Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Doc. Ing. Jiří Cieńciała, CSc.

doc. Ing. Jiří Cieńciała, CSc.

Od 13. srpna 2013 do 29. ledna 2014 ministr průmyslu a obchodu v demisi.
Od 10. července 2013 do 13. srpna 2013 ministr průmyslu a obchodu.

Osobní údaje

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala se narodil 10. března 1950 ve Vendryni v Moravskoslezském kraji.

Profesní činnost

Vystudoval obor Systémové inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě (VŠB). Poté pracoval přes 37 let v Třineckých železárnách – nejprve v útvaru výpočetní techniky, později působil jako pracovník automatizace výroby a následně ve funkci ředitele pro vývoj a obchod strojírenské.

V Třineckých železárnách působil do konce roku 2011, posledních 14 let ve funkci generálního ředitele a předsedy představenstva. Nyní je členem dozorčí rady společnosti.

Na VŠB externě vyučoval deset let. V roce 1982 habilitoval prací „Nástroje strategického řízení v Třineckých železárnách“. V roce 2004 byl jmenován docentem pro obor Řízení průmyslových systémů. Od roku 2012 je rektorem soukromé Vysoké školy podnikání v Ostravě, působí rovněž ve vědeckých radách VŠB-TU Ostrava a Ostravské univerzity.

Absolvoval řadu významných zahraničních stáží a certifikovaných školení, patří k držitelům prestižních ocenění: AMA American Management Association a MCE Management Centre Europe s právem užívat titul CSM – Certified Strategic Manager.

Veřejná činnost

Jiří Cienciala je viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR pro výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání; po dobu vykonávání vládní funkce bylo jeho členství ve svazu pozastaveno. Do vedení svazu byl kooptován v roce 2007, viceprezidentem se stal v roce 2011.

V roce 2008 získal prestižní titul Manažer roku.

Je členem Rady vlády ČR pro výzkum, vývoj a inovace. Byl prezidentem Odvětvového svazu Hutnictví železa, kde nadále aktivně pracuje. Vede Česko-polskou smíšenou obchodní komoru v Ostravě, výrazně se angažuje v životě Moravskoslezského kraje.

Zájmy

Plynně komunikuje v anglickém a polském jazyce. Ve volném čase rád sportuje, v létě hraje golf a v zimě lyžuje. Zajímá se také o myslivost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   twitter