Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Rozhovory - online

Ptali jste se premiéra Mirka Topolánka

Otázky a odpovědi

Mirek Topolánek, 5. 5. 2009, 9:30
Rozloučení
zodpovězeno, 5. 5. 2009, 9:33
Vzhledem k tomu, že to je poslední chatová diskuze, kterou s vámi jako předseda Evropské rady vedu, tak se chci rozloučit, poděkovat vám za pozitivní i kritické ohlasy na tuto diskuzi. Pro mě osobně to bylo velmi zajímavé. Možná mi to bude chybět a jak mě všichni znají, tak si určitě najdu příležitost jak na tuto zkušenost navázat. Držím vám všem palce.
Tereza Halgašová, 5. 5. 2009, 2:40
Dobrý den, pane premiére, ráda bych se Vás optala, zda máte konkrétní představu o opatřeních podporujících trh práce, která by mohla nebo měla podle Vás být přijata na blížícím se mimořádném summitu, kde bude otázka dopadů krize na zaměstnanost projednávána? Předem velice děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů. Tereza Halgašová
zodpovězeno, 5. 5. 2009, 9:29
Jednoznačně bych začal volným pohybem pracovních sil. Za druhé zpružněním pracovního práva. Za třetí zvýšením mobility pracovní síly a dostupnosti práce. Za čtvrté tlakem na vyšší vzdělanost a rekvalifikace. Nicméně klíčovými pro trh práce budou opatření na vznik nových pracovních míst, což souvisí spíše s podnikatelským prostředím, zvyšováním poptávky, odstraňováním regulací a bariér pro podnikání.
Tomáš Karabela, 4. 5. 2009, 22:21
Dobrý den přeji, pane premiére, přál bych si vědět dvě věci. Jednak jak "Východní partnerství" může pomoci lidem, které drží v kriminálech diktátor Lukašenko, a druhak, zda nedávné násilnosti v moldavské metropoli Vy sám hodnotíte jako projev vládní zvůle, anebo jako neschopnost poražených přijmout volební porážku. Děkuji Vám a přeji vše dobré, T.K.
zodpovězeno, 5. 5. 2009, 9:26
Všechny země budoucího východního partnerství mají své vnitřní problémy a můžeme jen spekulovat o tom, jaký vliv na to má blízkost jejich východního souseda. Tyto bývalé země Sovětského svazu jsou a pokud je necháme, tak definitivně budou ve sféře vlivu Ruské federace. Ukrajina a plynová krize, Bělorusko a Lukašenkův režim, Moldavsko a situace po volbách + Podněstří, Gruzie a obsazení Jižní Osetie a Abcházie, Arménie a Azerbajdžán a problém Náhorního Karabachu. Máme pouze dvě možnosti, buď tyto země nechat v těchto problémech a nebo se pokusit pro každou z nich nastavit specifický model spolupráce s EU v oblasti lepšího vládnutí, lidských práv, ekonomické, sociální a vízové spolupráce. Samotná běloruská opozice projekt východního partnerství vítá, opakovaně jsem s jejími představiteli osobně mluvil. Je to otázka většího a menšího zla.
Jiří Sova, 5. 5. 2009, 8:20
Vážený pane premiére, jak velký vliv má fakt, že jste v demisi, na Vaše jednání v rámci českého předsednictví? Berou Vás i Vaše ministry evropští partneři ještě vážně, anebo se spíše soustředí na švédské předsednictví? A jak budou evropští partneři brát naši budoucí úřednickou vládu? Já se obávám, že se s ní už nebude bavit nikdo. Děkuji za odpověď.
zodpovězeno, 5. 5. 2009, 9:21
Málokdo si u nás dovede představit, jakým způsobem nás pád vlády 24. 3. jako zemi poškodil. Pozice českého předsednictví jako leadra diskuze, moderátora a iniciátora celé ředy pozitivních kroků je tímto dnem jednoznačně omezena. Neznamená to, že bychom dále neorganizovali a neadministrovali chod Evropské rady, ale naše vyjednávací síla a reputace je pryč. Poškodili jsme navíc v očích velkých států schopnost podobných zemí jako je ČR zvládat krizové situace, sami jsme si vstřelili několik vlastních gólů. Je mi z toho smutno.
David Polák, 4. 5. 2009, 21:36
Vážený a milý pane premiére, chtěl bych se Vás zeptat, jestli budete nějak radit premiéru Fischerovi s Českým předsednictvím EU? Dále bych se Vás chtěl zeptat jak jste spokojen s dosavadním vládnutím Vaší vlády a s Českým předsednictvím EU? Jestli si myslíte, že by jste mohl něco udělat jinak nebo se zachovat jinak? Předem Vám děkuji za odpověď. S úctou a pozdravem David Polák (16 letý mladík, člen Mladých Konzervativců a budoucí poslanec PČR za ODS)
zodpovězeno, 5. 5. 2009, 9:18
Já myslím, že nový premiér je plně kompetentní, nicméně pokud bude mít zájem, rád mu v čemkoliv pomohu.
Honza, 4. 5. 2009, 19:51
Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na mexickou chřipku, na opatření a související. Není tady další prostor pro ČR jako předsednickou zemi pro návrh a sjednocení opatření evropských zemí jako celku? Zejména v kontrole cestujícíh na letištích (tepelné kamery, lékařské služby na letištích, telefonní linky s možností rady a nalezení pomoci )
zodpovězeno, 5. 5. 2009, 9:17
Mexická chřipka a reakce na ní ukázala jednoznačně schopnost ČR jako předsednické země bezprostředně reagovat na riziko pandemie. Okamžité svolání ministerské rady, okamžité definování společných postupů a permanentní sledování a monitorování situace. Mexická chřipka na rozdíl od ptačí je rizikem a tuto aktivitu si vyžaduje. Co se týká letišť, je zatím na národních státech a národních přepravcích, k jakým opatřením přistoupí. Pokud se situace zhorší, budeme navrhovat jednoznačný postup.
Alena, 4. 5. 2009, 18:57
Ako hodnotíte doterajšie plnenie 3E cieľov- ekonomika, energetika a Európa vo svete? Bude sa mať ČR čím pochváliť?
zodpovězeno, 5. 5. 2009, 9:12
Co se týká priority energetika, uspěli jsme jak v krátkodobých (např. řešení plynové krize), střednědobých (liberalizační balíček), tak dlouhodobých (energetická bezpečnost, jižní koridor) cílech. Jsem přesvědčen, že energetická bezpečnost zůstane po našem předsednictví jednou z priorit v této oblasti. V oblasti ekonomiky je zcela evidentní, že jak implementace plánů obnovy, tak zamezení protekcionismu, tak příprava a prezentace EU na G20 a konkrétní řešení 5 mld eur na rozvoj infrastruktury, 50 mld eur do garančního fondu Evropské komise a 75 mld eur do Mezinárodního měnového fondu jsou velkým úspěchem. Co se týká Evropy ve světě, tady daleko více než u dvou předchozích priorit záleželo na konkrétní politické situaci v jednotlivých regionech. Což je evidentní na blízkém východě, v zemích východního partnerství i jinde. Nicméně návštěva Obamy v Praze a schopnost prosadit summit s Čínou a naprosto jasně definované peníze ve východním partnerství jsou velkým úspěchem. Myslím si, že v tomto české předsednictví zcela jistě neselhalo.
Hana Pavlásková, 4. 5. 2009, 16:53
Proč nenecháte "vymáchat" ČSSD v jejich populistických slibech, které jsou nereálné a nesplnitelné. Jen kritizují ale sami žádný konkrétní program nemají. To se ukázalo, když svrhli Vaší vládu. Podle mě z toho sami byli překvapení a právě tehdy se ukázalo, že jen kritizují, a to za každou cenu, ale konstruktivní řešení nemají. Zase se na nás Evropa dívá jako na Balkán. Sobotka - nejhorší ministr financí - se tak rád poslouchá, ale jakou spoušť za sebou zanechal, o tom nemluví. Pevné nervy, pokud to ještě jde.
zodpovězeno, 5. 5. 2009, 9:06
Jestli tím myslíte nechat tu situaci bez řešení, tak to mluvíte se špatným člověkem. Jsou politici, kteří boří, ničí a straší a jsou politici, kteří staví, budují a řeší. Situaci, kterou způsobil Jiří Paroubek a někteří další, poškodila ČR natolik, že odpovědný politik se na to nemůže jenom dívat. Řeknu pouze jediný údaj, úrokové spready před pádem vlády byly poloviční než po pádu vlády. Z 250 vzrostly na 500. Signalozované překlenovací řešení vrátilo úrokové spready do situace před pádem vlády. Možná to není úplně srozumitelné, ale já chci v této zemi žít dál, já ji mám rád.

Rozhovor ukončen.