal.