Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Rozhovory - online

Ptejte se premiéra ČR Mirka Topolánka

Otázky a odpovědi

MT, 13. 3. 2009, 10:46
Závěrem
zodpovězeno, 13. 3. 2009, 10:46
Již jsem si na ty naše chatové diskuze zvykl, vím, že pochopit český humor je někdy složité, do konce českého předsednictví vás to nepochybně naučím. Chtěl bych, abyste věděli - vy všichni, co mi píšete a co chaty čtete, že přestože někdy věci zlehčujeme, bereme naši roli velmi vážně a velmi zodpovědně. Těším se znovu příště, pěkný den.
Lubor, 13. 3. 2009, 9:05
Zdravím Vás, jaké kroky nás teď čekají v EU než předáme dál žezlo? Napište prosím který Evropský politik je opravdu Evropský, že nejede jen za svoji zem, ale vidí v EU opravdovou budoucnost. Děkuji
zodpovězeno, 13. 3. 2009, 10:45
V současné době nás čeká několik velmi hektických týdnů, protože jsme odpovědni za průběh jarní Ervopské rady, na které chceme dosáhnout koncensu všech 27 zemí v zásadních otázkách týkajících se: řešení finanční krize a ekonomických dopadů, realizace plánu obnovy, zásadních kroků v energetické bezpečnosti a definice evropského postoje před summitem G20 v Londýně. Čeká nás řada summitů, kde budeme zastupovat EU, v Ruské federaci, v USA, doma s Kanadou, s Japonskem a možné další. Organizujeme Jobs summit - summit o zaměstnanosti, který by měl vyhodnotit popřípadě připravit nové kroky pro udržení zaměstnantosi v EU. Připravujeme summit Východní partnerství s našimi východními sousedy, připravujeme summit Jižní koridor, který se týká energetické bezpečnosti, a pak už se bude blížit červen - Evropská rada a jmenování předsedy Evropské komise. Samozřejmě návštěva Obamy. Těch věcí je daleko více, já jsem se snažil jmenovat jenom ty hlavní. Pro mě je prototypem evropského politika s evropským viděním Jean Claude Juncker - lucemburský premiér, ministr financí a prezident Eurozóny. Ztělesňuje v sobě představitele velmi malé země neobávající se o ztrátu vlivu a přitom respektujíc evropské hodnoty. Nemusím s ním souhlasit ve všem, ale musím si ho vážit.
Josef, 13. 3. 2009, 8:50
Zdravím pane premiéře, pořád hledám nějakého státníka u nás, který by viděl na 10let dopředu. Vím že v dnešní době je to těžký, ale můžete se pokusit jak vidíte naši budoucnost od roku 2009 do 2020? Jaké největší úkoly nás čekají v horizontu 10let? Děkuji a držím palce.
zodpovězeno, 13. 3. 2009, 10:32
Na tuto otázku se dá buď odpovědět nějakými frázemi, nebo korektně. Myslím si, že korektní odpovědí je, že i v roce 2020, pokud se nestane nic mimořádného, budeme součástí Euroatlatnické civilizace a Euroatlantické kultury. To znamená, že se budeme mít lépe, než dnes, budeme žít kvalitní život, budeme cítit odpovědnost nejenom za sebe, ale i za své okolí a za globální problémy světa. Od sametové revoluce už bude vyrůstat druhá generace, která už v sobě nebude nosit hořkost, resentiment a malost českého člověka, odejdou všichni polistopadoví politici a snad přijdou do politiky lidé, u kterých nebude vadit, že jsou bohatí, chytří a sebevědomí. Nevím, jestli je to vize nebo sen, ale já každopádně patřím k těm politikům, kteří se takto daleko snaží vidět a přitom ví, že naplnitelnost této vize a snů je dána kažodenní mravenčí, někdy velice nepopulární a neocenitelnou prací.
Eva Klokočníková, 12. 3. 2009, 20:23
Pane premiére, za zakladetel Panevropské unie lze považovat Richarda Coudenhove-Kalergi - prvého prezidenta této unie, který vyrůstal na hranicích Čech a Německa na zámku v Poběžovicích. Zážitky z dětství ho ovlivnili natolik, že v roce 1923 napsal knuhu Panevropa, která se stala základem panevropského hnutí. Otec tohoto zakladatele je v Poběžovicích pochován. Nebylo by dobré tuto skutečnost využít při našem předsednictví v EU? Poběžovický zámek - sídlo tohoto slavného rodu by si zasloužilo trochu opravit. Děkuji za odpověď.
zodpovězeno, 13. 3. 2009, 10:27
Děkuji za informaci, to jsem nevěděl. Samozřejmě, že to je zajímavý námět a já ho předám svým lidem. Nebyl ale zdaleka první, když pominu Karla IV., tak musím vzpomenout Jiřího z Poděbrad, podobné myšlenky razil i Jan Amos Komenský. Kdybychom chtěli být důslední, tak i Rakousko-Uhersko bylo předobrazem EU. Ano, to je zajímavý námět.
Michal, 13. 3. 2009, 8:40
Dobrý den p.premiéře, můžete říci co Vás opravdu zaskočilo při našem předsednictví? A proč většinou naši politici jsou v zahraničí více chváleni než u nás v Čechách? Děkuji a držím palce pravici!
zodpovězeno, 13. 3. 2009, 10:17
Trochu mě zaskočilo to, že přestože jsme střední, nebo malá země, tak naše názory jsou brány velmi vážně. V tomto smyslu se postupně oslabuje můj letitý eruorealismus. To, že doma není nikdo prorokem, není typicky české, ale globální heslo. To, že jsou naši politici v zahraničí vnímáni dobře neznamená nic jiného, než že jsou dobří. V české kotlině je toto neodpustitelným dědičným hříchem :o) PS: Evropská média v zemích s vyšší mírou národní hrdosti retušují politikům břicha a diamantové prsteny, které by mohly pobuřovat veřejnost. U nás tajně politikovi nafotí hodinky a ptají se, kde na to vzal. Chybí nám možná větší sebevědomí, větší národní hrdost a možná trochu sebereflexe.
David Polák, 12. 3. 2009, 17:49
Vážený a milý pane premiére, nemyslíte si, že může uškodit, kvůli blížícímu se Summitu EU - Čína, který by se měl konat v Praze, vyvěšení vlajek Tibetu na státních úřadech ČR(zvláště na některém ministerstvu)?? Dále bych se Vás chtěl zeptat, jestli se od začátku Českého předsednictví natáčí dokument (něco jako Občan Havel), jenž měl natáčet Filip Renč?? Chtěl bych se Vás ještě zeptat, mám doma propagační předměty Českého předsednictví, a na jednom je napsáno: České předsednictví v Radě EU, ale na jiném propagačním předmětu co mám doma je napsáno: České předsednictví EU. Tak bych se chtěl zeptat jaký název je správně? Dále bych Vám dále říci, že jsem velmi spokojen s Českým předsednictvím a jeho řízením Vaší osobou. Mohu říci, že jsem na Vás hrdý. Předem Vám děkuji za Vaši odpověď. S úctou a pozdravem David Polák (16 letý mladík, člen Mladých Konzervativců a budoucí poslanec PČR)
zodpovězeno, 13. 3. 2009, 10:10
Na první otázku není jednoduchá odpověď. Samozřejmě, že oficiální čínské reprezentaci připomínání vlastních problémů není milé. Summit EU - Čína bude navíc zapadat do podobných událostí dvou, první jsou tibetské události před šedesáti lety, tou druhou je zásah čínské moci proti demonstrantům na náměstí Nebezského klidu před dvaceti lety. Na druhé straně komunikace EU a Číny, zvláště v období globální finanční krize, je nezbytná. Uznávám právo každého občana ČR vyjádřit svobodně svůj názor a věřím, že to nepoznamená připavovaný summit a nezbytné diskuze, které se v konečném důsledku mohou dotknout i občanů ČR. Česká televize svým vlastním rozhodnutím pořizuje z hlavních aktivit českého předsednictví záznam a mně není známo kdy a jakým způsobem bude využit. Nicméně české předsednictví je natolik unikátní epizoda našich novodobých dějin, že si určitou dokumentaci zaslouží.
Martin, 13. 3. 2009, 7:50
Pane premiére, denně čteme o tom, jak zřejmě bude vypadat návštěva amerického prezidenta Obamy v Praze. Můžete už nám i Vy něco k jeho návštěvě prozradit? Půjdete s ním opravdu na pivo? :)
zodpovězeno, 13. 3. 2009, 10:06
V novinách je přece informace jenom náhodou a pravda jen omylem. Celá návštěva Baracka Obamy se teprve připravuje a definitivní je pouze začátek, který proběhne oficiálně na Pražském hradě, formát nedělního jednání v Kongresovém centru a to, že Barack Obama přednese v Praze evropský projev roku. Všechny ostatní detaily jsou zatím buď jen fabulace a nebo novinářská licence. Myslím, že budete včas informováni a Pražané mimo jiné proto, aby se jich případná bezpečnostní opatření dotkla co nejméně. Myslím, že společné jednání Rady EU s americkým prezidentem je velký úspěch českého předsednictví.

Rozhovor ukončen.