Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Rozhovory - online

Ptejte se vicepremiéra A. Vondry

Otázky a odpovědi

Michal Procházka, 13. 2. 2009, 12:34
Dobrý den, kolikrát se již měnila vlajka EU u metronomu a kolik jedna vlajka i s výměnou stojí daňové poplatníky?
zodpovězeno, 13. 2. 2009, 15:12
Myslím, že byla vyměněna potřetí. Jde o příklady vandalismu, které jsou hrazeny z pojištění dodavatelské firmy, která vlajku zajišťuje. Státní rozpočet tento vandalismus nic nestojí, což ale nesnižuje jeho zavrženíhodnost. Vlajky se ve slušné společnosti nepálí.
Slávista z jihu Čech, 13. 2. 2009, 12:10
Vím, že fandíte Slavii. Myslíte, že i náš klub to jednou fotbalové Evropě osladí? Zatím to na to bohužel moc nevypadá...
zodpovězeno, 13. 2. 2009, 15:11
Věřím, že Slávie to znovu Evropě osladí. Dokázali jsme to v Poháru UEFA v roce 1996 a určitě to jednou i dokážeme v Lize mistrů. Ano - dnes je to těžší, je to více o penězích a s tím i spojenou návštěvností stadionu, televizními právy a velikostí trhu. Pokud to ale dokáže Porto, Ajax nebo Panathinaikos, měli bychom to dokázat i my. Portugalský, holandský nebo řecký trh není větší než náš. Teď jde o to zaplňovat ochozy Edenu tak jako loni. Bude-li mít Slávie přízeň a úspěch, s ním spojené štěstí se určitě dostaví.
Beroun, 13. 2. 2009, 11:45
Dobrý den, pane vicepremiére, chtěl bych se Vás zeptat, co doposud ČR jako předsednická země reálně "získala navíc" oproti tomu, kdyby nebyla předsednickou zemí (tedy kromě neustále opakovaných pojmů jako prestiž, zviditelnění, uznání, přímý vliv na agendu a na světové dění apod.). Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů.
zodpovězeno, 13. 2. 2009, 14:33
Získává prestiž, pozornost a vliv. To není málo. Můžeme nyní třeba ovlivnit, kolik prostředků se vloží do různých projektů na podporu energetické infrastruktury, jako je výstavba nových plynovodů, rozvodů elektřiny, apod. Máme také větší vliv na to, jak se Unie vyrovná se současnou ekonomickou krizí. Cenný je také marketing - o naší zemi se denně píše ve všech světových médiích.
Josef Švejcar, 13. 2. 2009, 11:43
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli ČR podporuje zavedení tzv. "šrotovného"?
zodpovězeno, 13. 2. 2009, 14:28
Na zavedení šrotovného u nás zatím nemáme ve vládě jednotný názor. Šrotovné k dnešnímu dni zavedlo několik evropských zemí, mj. Německo, Itálie, Francie, Španělsko, Portugalsko a Rakousko. Pokud se šrotovné nevztahuje na auta vyrobená pouze na území dotyčného státu, je vše v pořádku a našemu průmyslu to dokonce pomáhá, neboť cca 80% u nás vyrobených aut jde na export. Sledujeme proto, zda se některá země neuchýlí k protekcionistickému opatření. Vyzvali jsme také Evropskou komisi, která má v popisu práce dohlížet na dodržování pravidel společného trhu, aby předložila Evropské radě jasná pravidla hry, pokud jde o zavadění šrotovného.
Eva Klokočníková, 13. 2. 2009, 11:09
Dobrý den. Myslím si, že Rusko je v dnešní době nebezpečnější než kdykolic předtím. Myslíte si to také? Bylo by řešením začlenění Ruska do EU? Díky za odpovědi.
zodpovězeno, 13. 2. 2009, 14:22
Máte pravdu v tom, že putinovské Rusko je proti jelcinovskému Rusku daleko konsolidovanější, sebevědomější a asertivnější. Je proto dobré se na jednání s Ruskem vždy pečlivě připravit a nic nepodcenit. Rusko je a zůstane pro Evropu důležitým partnerem, ale představa jeho integrace do EU je z jiného světa. Neumím si to teď představit.
Petra, 13. 2. 2009, 10:25
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na možnosti malých zemí (resp. i zemí přistoupivších 1. východním rozšířením) prosadit se v institutu předsednictví a nebýt pouze očekávaným "brokerem". Co je podle Vás úspěšným předsednictvím v oblasti meritorní? Je vůbec možné se v tomto uskupení mezi velkými zeměmi a jejich protichůdnými názory uplatnit a něco prosadit, pokud by předsednická země dodržovala zásadu neutrality svých cílů? Děkuji předem!
zodpovězeno, 13. 2. 2009, 14:16
Předně - Česká republika není malá země. Jsme v pořadí 27 podle obyvatel na konci první poloviny. Prosadit se dokážeme, ale dá to fušku. Je evidentní, že velké členské státy - hlavně trojúhelník Berlín - Paříž - Londýn - spolu hodně konzultují a snaží se "předvařit" důležitá rozhodnutí. Bylo by proto iluzí myslet si, že střední či menší země v předsednické roli může něco prosadit proti všem. Musí si hledat spojence a mezi ostatními nacházet možné kompromisy.
Pavla J., 13. 2. 2009, 9:59
Dobrý den, pane vicepremiére, jak se tváří Evropa na novelu trestního řádu, která novinářům zakazuje zveřejňování policejních odposlechů? S jakým reakcemi jste se setkal? Děkuji za odpověď.
zodpovězeno, 13. 2. 2009, 14:09
Pokud vím, tak EU na to žádný názor zatím nemá nebo pokud ho má, nejsem s ním obeznámen. Vím, že se k novele trestního řádu vyjadřovala kriticky Acociace evropských vydavatelů novin. Myslím, že její stanovisko přispělo k tomu, že Senát novelu před časem vrátil do Sněmovny k novému projednání.

Rozhovor ukončen.