Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Rozhovory - online

Ptali jste se ministra financí Miroslava Kalouska

Otázky a odpovědi

Karel Horák, 7. 4. 2009, 13:15
Dobrý den pane ministře, můžete prosím popsat atmosféru na dnešním jednání poslaneckého klubu a říci, kvůli čemu došlo k roztržce mezi Vámi a předsedou Čunkem?
zodpovězeno, 7. 4. 2009, 14:44
Nemám, na rozdíl od pana předsedy, ve zvyku zveřejňovat interní jednání a vést vnitrostranické diskuse v přímém přenosu. Děkuji všem za otázky a přeji nám všem hodně štěstí, protože ho budeme zatraceně potřebovat.
Jaroslav Tvor, 7. 4. 2009, 10:21
Vážený pane ministře, prosím pomozte mi pochopit jednu věc: Ještě před týdnem strany vládní koalice tvrdily, že absolutně odmítají "úřednickou vládu", protože by nemohla efektivně "vést Evropu" - že jednání evropských ministrů musí vést zkušení politici s určitým politickým mandátem, že by byla hrozná ostuda vládu měnit v polovině předsednictví, že to úřednická vláda nemůže zvládnout, atd. V neděli se vládní strany dohodly s ČSSD na vzniku úřednické vlády, která by měla "vést Evropu" po celý květen a červen - a najednou to jde, úředníci to zvládnou. Ačkoli Vaše strana od dohody couvla, Vy sám podle Lidových novin tuto dohodu podporujete. Můžete mi prosím vysvětlit tento posun? Ještě minulý týden to úřednická vláda zvládnout nemohla a teď už může? Kam se podělo strašení evropskou ostudou? Jak je to tedy s těmi "nutnými zkušenostmi", které vedení nějakého zasedání evropských ministrů vyžaduje? Tímto rozhodnutím dávají všichni, kdo dohodu o úřednické vládě podporují (tzn. ODS, Vy?), zcela jasně za pravdu všem, kdo tvrdili, že v evropském předsednictví "zas tak o moc nejde" a že to v podstatě může zvládnout kdokoli. Kdyby skutečně "o něco šlo", stávající vláda by přece takto rychle neustoupila a neodevzdala by důležitá "evropská" ministerstva do rukou ČSSD. Myslím, že tento rychlý ústup z pozic je pro mnoho příznivců naší současné vlády obrovským zklamáním. Děkuji předem za Vaše vyjádření a přeji hodně úspěchů.
zodpovězeno, 7. 4. 2009, 14:42
Děkuji za otázku. Odpovím v bodech: a) Je nepochybně strašnou a nereparabilní škodou pro ČR, že vláda byla odvolána v polovině předsednictví. b) Bylo by určitě dobře, kdyby do konce předsednictví dovládla současná vláda, která je na předsednictví připravena. c) Největší škody by ale napáchala vleklá vládní krize, kdy by několik týdnů nebylo jasné, jaká vláda vládne a vládnout bude. To už by byly škody nejenom v oblasti mezinárodní prestiže, ale i obrovské škody ekonomické, protože politická nestabilita odrazuje investory. Proto podpořím jakékoli řešení, které bude rychlé a dohodnou se na něm všechny demokratické strany bez komunistů. Každý den protahování agónie je strašně drahý.
J. Brugel, 7. 4. 2009, 11:05
Dobry den. Jsem Nemec a ziji v Praze. Velmi se divim, jak cesti politici resi soucasnou vladni krizi. Na post predsedy EU chteji dosadit neznameho urednika, nechapu. Kancler prezidenta (!) Jakl vyklada v televizi, ze pani Merkel a prezident Sarkozy jsou evropski "papaláši" - je to opravdu velika urazka, nechapu. Ten kancler je sprosty v televizi na zahranicni politiky a ma dulezitou funkci ve statu, nechapu. Vy jako ministr financi a myslim ze odbornik se snazite bojovat proti hospodarsky krizi, a ted opoustite vase misto, nechapu. Pan Schwarzenberg je uznavany ministr a diplomat, v Evrope ho velice pochvaluji, setkava se doma (!) s americkou ministrini zahranici, a ted je odvolany ze sveho mista, nechapu. Kdyz vlada prohrala hlasovani v parlamente, premier Topolanek vsude rikal, ze vlada uredniku nebude - a ted ma byt vlada uredniku, nechapu. Proc vase vlada ustupuje Paroubekovi a Klausovi? Toto vypada ze bude velika ostuda v Evrope. Jak muze vest Evropu vlada bez politiku???
zodpovězeno, 7. 4. 2009, 14:36
Dobrý den, jsem Čech a žiju v Praze. Také nechápu. Tak jak Vám k čertu mohu odpovědět? Pojďme se spolu zeptat někoho, kdo to chápe. Ale já nevím, kdo to je.
Michaela Klímová, 7. 4. 2009, 10:36
Dobrý den, myslíte si, že někdo jako pan Fischer může jednat s paní Merkelovou, panem Sarkozym, panem Berlusconim, atd. jako rovný s rovným? Mně osobně to přijde směšné. Děkuji za Vaši odpověď.
zodpovězeno, 7. 4. 2009, 14:31
Pan Fischer nepochybně ano, neboť je to vzdělaný a noblesní muž. Do jaké míry v tom předsudky zabrání jeho partnerům, to opravdu nevím.
ABB, 7. 4. 2009, 11:40
Dobry den pane ministre, byl byste ochoten vest novou vladu? Ptam se proto, ze se o Vasem jmenu v teto souvislosti mluvi. V EU jste oblibeny, Unie by to vnimala jako urcity stabilizacni prvek, kdyby predsednictvi dokoncila nova vlada pod vasim vedenim... Dekuji
zodpovězeno, 7. 4. 2009, 14:30
Myslím, že ta věc je rozhodnuta nominací Jana Fischera a přiznám se bez mučení, že cítím velkou úlevu.
Šimon Stiburek, 7. 4. 2009, 10:52
Dobrý den, pane ministře, v médiích jsem se dočetl, že ECOFIN považuje rozvolňování účetních standartů v USA za "vážný problém" a prosazuje jejich transatlantické sladění. Jaké jsou však reálné politické možnosti takového propojení? Má EU nějakou šanci dotlačit FASB (Am. úřad pro účetní standardy) kam chce, resp. má FASB (potažmo americká vláda) vůli hledat s Evropou kompromis a diskutovat o těchto otázkách? Je perspektivně možné vytvořit obdobu ESRC (Evropská rada pro systémová rizika) působící na obou březích atlantiku? A ještě něco - s ohledem na globální propojení trhů by jistě bylo žádoucí prosazovat sjednocování účetních standartů na plurilaterální až multilaterální úrovni - existují nějaké takové takové projekty, bude EU výhledově něco takového prosazovat? Existují nějaké argumenty proti? (kromě omezení suverenity signatářů, samozřejmě) Za odpovědi Vám děkuji a přeji hodně štěstí v dnešních krušných dnech.
zodpovězeno, 7. 4. 2009, 14:28
Problém to skutečně je, různé účetní standardy by vedly ke dvěma paralelním systémům posuzování veřejné podpory a ve svém důsledku k nerovné hospodářské soutěži. Jako zástupce předsednické země jsem proto požádal Komisi, ať se této otázce věnuje, a ministři Ecofinu se obrátili na mezinárodní autoritu pro určování mezinárodních účetních standardů. Myslím, že musíme velmi rychle najít cestu ke stejné rétorice.
Nikola Keclíková, 7. 4. 2009, 12:44
Vážený pane ministře, dovolte mi osobní otázku, která se však implicitně týká budoucnosti naší domácí politiky i naší budoucí pozice v EU. Je pravdou, že hodláte ukončit Vaši aktivní politickou kariéru ke konci této Poslanecké sněmovny? Že již nebudete ve volbách do PS kandidovat? Anebo zvažujete nějaké jiné angažmá v naší politice? Děkuji.
zodpovězeno, 7. 4. 2009, 14:22
Velmi vážně o tom přemýšlím, k definitivnímu rozhodnutí jsem ještě nedospěl.
Helena ze státní správy, 7. 4. 2009, 11:58
Dobrý den, pane ministře, gratuluji Vám k úspěchům na ECOFINech a dalších mezinár.jednáních během CZ PRES. Nejsem sama, kdo se obává možného neúspěchu při přeměně vlády, zvláště na Vašem místě. Existují vážné pochybnosti, že se nové vládě nepodaří za jejich dva zbývající měsíce aspoň částečně dořešit hospodářsko-politické problémy, než se jednání předají SE PRES. Neobává se KDU-ČSL, že naše úspěchy se mohou rychle proměnit v obrovský debakl? Děkuji.
zodpovězeno, 7. 4. 2009, 14:20
Každý je nahraditelný. Samozřejmě že odchod lidí, kteří se na svůj úkol dva roky intenzivně připravovali, bude znamenat ztrátu tempa a ztrátu autority ve světě. Uděláme všechno pro to, abychom svým nástupcům co nejvíc pomohli, nicméně to nic nemění na faktu, že odvoláním vlády v polovině předsednictví platíme před celým světem za idioty.
pavel kučera, 7. 4. 2009, 11:07
dobrý den, souhlasíte prosím se zavedením šrotovného v čr? proč ano/ne? interpretujete zavedení šrotovného na slovensku jako úspěch pro slovenskou ekonomiku? děkuji. p.k.
zodpovězeno, 7. 4. 2009, 14:15
Nesouhlasím se zavedením šrotovného, je to nespravedlivá, dočasná podpora jenom jednoho odvětví (proč ne šrotovné například na počítače či boty?). Za druhé má dramaticky asociální důsledky. Nutí ty nejchudší, kteří na auto nemají, aby přispěli šrotovací prémií těm o něco bohatším, kteří jsou tím motivováni, aby se v průběhu krize zbavili všech svých úspor a ještě se zadlužili na nákup nového auta. Zhorší-li se pak jejich situace, přijdou o nové auto, nebudou mít ani staré a zůstanou jim pouze dluhy. Automobilové lobby to bude jedno, protože ta už své auto prodala. Je to ještě méně mravné než nabídky spotřebitelských úvěrů, protože ty nejsou dotovány z daní.
Petr Jícha, 7. 4. 2009, 10:42
Dobrý den, jak hodnotíte dosavadní působení českého předsednictví? Jaké byly jeho úspěchy? Co můžeme čekat po změně vlády? Může pak české předsednictví ještě něčeho dosáhnout? Děkuji.
zodpovězeno, 7. 4. 2009, 14:10
Je těžké, když má někdo hodnotit svoji vlastní práci a myslím si, že jsme tento bezprecedentní úkol zvládli dobře. Naše autorita v radách ministrů rostla, podařilo se nám dojednat kompromisy, na kterých bývalá předsednictví ztroskotala (např. sazby DPH, směrnice Solvency II). Skutečnost, že v polovině předsednictví byla vládě vyslovena nedůvěra, Českou republiku nesmírně poškodilo jak v oblasti mezinárodní prestiže, tak jejích ekonomických zájmů. Budeme se snažit tyto škody minimalizovat, ale odstranit je nedokážeme. Kdyby pan Paroubek žil ještě tisíc let a konal už jenom dobro, tak škodu, kterou způsobil, nenapraví.

Rozhovor ukončen.