Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

16. 9. 2010 13:40

Petr Nečas: Členské země EU mají právo vyžadovat dodržování vlastních zákonů

Premiér se před začátkem Evropské rady vyjádřil k tématu diskriminace Romů. Zde je celý přepis jeho slov.

„Pro nás jsou klíčové dvě pozice. První, že z hlediska romské otázky v České republice to považujeme primárně za sociální problém a problém vzdělanosti, nikoliv problém, že by byla nějaká menšina, která je diskriminována. Je tady obrovský kus práce v oblasti terénní sociální práce, zabezpečení kvalitního vzdělávání, dostupnosti pracovních míst na trhu práce pro Romy a podobně,“ řekl novinářům Petr Nečas.

„Co se týče francouzské záležitosti, tady já musím zopakovat svůj postoj, že jsem přesvědčen, že i v případě občanů členské země Evropské unie má země, když tam pobývá občan z cizí členské země, právo vyžadovat, aby tam pracoval, studoval anebo prokázal, že má prostředky na obživu. Ta členská země má právo vyžadovat dodržování svých vlastních zákonů,“ poznamenal premiér.

„Nechci hodnotit konkrétní formu a způsob, ale jsem přesvědčen, že by se i Evropská unie a ostatní země neměly nechat zatahovat do v podstatě střetu, který v mnoha ohledech je spíš možná francouzským, vnitropolitickým, předvolebním střetem než čímkoliv jiným,“ dodal na závěr předseda vlády.

Infobox:

Kde vznikl problém?

Paříž v létě začala ve větší míře vyhošťovat rumunské a bulharské Romy, kteří se po tříměsíčním legálním pobytu ocitli ve Francii bez potřebných prostředků a povolení, která vyžaduje zákon. Zdůvodnila to také bezpečnostními ohledy a růstem kriminality, za níž jsou údajně zčásti odpovědní právě imigranti.

Z řady míst a institucí se ale na její politiku snesla vlna kritiky. Někteří Francii vyčítají, že se cíleně zaměřila na jednu menšinu, jiní zase to, že se tak chová vůči občanům EU, neboť Bulharsko s Rumunskem jsou od roku 2007 členy EU.


(s využitím ČTK)

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Petr Nečas: Členské země EU mají právo vyžadovat dodržování vlastních zákonů

Související zprávy