Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

30. 7. 2010 14:12

Petr Nečas k systému protiraketové obrany

"Nejsou to žádné překvapivé nebo úplně šokující informace. Poté, co došlo ke změně konceptu tzv. protiraketové obrany, tak samozřejmě nadále se vyjednávalo o zapojení spojenců do tohoto programu, včetně toho, že nový koncept bude součástí protiraketové obrany v rámci celé Severoatlantické aliance.

Ten impuls, který teď vznikl, je dán tím, že v rámci projednávání rozpočtu v obou komorách amerického parlamentu došlo i k návrhu, aby zhruba dva miliony dolarů pro období 2011-2012 byly poskytnuto na vybudování centra sdíleného včasného varování. To není žádná super vojenské zařízení, ani vojenská základna. Jedná se v podstatě o zařízení, které v sobě shromažďuje výstupy ze senzorů především družicového typu, jejíž cílem je včasná výstraha, tedy především detekce či odhalení raket, které míří na teritorium Severoatlantické aliance.

Toto zařízení sdíleného včasného varování by bylo umístěno na území České republiky, jednalo by se v podstatě o zařízení, které v sobě slučuje data z těchto senzorů a poskytuje tyto informace. Chci zdůraznit, že skutečně je to věc kontinuálního jednání, nikoliv něco, co by se objevilo jako novinka."

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Petr Nečas k protiraketové obraně

Související zprávy