Stránka byla přesunuta do archivu

20. 8. 2008

Ústí nad Labem

Pilotní lokalita Ústí nad Labem

 

Ústí nad Labem je statutární krajské město Ústeckého kraje s 98 676 obyvateli. Do roku 1989 se ve městě koncentrovala především těžká chemická a hutní výroba, následně dochází k masivnímu omezení výroby a růstu nezaměstnanosti.
Ve městě se v současnosti nachází několik sociálně vyloučených lokalit. Studie „Analýza sociálně vyloučených romských lokalit a absorpční kapacity subjektů působících v této oblasti“, vypracovaná společností GAC s.r.o. v roce 2006, identifikovala v Ústí nad Labem čtyři sociálně vyloučené lokality: Nový Svět, sídliště Krásné Březno, Nové Předlice a část čtvrti Střekov.
Sídliště Krásné Březno je jedním ze satelitních sídlišť Ústí nad Labem s přibližně 8-10 tisíci obyvatel. Spadá do městského obvodu Neštěmice. Cenové hladiny bytů jsou zde nejnižší v celém Ústí nad Labem.Chudobou a sociálním vyloučením je ohroženo asi 30% obyvatel, zhruba stejné procento obyvatel je možno považovat za Romy. Ne všichni Romové v Krásném Březně jsou sociálně vyloučení.
Několik panelových domů (ve vlastnictví velkých realitních firem, které mají ve svém portfoliu pronajímání bytů sociálně vyloučeným) je výhradně romských.
Na sídlišti je velká koncentrace heren a nonstop zastaváren. Populaci zasáhla ve zvýšené míře závislost na heroinu a pervitinu.
V lokalitě pracuje několik neziskových organizací, které pracují s drogově závislými, terénní program spol. Člověk v tísni a YMCA.
Nový Svět je nejproblematičtější a prostorově nejvíce separovanou částí Krásného Března. Většina lokality je z jedné strany oddělena železničním podchodem a z druhé strany tvoří hranici lokality frekventovaná silnice první třídy do Děčína. V lokalitě žijí výhradně Romové, pouze jeden dům je obývaný vietnamskou komunitou. Poslední zbývající obývaný dům v Matiční ulici vlastní městská část Neštěmice a zbytek domů je vlastněn realitními společnostmi.
V lokalitě je téměř 100% nezaměstnanost a většina obyvatel je bez vzdělání. Rozšířeným jevem je zde závislost na návykových látkách, byly zaznamenány případy lichvy a prostituce.
Od roku 1999 v lokalitě probíhá terénní program spol. Člověk v tísni, který zde provozuje kontaktní místo terénní práce a nízkoprahový klub Nový svět.
V městské části Střekov se nachází dvě ubytovny, které poskytují bydlení sociálně vyloučeným Romům za vysoké ceny.
Také v této městské části působí komunitní centrum Světluška, Oblastní charita Ústí nad Labem a probíhají programy sociální integrace spol. Člověk v tísni.
Předlice jsou největší a zároveň v úhlu pohledu sociálního vyloučení nejnáročnější ústeckou lokalitou.
V Nových Předlicích je velmi špatná hygienická situace, protože majitelé neinvestují žádné prostředky do svých nemovitostí, v lokalitě proběhly epidemie několika infekčních chorob. Jsou zde přemnoženi potkani a rusové domácí. Naprostá většina obyvatel pracuje bez pracovní smlouvy.
V lokalitě probíhají programy sociální integrace společnosti Člověk v tísni.
Ostatní části Předletic jsou obývány z nejméně 50% Romy. Koncentrace sociálních patologií zde není tak vysoká jako v Nových Předlicích. V této oblasti Ústí nad Labem se nachází hlavní a největší služebna městské policie.

Kontaktní osoba: Bc. Michal Kratochvíl
Kancelář: Pařížská 1259/16, 400 11 Ústí nad Labem

Členové lokálního partnerství Ústí nad Labem: 

Město Ústí nad Labem
- Magistrát města včetně Městských obvodů - Město (Předlice), Neštěmice (Mojžíř), Střekov
(www.usti-nad-labem.cz ),( www.ul-mesto.cz ),( www.nestemice.eu ),( www.strekov.cz

Univerzita J. E. Purkyně
( www.ujep.cz

Úřad práce Ústí nad Labem
( www.urad-prace.cz/usti-nad-labem ),( www.portal.gov.cz

Policie ČR - okresní ředitelství Ústí nad Labem
( www.mvcr.cz

Člověk v tísni, o.p.s.
( www.clovekvtisni.cz ),( www.epolis.cz

White Light I.
( www.whitelight1.cz

Oblastní charita Ústí nad Labem
(www.charitausti.cz

DRUG-OUT Klub
(Kontaktní centrum pro drogově závislé) ( www.drugout.cz

YMCA v Ústí nad Labem, o.s.
( www.usti.ymca.cz )

Aktivity Lokálního partnerství Ústí nad Labem: 

- v návaznosti na Opatření 8.5.1 Komunitního plánu Ústí nad Labem podporovat vznik městské střednědobé koncepce integrace Romů do společnosti 
- podpora vzniku metodiky pro účinně koordinování vzdělávní, prevence a podpory bezpečnosti, sociální a zaměstnanostní politiky v oblasti integrace romské populace na území města
- sestavení pracovních skupin, práce v pracovních skupinách Lokálního partnerství - definování hlavních problémů sociálně vyloučených lokalit Ústí nad Labem, definování cílů a konkrétních kroků vedoucích k jejich naplňování
- informační podpora zúčastněných subjektů
- podpora přípravy investičních a neinvestičních projektů zaměřených na sociálně vyloučené obyvatele města Ústí nad Labem

e-mailemFacebook   twitter