Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Rozhovory - online

Ptejte se komisaře Vladimíra Špidly

Otázky a odpovědi

David Janáček, 2. 3. 2009, 12:54
Vážený pane komisaři, zajímalo by mne jaké jsou prozatím názory, reakce na České předsednictví v komisi potažmo v Bruselu? Pokud byste mohl zhodnotit reakce přicházející na organizační a především obsahovou stránku předsednictví. Děkuji mnohokrát. Ať se Vám daří. David Janáček
zodpovězeno, 2. 3. 2009, 14:35
Komise není Brusel, protože v Bruselu je mnoho dalších organizací - například Evropská rada, Rady ministrů, Evropský parlament. Takže mohu říct, že v Komisi se české předsednictví nedebatovalo a bude se debatovat, až proběhne jako celek. V Parlamentu se názory liší, neexistuje žádné parlamentní stanovisko, takže můžete zaslechnout hlasy nejrůznějšího zabarvení. Ale myslím si, že je správné počkat pár měsíců. Je fakt, že situace ekonomická a obecně globální je momentálně velmi obtížná a EU pod českým předsednictvím funguje. Děkuji za debatu a za vaše otázky a těším se příště nashledanou.
Eva Klokočníková, 2. 3. 2009, 13:04
Dobrý den. Prosím, napište mi, co jste Vy osobně udělal pro zajištění "rovných příležitostí" mladých x starších pracovníků na trhu práce. Stále dochází k tomu, že pracovníci - zejména ženy ale i muži po 50. roce - nemají šanci změnit zaměstnání a zaměstnavatelé této skutečnosti občas zneužívají. Děkuji za odpověď.
zodpovězeno, 2. 3. 2009, 14:18
Mimo jiné jsem navrhl zlepšení směrnice o ochraně před diskriminací. Samozřejmě jsme vedli řadu soudních sporů s jednotlivými členskými státy a využívám také každé příležitosti k tomu - od mediální kampaně až po legislativní nástroje, abychom tuto diskriminaci potlačili. A to nejenom na pracovním trhu, ale všude.
kamil, 2. 3. 2009, 12:39
dobry den, co prosim jako komisar pro socialni zalezitosti rikate na exekuce socialnich davek v chomutove? je to v poradku? děkuji, kamil hrubes
zodpovězeno, 2. 3. 2009, 14:14
Nemohu posoudit tento jednotlivý případ. To záleží na uplatňování české legislativy. A moje zkušenost je, že jednotlivé případy se od sebe liší a bez znalosti konkrétního případu je těžké zaujmout postoj. Neznám detaily, takže není správné se vyjadřovat.
Jarmila Filipová, 2. 3. 2009, 12:35
Dobrý den pane Špidlo, mohl byste nám prosím nějak konkrétněji říct, jaké jsou reakce Vašich kolegů v EU na české předsednictví? U nás slyšíme samé obecné fráze, ale co se skutečně říká třeba v Komisi se nedozvíme. Děkuji.
zodpovězeno, 2. 3. 2009, 14:08
Principem jednání Komise je, že z Komise se vydávají oficiální formulace, ale nedebatují se jednotlivé informace. Musím, říct, že v Komisi se nikdy nedebatovalo. Předsednictví je jako každé druhé, ale jenom v mimořádně obtížné době. Na pořádné hodnocení bude opravdu čas až po jeho skončení.
Čtenář, 2. 3. 2009, 11:21
Dobrý den, pane Špidlo, zkusíte prosadit v EP přísnější protikuřácký zákon pro všechny země EU? Většina zemí už ho má, my ještě ne. Určitě by nám to pomohlo pro snížení korupce a snížení rakoviny plic a závislostí u dětí a u lidí. Děkuji.
zodpovězeno, 2. 3. 2009, 14:04
Zahájil jsem konzultaci se sociálními partnery ve věci ochrany před důsledky kouření lidí na pracovišti, což je vlastně první krok na cestě k debatě o evropské legislativě. Chci ale zdůraznit, že Evropská komise nemá možnost navrhnout zákon, který by kouření zakázal ve veřejných prostorech úplně, ale má právo v oblasti bezečnosti a ochrany zdraví při práci.To znamená, že existuje zákon k zákazu kouření v restauracích. Jak se věc vyvine, to závisí na velmi dlouhé, a dovedu si představit i vášnivé, politické debatě.
Jan Bratský, 2. 3. 2009, 11:13
Vážený pane Špidlo, proč je přirozenou reakcí evropských levicových stran na krizi zvyšování veřejných výdajů? Přece když mi hrozí, že budu mít méně peněz, nezačnu najednou více utrácet. Neměly by státy spíše naopak šetřit? Existuje nějaký příklad z historie, kdy zvyšování veřejných výdajů v krizi opravdu pomohlo? Děkuji a přeji příjemný den.
zodpovězeno, 2. 3. 2009, 13:59
V případě krize je vhodné zvýšit veřejné výdaje, je to součást ekonomických zkušeností s krizí ve 30. letech. Je to součást vypracované Keynesovy doktríny a je řada příkladů z ekonomické historie, že to funguje. To doporučují nejen levicové, středové vlády.
David Polák, 2. 3. 2009, 10:46
Vážený a milý pane komisaři pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti, chtěl bych se Vás zeptat, jestli by jste chtěl být znovu komisařem EU?? A pokuď ano, tak jestli by jste chtěl znovu být komisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti? Myslíte si, že by Mirek Topolánek byl, někdy v budoucnu, dobrým komisařem EU? Předem Vám děkuji za to, že jste si vybral můj dotaz a že jste mi na něj odpověděl. S úctou a pozdravem David Polák
zodpovězeno, 2. 3. 2009, 13:55
Ano, samozřejmě. Práce komisaře je mimořádně zajímavá a odpovídá celému mému politickému přesvědčení. Přivést ČR do EU byla součást mého politického projektu a působit přímo uvnitř EU mi připadá jako další mimořádná příležitost. Těch 5 let mi přineslo zkušenosti, které bych chtěl využít dál. Pokud jde o druhé, žádné personální hodnocení mi nepřísluší. Je faktem, že komisaři jsou obvykle lidé s velkými politickými zkušenostmi.

Rozhovor ukončen.