Aktuálně

24. 5. 201216:42

Na zateplení veřejných budov je uvolněno 200 milionů

Na zateplení budov jako jsou například školy nebo domovy pro seniory je možné žádat o dotace z programu Zelená úsporám.

Základní škola - ilustrační obrázekMinisterstvo životního prostředí uvolnilo prvních 200 milionů korun pro zateplování a změnu způsobu vytápění veřejných budov. K dalšímu uvolňování finančních prostředků by mohlo dojít v průběhu července a října letošního roku.

Dotacemi budou podporovány budovy sociálního, školského či kulturního sektoru, tedy především školy a mateřské školky, pečovatelské domy pro seniory nebo zdravotnická zařízení,“uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Obce, města a kraje tak mají v době nepříznivé ekonomické situace možnost získat finanční prostředky, které pomohou jejich rozpočtům. Realizací opatření, na která jsou dotace určeny, dojde navíc u staveb k výrazně nižším nákladům na platby za energie.

Dotace nebudou podle ministra používány k úpravám ministerských budov. „Na ministerstvu ani na Státním fondu životního prostředí nepočítáme s tím, že by byly podporovány například rekonstrukce ministerstev nebo jiných státních budov a byrokratického aparátu,“ upozornil ministr.