Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Rozhovory - online

Ptali jste se ministra Martina Bursíka

Otázky a odpovědi

Petr Šultéř, 16. 4. 2009, 13:12
Vážený pane ministře, nerad bych se mýlil, ale myslím, že když se připravoval prodej emisních povolenek, výnosy z prodeje se měly použít právě a jen na investice směřující k dalšímu snižování emisí. (?) Vaše ministerstvo však rozhodlo, jestli se nemýlím, že peníze z prodeje povolenek (snad 10 miliard Kč za odprodej Japonsku) dá do rukou občanů na nákup "ekologických" kotlů a solárních panelů, na zateplování domů, apod. Osobně mi to připadá jako zahájení předvolební kampaně Strany zelených za peníze daňových poplatníků. Jak může ministerstvo "svévolně" rozhodnout, jak se bude nakládat s takto obrovskou částkou?
zodpovězeno, 16. 4. 2009, 15:02
Popisi to podrobneji. Kyotsky protokol stanovi, ze vynosy z odprodeje emisniho prebytku musi byt vyuzity pro dalsi snizovani emisi sklenikovych plynu. Jde o takzvane "Green Investment Scheme". Cesky jsme to nazvali program Zelena usporam, protoze Zelene investicni schema by asi moc nikomu nerikalo. Vyjednavali jsme cenu jedne teto specialni tzv. AAU povolenky. Tato cena primo zavisi na tzv. faktoru greeningu. Cim lepe a efektivneji se vyuzije vynos k dalsimu snizovani emisi sklenikovych plynu a cim je vetsi garance, ze nebude program zneuzit, tim je cena vyssi. Japonsky partner proto analyzoval kazde jednotlive opatreni (zateplovani, dilci zateplovani, tepelna cerpadla ruznych typu, kotle na biomasu, solarni kolektory etc.). Z toho byl vypocten prumerny "greening" a stanovena cena. Mimochodem nejpriznivejsi, kterou zname. Vyjednani programu nebyla zadna legrace ani doma. Byli taci, kteri prosazovali zajem a.s. CEZ vyuzit penize na stavbu uhelnych elektraren tzv. cistych uhelnych technologii (greening by byl otresny a nikdo by nam na to penize nedal, protoze by to nevysvetlil vlastnim obcanum). Nebo chteli penize na technologii ukladani uhliku do podzemnich struktur. Ta technologie jeste neexistuje a tak bychom cekali tak dlouho, az by prisli na trh s prebytkem povolenek Rusove a Ukrajinci a cena by padla nizko. Nas program ma nejvyssi greening, vybornou cenu za odprodanou jednotku prebytku a hlavne, prvni penize uz jsou tady. Ja to osobne povazuji za mimoradny uspech. Dekuji pekne za vsechny dotazy. Velmi zajimavy chat. A samozrejme se omlouvam tem z Vas, na jejichz dotazy jsem nestacil kvuli casovemu limitu chatu odpovedet. Vse dobre, martin bursik
Houska, 16. 4. 2009, 13:04
Dobrý den, proč se dotační program na zateplování domů nebude týkat i paneláků? Nejsem sice odborník, ale řekl bych, že právě paneláky musí být z hlediska úspory energie naprosto katastrofální.
zodpovězeno, 16. 4. 2009, 14:53
Program "Zelena usporam" je - vedle vyjednani 5 mld. EURO z Operacniho programu zivotni prostredi - nejvetsim uspechem meho pusobeni na MZP. Z nuly jsme vyjednali 10 mld korun pro domacnosti na zateplovani domu a bytu a na vytapeni solarnimi kolektory, tepelnymi cerpadly nebo kotly na drivi, pelety, drevni stepku a energeticke plodiny. Jde o nejvetsi ekologicky program pro domacnosti. Pritom jsme zacinali od nuly, tzn. co delat s prebytkem emisnich povolenek, ktere nam vznikly tim, ze jsme snizili emise oxidu uhliciteho nikoli pouze o 8 %, jak jsme se zavazali v Kyotskem protokolu, ale o temer 25 %. Podarilo se nam vybojovat novelu zakona o ovzdusi, ktery stanovi, ze prijemcem vynosu z odprodeje emisniho prebytku je Statni fond zivotniho prostredi. Podarilo se nam pripravit program, ktery japonska vlada schvalila. A prave v podminkach japonske strany bylo, ze nas program "Zelene usporam" se nesmi prekryvat s jinymi dotacnimi programy. Zateplovani panelovych domu ma na starosti Ministerstvo pro mistni rozvoj, ktere spravuje program "Panel". Presto jsme se rozhodli podporit u panelovych domu instalace obnovtielnych zdroju energie (napr. centralni kotel na biomasu, tepelne cerpadlo ci solarni kolektory). Vice jsme nemohli. Nic nebrani tomu, aby MMR upravilo podminky i uzivatelsky prizpusobilo jejich program "Panel" tak, aby byl podobne uzivatelsky pratelsky a nabizel podobne atraktivni podminky. Ale na to nema Ministerstvo zivotniho prostredi vliv.
Ludmila Kropáčová, 16. 4. 2009, 13:03
Dobrý den pane Bursíku, neformální zasedání ministrů životního prostředí jsem sice sledovala, ale zajímal by mě Váš názor na něco zcela jiného :-) Jak odhadujete výsledky Strany zelených ve volbách do Evropského parlamentu a následně do naší Poslanecké sněmovny? Ptám se proto, že se mi zdá, že pokud má ministerstvo životního prostředí na starosti zelená strana, dělá se pro ekologii mnohem více, než u stran jiných. Byla by tedy velká škoda, kdybyste se do PS nedostali. A mimochodem - považujete Demokratickou stranu zelených za relevantní konkurenci? A poslední otázka se týká našeho předsednictví - myslíte si, že Váš nástupce ve Fischerově vládě Vás dokáže PLNOHODNOTNĚ nahradit? Pokud ano, zdá se, že skutečně to předsednictví není zase tak důležité - a pokud ne, proč jste více nebojovali za to, abyste mohli dovládnout alespoň do konce předsednictví? Děkuji a přeji úspěšné volby :-)
zodpovězeno, 16. 4. 2009, 14:45
Dobry den. Aktualni evropsky pruzkum sanci jednotlivych stran ve volbach do Evropskeho parlamentu nam odhaduje 6.7%. Muzete se podivat na http://www.predict09.eu/default/en-us.aspx . Ja jsem presvedcen, ze mame na vice. Kazdopadne ma ceska Strana zelenych poprve realnou sanci na vstup do Evropskeho parlamentu. Mym snem je porazit komunisty. Nechapu, jak je mozne, ze dvacet let po sametove revoluci maji komuniste v nasi zemi vice nez Strana zelenych. Jsem absolutne presvedcen, ze je u nas vice lidi, kterym je sympaticka snaha SZ po modernizaci zeme, prosazovani novych ekologickych technologii, setrnem hospodareni s prirodnimi zdroji ci nas boj za lidska prava v zemich, kde jsou poslapavana. Do parlamentnich voleb pujdeme s cilem uspet co nejlepe a pokusit se prosadit priority nasi politiky do vladnuti. Vysloveni neduvery vlade poskodilo Ceskou republiku v zahranici vice, nez si kdo dovede predstavit. Strana zelenych vybrala za nastupce Ladislava Mika, cloveka, ktery je nejvyse postavenym urednikem v Evropske komisi a odpovida za ochranu prirody. Vyjednal jsem jeho uvolneni s komisarem pro zivotni prostredi Dimasem. Navic zustava prvni namestek Jan Dusik, ktery odpovida za ceske predsednictvi a je expertem na klima. Presto bude pro noveho prechodneho ministra mimoradne tezke ci temer nemozne vytvorit si v tak kratke dobe kontakty, ziskat autoritu, proniknout do detailu klimatickeho vyjednavani a navazat. To je skoro nemozne. Nastesti bude mit pri ruce vynikajici mezinarodni tym, ktery jsme na MZP postavili a ktery si ziskal velikou autoritu u partneru z EU.
K.Š., 16. 4. 2009, 11:08
Dobrý den, od českých i evropských politiků v poslední době čím dál častěji slyšíme hlasy o nutnosti rozvoje jaderné energetiky - zejména z ohledem na zajištění jaderné bezpečnosti. Můžete mi prosím vysvětlit, jaký přesně je postoj Strany zelených / Váš postoj k této otázce? Říkáte "již žádné další reaktory" nebo "zrušit i stávající reaktory" nebo "nové reaktory ano, ale za určitých podmínek" nebo co vlastně říkáte? Na jednu stranu někteří lidé ze Strany zelených působí jako ekologičtí fanatici, kteří jsou ochotni proti jaderné energetice pořádat demonstrace atd., a na druhou stranu vedení strany bez problému spolupracuje třeba s ODS, která je pro jádro. Mně osobně postoj Zelených není jasný. Kdybyste připouštěli jadernou energetiku, tak bych Vás asi i volil :-) A jak se k této problematice vlastně staví ostatní zelené strany v Evropě? A myslíte si, že se v ČR budou stavět nové jaderné elektrárny, nebo že se bude rozšiřovat Temelín? A dovolte mi prosím ještě jednu nepříjemnou kritickou otázku: Strana zelených prosazuje v českém parlamentu zákony na podporu alternativních způsobů vytápění, jako např. vytápění na biomasu, a pak paní poslankyně Jacques v televizi před celým národem předvede, že ani neví, o co jde. Nemyslíte si, že to je ohromná ostuda, která něco vypovídá o odbornosti našich poslanců - a to i zelených, kteří do parlamentu přišli s mottem "nejsme jako oni" - a pak se ukáže, že nerozumí ani "zelené" problematice? Nemyslíte si, že to je ohromná ostuda? A že to může značně poškodit Vaše volební preference? Děkuji a přeji hodně úspěchů Vám i paní Jacques.
zodpovězeno, 16. 4. 2009, 14:35
Strana zelenych ma k jaderne energetice rezervovany postoj. Jsme realiste a neprosazujeme vystoupeni CR z jadra, tj. uzavreni stavajicich jadernych elektraren Temelin a Dukovany. Soucasne ale bedlive sledujeme kazdorocni vyrocni zpravu Statniho uradu pro jadernou bezpecnost. Nasim cilem je pusobit na vyssi bezpecnostni kulturu pri provozu jadernych elektraren a tim snizit riziko havarii. Nepodporujeme vystavbu novych jadernych bloku a to z nekolika duvodu. Za prve neni stale vyresena tzv. koncovka jaderneho cyklu, nikdo neumi bezpecne ukladat vyhorele palivo, ktere zustava aktivni po dobu stovek tisic let. Za druhe v sobe jaderna technologie nese riziko zneuziti paliva, teroristickeho utoku, selhani lidskeho faktoru s nedozirnymi dusledky. Prosadili jsme proto novelu atomoveho zakona, ktery navysuje odpovednost provozovatele jaderne elektrarny (u nas CEZ a.s.) za jadernou skodu ze 6 mld. Kc na cca 8 mld. Kc. Jsme velmi znepokojeni zavislosti CR na dovozu jaderneho paliva z Ruska. Od pristiho roku bude CR dovazet 100 % paliva z Ruska a to povazujeme za ohromne strategicke riziko. Problem je v tom, ze ruska technologie vyzaduje ruske palivo. Nedovedeme si predstavit, ze by CEZ prosadil dalsi dva bloky v Temeline v ruske VVER technologii a tim jeste zvysil zavislost na Rusku. Sledujeme pozorne vyzkum a vyvoj jadernych technologii. Az se objevi generace, ktera vyresi problematiku co s vyhorelym palivem a soucasne dokaze limitovat skody z pripadne jaderne havarie dovnitr arealu elektrarny, bude Strana zelenych prehodnocovat postoj k jaderne energetice. Ale zatim technologie tak daleko neni a rizika vysoce prevazuji nad ziskem.
Majala, 16. 4. 2009, 11:02
dobry den, jake jsou hlavni zavery z rady?diky
zodpovězeno, 16. 4. 2009, 14:26
Jedinym tematem jednani neformalni rady ministru byla ochrana klimatu. Vubec poprve jednali ministri zivotniho prostredi o tom, jak se pripravit na dusledky klimaticke zmeny v Evrope a zda je soucasna politika EU v teto oblasti dostacujici. Cilem je, aby byla Evropa pripravena na vetsi a castejsi extremy, jako jsou sucha doprovazena nedostatkem vody, privalove deste a povodne, zaplavovani pribreznich oblasti v dusledku rostouci hladiny mori, vlivy na ekosystemy, na produkci potravin a podobne. Shodli jsme se na tom, ze ustavime skupinu expertu, kteri budou podrobne analyzovat ocekavane dopady do jednotlivych oblasti Evropy, shromazdovat nejlepsi pristupy pro minimalizaci negativnich dopadu klimaticke zmeny. Budeme tez analyzovat stavajici evropskou legislativu s tim, ze se zamerime na hospodareni s vodou. Cilem je hospodarit setrneji, usporne, zajistit vetsi kapacitu krajiny k zadrzeni vody jak pro obdobi sucha, tak pro zajisteni prirozenych rozlivu a zmirneni dopadu povodni. Druhym tematem bylo zajisteni financovani celosvetove ochrany klimatu. Shodli jsme se na tom, ze cilem EU je vytvoreni robustniho co nejsirsiho trhu s uhlikem, ktery nastavi svetovou ekonomiku na nizkouhlikovou ekonomiku a soucasne vygeneruje finance potrebne na ochranu klimatu predevsim v rozvojovych zemich. Dohodli jsme se take na spolecnem postupu smerem k ministrum financi, kteri jsou nyni po urcitou dobu nasimi partnery prave pri vyjednavani o financovani.
hugo, 16. 4. 2009, 10:51
dobry den pane ministre, jak hodnotite dosavadni prubeh ceskeho predsednictvi? jakych kroku se vam konkrente podarilo dosahnout v oblasti zivotniho prostredi? co ocekavate od zbyvajicich tydnu predsednictvi - zejmena po nastupu nove urednicke vlady? muze urednicka vlada skutecne nahradit ve vedeni eu vladu politickou? dekuji
zodpovězeno, 16. 4. 2009, 14:16
Dobry den. Dekuji za vsechny dotazy, pokusim se zodpovedet na co nejvice. Prvni otazku se mi podarilo vymazat drive nez jsem napsal prvni radek odpovedi. Pisatel se ptal na to, proc povazuji za dulezite, aby jednani cervnove Evropske rady ridil novy premier Fischer a ne prezident Klaus. Odpoved je jednoducha: cervnova rada bude mimo jine jednat na tema financovani opatreni na ochranu klimatu. Jde o pripravu pozice EU na mezinarodni vyjednavani s USA, Australii, Japonskem, Kanadou, ale i rychle se rozvijejicimi ekonomikami jako Cinou a Indii. Bude se jednat take s nejchudsimi rozvojovymi zememi a ostrovnimi staty v Pacifiku, ktere celi hrozbe zatopeni v dusledku rostouci hladiny oceanu. Prezident republiky by nebyl se svymi extremnimi nazory na klimatickou zmenu vhodnym moderatorem diskuse a pripadny neuspech Evropske rady by mohl zbourat harmonogram nezbytnych kroku EU na ceste k uspesnemu uzavreni mezinarodni dohody o ochrane klimatu v prosinci v Kodani.

Rozhovor ukončen.