Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Rozhovory - online

Premiér České republiky Mirek Topolánek

Otázky a odpovědi

Izabela, 6. 1. 2009, 14:51
Vsechno nejlepsi do Noveho roku pane premiere i cele vasi rodine.
zodpovězeno, 6. 1. 2009, 16:08
Děkuji Vám za přání i za vaše dotazy. Omlouvám se, bohužel mě čeká další program. Slibuji vám, že se k zodpovídání dotazů budu pravidelně vracet.
Hoblík, Praha, 6. 1. 2009, 14:00
Dobrý den, pane premiére, mně i mým přátelům v zahraničí se moc líbí logo předsednictví a grafická podoba webu. A nyní dotaz: jaký bude mandát připravované Národní ekonomické rady ve vztahu k předsednictví? Děkuji Vám a přeji úspěšné vedení Evropy!
zodpovězeno, 6. 1. 2009, 15:55
Tento čtvrtek představím složení Národní ekonomické rady vlády (NERV). NERV bude mít samozřejmě nejenom domácí úkoly, ale bude poradním orgánem i pro řešení nebo návrhy řešení v rámci EU a pro G20 v Londýně začátkem dubna. Složení této rady mi dává jistotu, že se jedná o špičkové odborníky z oblasti bussinesu, akademické sféry a finančního světa a že to v dané chvíli a v dané situaci je správné řešení.
Karel, 6. 1. 2009, 12:39
Pane premiére, zdravím Vás z Brna. Jak vnímáte reakce české veřejnosti na předsednictví? A jaké máte prozatím ohlasy ze zahraničí? Třeba i mimo EU
zodpovězeno, 6. 1. 2009, 15:49
Vnímám. To, že 80 % české populace ví o českém předsednictví, mě naplňuje nadějí, že za půl roku to bude 100 %. To, že 60 % české populace věří našemu úspěchu, mě zavazuje. To, že o tom skoro nikdo nic neví, mě nepřekvapuje. Ten půlrok je velkou šancí pro české občany, aby více pochopili mechanismy fungování EU, aby nahlédli do zákulisí, aby vnímali výhody i nevýhody a dává jim to možnost být hrdi na to, že jsou Češi.
Jan Kramoliš, 6. 1. 2009, 10:00
Dobrý den. Pokud se nepodaří dohodnout s opozicí tzv. párování, počítáte s tím, že se členové vlády vzdají poslaneckých mandátů?
zodpovězeno, 6. 1. 2009, 15:42
Diskuze o párování mi připadá spíše jako vydírání. Ministři budou plnit své evropské povinnosti, pokud opozice bude této situace negativně využívat, je tu ještě Senát a legislativní proces se samozřejmě prodlouží. Díky výrazné podpoře evropských zemí českého předsednictví se tak do izolace dostane spíše česká opozice.
Petr Kohout, 5. 1. 2009, 22:00
Dobré dopoledne pane premiére, v první řadě bych Vám, Vaší vládě a hlavně ČR tedy nán popřál mnoho úspěchů při předsednictví EU! Je to úžasná chvíle, kdy po dlouhé době můžeme ovlivňovat dění nejenom v Evropě, ale i v celém světě. Myslím, že díky finanční krizi můžeme světu předvést schopnosti naší země - nejenom moderátorskou úlohu. Máte přichystány konkrétní plány pro její řešení? Mohl by jste něco zmínit? Možná se nyní otevírá prostor pro napravení některých ekonomický anomálií, které v EU panují, např. zemědělské dotace, přístup na pracovní trh a jiný protekcionismus... Děkuji, pěkný den!
zodpovězeno, 6. 1. 2009, 15:38
Chtěl bych být takovým optimistou jako vy. Finanční krize a ekonomická recese v Evropě je naopak příležitostí pro celou řadu zemí a státníků populisticky navrhovat vyšší regulace, vyšší dotace a vyšší míru protekcionismu. Naše role bude v tomto případě aktivizovat tuto část Evropy, která bude sdílet naše více liberální přístupy. Praktickým příkladem naší přidané hodnoty v oblasti finanční krize v Evropě může být fungující česká regulace jednoho regulátora, případně kapitálová přiměřenost a povinné minimální rezervy finančních ústavů a zkušenosti z finanční krize v roce 1997, 1998.
Jirka, 5. 1. 2009, 19:00
Dobrý den pane premiére, neuvažujete, že by vznikl e-shop s propagačními předměty s logem českého předsednictví? Děkuji a přeji a hodně úspěchů!
zodpovězeno, 6. 1. 2009, 15:30
České předsednictví není olympiáda, my jsem marketingová práva nikomu neprodali, o jejich prodeji neuvažujeme a všechny marketingové předměty jsou k dispozici zdarma. Pro účely českého předsednictví doma i v zahraničí s e-shopem nepočítáme. Děkuji za přání úspěchů, jsem rád, že se vám naše logo líbí.
Štěpán, 6. 1. 2009, 14:24
Vážený pane premiére, rád bych se zeptal, jak bude české předsednictví pokračovat v budování strategie EU pro Romy, kterou začalo připravovat již francouzské předsednictví. K tématu jsem na webu předsednictví nic nenašel. Děkuji
Patrik, 6. 1. 2009, 14:19
Dobrý den, jsem student prvního ročníku SŠ, moc Vám fandím a těším se, že ODS budu moct za dva roky podpořit v každých volbách. Jsem hrdý na ČR a na našeho premiéra, na prezidenta už tak ne. Nemyslíte, že by se měla česká veřejnost více zajímat o "vládnutí" naší země Evropské unii? Jak hodnotíte přístup médií, zejména TV o informování veřejnosti k našemu předsednictví? Za ten e-shop s propagačními předměty bych byl také rád. Děkuji a držím palce.
VG, 6. 1. 2009, 14:05
Vážený pane premiére, Velmi se mi líbí Vaše snahy informovat veřejnost o dění v EU během našeho Předsednictví. Můj dotaz je ohledně energetické politiky ČR/EU a momentální krizy. Existují plány jak by ČR/EU mohla snížit závislost na ruských dodávkách plynu v horizontu dalších 5 let? Pokud ano, budete se toto pokoušet aktivně propagovat během našeho předsednictví EU? Neobáváte se že to může být vnímáno, zejména v západní Evropě jako zbytečná paranoia z Ruska? Děkuji Vám, a přeji hodně štěstí ve všech Vaších aktivitách.
Tomáš, 6. 1. 2009, 14:00
Vážený pane premiére,zatím jste říkal,že máte určitý plán na řešení krize v Gaze.Zajímalo by mě,jestli už přemýšlíte nad řešením světové hospodářské krize v EU?A druhý dotaz je okolo krize s plynem.Nemyslíte si,že Ukrajina naše předsednictví bere velmi lehkovážně a snaží se naší autoritu v EU tímto podlomit?Podle mého je problém hlavně v tom,že firemní sektor v Ukrajině zasáhla krize tak silně,že Naftogaz ty peníze,které dluží Gazpromu,dlouhou dobu ještě mít nebude a zimy jsou v Ukrajině taky docela dlouhé,tak raději kradou plyn pro Evropu,aby nemuseli Ukrajinci mrznout
Miloš, 6. 1. 2009, 13:50
Dobrý den pane premiére, velmi držím palce této vládě i v úloze našeho předsednictví. Chtěl bych se Vás zeptat, jak lze nejlépe, z pohledu české vlády, zvládnout rusko-ukrajinský spor o dodávkách plynu, který ohrožuje i mnohé evropské země? Je vůbec možné zvládnout moderátorskou roli, aniž by se obě znesvářené strany chtěly skutečně dohodnout? Mnohokrát Vám děkuji!
Radko, 6. 1. 2009, 13:41
Dobrý den pane premiére. EU musí podporovat lidska práva po cely svět. Napřilad, 11 žurnalisty jsou ve vezení protože jeho práce v Iránu. Co planujete aby byli ozsvobozeny ?
Ondráš, 6. 1. 2009, 13:20
Vážený pane premiére, několikrát jste zmínil, že cituji: "Bez jádra se v příštích desetiletích neobejdeme,tím jsem si absolutně jist." Myslíte si, že se Vám podaří prosadit toto vaše přesvědčení, že "v EU musíme vsadit na jadernou energii, prostě proto, že nemáme jinou možnost" v rámci Českého předsednictví? Roztržka mezi panem prezidentem Klausem a šéfem evropských zelených Cohn-Benditem ale nasvědčuje spíše tomu, že Češi budou v EU vnímání skutečně jako "kacíři" (tak nás mj. označil jeden francouzský deník)... Mimochodem jsem taky spíše pro jádro než pro trávu... :) Přeji Vám hodně štěstí a mnoho úspěchů v novém roce a pevné nervy při leaderování v Evropské unii!
Marek, 6. 1. 2009, 13:05
Hezký den pane premiére, přeji Vám i vládě úspěšný půlrok, věřím, že Vy, pan Schwarzenberg i pan Vondra jste lidé na svém místě a to předsednictví zvládnete. Jen se chci zeptat zda, věříte p. Paroubkovy, že dodrží dohodu a bude se chovat korektně tj. alespoň umožní párování atd.
Tomáš Kloubek, 6. 1. 2009, 12:54
Dobry den pane Premiére,jak se máte?zdravím vás z Třebon, máte nějaky plán tento rok 2009?
Jiří Bouzek, 6. 1. 2009, 11:57
Vážený pane premiére, domníváte se, že je předsednictví EU spíše politickou záležitostí či lze dle Vašeho názoru očekávat, že bude mít dopad i na obchodní sféru a podnikatele?
Helena Raifova, 6. 1. 2009, 11:20
Chci popřát hodně úspěchů a dobré nervy. Domnívám se, že je tento půlrok pro nás dúležitý - pro naše děti je důležitý. Chtěla bych se zeptat, proč není v televizi denně a pravidelně speciální pořad k předsednictví v čase, kdy všichni televizi sledují. Jen kusé zprávy jsou nedostatečné. Druhý dotaz: Jsou odborné veřejnosti přístupné konference na jednotlivá témata? Nenechte se otrávit druhými, kteří chtějí návrat někam, kde jsme byli.
Martin Bureš, 6. 1. 2009, 10:15
Má nebo nemá Česká republika nějaký plán na zmírnění izraelsko-palestinského konfliktu? Všimnul jste si, že dojem z výkonu české diplomacie je zatím, mírně řečeno, rozpačitý?
Petr Novák, 6. 1. 2009, 8:35
Dobrý den pane premiére, koukám na tyto nové stránky a jsou modernější než ty staré, ale spoustu kategorií v angličtině máte prázdných, což mě u příležitosti českého předsednictví EU značně udivuje.
jk, 6. 1. 2009, 8:34
Dobry den. co myslite o tem co dela premier Francii Sarkozy jak jede s misji do Jzraela sam? co Trojka? prominte za chyby , nejsem Ceska ale se snazim psat a neco pochopit v Cestine.
weclík, 5. 1. 2009, 23:22
pane premieré.Spíte dobře.?Neobáváte se že důvěra EU k České republice po půl roce předsednictví klesne ke hranici mrazu,stajně tak jako klesla důvěra české veřejnosti k vám a vámi vedené vládě?.Vsadím svůj měsíční plat proti vašemu,že si za půl roku celá Evropa zhluboka ODDECHNE.
Jakub, 5. 1. 2009, 22:30
Dobry den pane premiere, ma na nase predsednictvi nejaky vliv to, ze jsme jeste nezavedli euro? Dostal jste od svych kolegu v Rade nejaky komentar na toto tema? Diky za odpoved.

Rozhovor ukončen.