Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

10. 9. 2009 12:44

Premiér: O dnešním výroku Ústavního soudu spekulovat nehodlám

Premiér Jan Fischer se ve čtvrtek setkal s prezidentem republiky Václavem Klausem. Na společném jednání hovořili o stávající vnitropolitické situaci, o přípravách rozpočtu na příští rok a o ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Vyměnili jsme si názory, nebo jsem se věnovali současné vnitropolitické situaci, tam není žádná změna do toho postoje, který jsme vyjádřili v tom prohlášení čtyř ústavních špiček vůči Ústavnímu soudu.

Samozřejmě očekáváme dnešní rozhodnutí ústavního soudu a samozřejmě případně výsledek hlasování ve Sněmovně případně v senátu o tom novém ústavním zákonu, takže k tom není nic nového, co bych k tomu dodal.

Druhé téma bylo to, že jsem prezidenta republiky informoval o přípravě rozpočtu ve světle včerejšího výsledku jednání vlády. Pan prezident projevil velké pochopení proto, že vláda se snaží se chovat racionálně, nezvyšovat výdaje, naopak ta cesta od 230 mld. deficitu k tomu 160 formou skutečně legislativních předloh svázaných, abych tak řekl do jednoho balíku, tak proto vyjádřil porozumění a pochopení, jako vlastně jedinou cestu, jak se makroekonomicky racionálně v této zemi, alespoň pro příští rok, zachovat.

Samozřejmě nevyhnuli jsme se ani tématu Evropské unie - Lisabonské smlouvy chcete-li. Příští týden odjíždím na neformální mimořádnou Evropskou radu, která se bude konat 17. v Bruselu. Bude to o přípravě G20, ale samozřejmě ty otázky tam budou padat.

Pan prezident potvrdil svoje stanovisko, já jsem ho o to požádal, ve kterém záleží na tom, že ratifikační proces v České republice běží a on je připraven připojit ten podpis poté, co se seznámí s výrokem Ústavního soudu k tomu podání skupiny senátorů.

V tom se jeho stanovisko a postoj nemění. Já jsem vybaven tímto stanoviskem, abych je případně mohl tlumočit svým evropským protějškům.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Premiér: O dnešním výroku Ústavního soudu spekulovat nehodlám

Související zprávy