Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 9. 2017 12:56

Bohuslav Sobotka: Česká republika má nejméně nezaměstnaných od roku 1998, dále přibývá i volných míst

Za posledních 19 let, konkrétně od června 1998, nebylo v České republice méně lidí bez práce než dnes. Informace, se kterou dnes přišel Úřad práce, mě velice potěšila. Pro podporu zaměstnanosti, pro podporu průmyslu a příchod nových investic učinila naše vláda řadu kroků a jsem rád, když vidím, že skutečně fungují. Česká ekonomika dokáže využít příznivých podmínek v Evropě i ve světě, a to je nepochybně dobrá zpráva. Aktuální jen čtyřprocentní nezaměstnanost nám mohou závidět i ostatní země Evropské unie, což potvrzují i údaje Eurostatu. Pozitivní je, že trvale klesá i počet dlouhodobě nezaměstnaných – meziročně to je o 3,3 procenta, a ve srovnání s rokem 2015 dokonce o 7,6 procenta. To je nepochybně i výsledkem úsilí Úřadu práce, který se snaží vrátit na trh práce dlouhodobě nezaměstnané za pomoci aktivní politiky zaměstnanosti.

Nicméně ani tato nebývale příznivá situace nás nesmí ukolébat. Chci, abychom dál aktivně lákali do České republiky nové investory, především ale ty firmy, které nabízejí výrobu s vysokou přidanou hodnotou, vývoj a výzkum. Chci, abychom dál usnadňovali život našim podnikatelům, především malým a středním firmám, ale i těm velkým, například v automobilovém průmyslu, který je dlouhodobě tahounem našeho hospodářství. Fakt, že přes rekordní míru nezaměstnanosti v srpnu opět přibyla nabídka volných pracovních míst, konkrétně jich je v nabídce Úřadu práce bezmála 200 000, je důkazem, že firmy mají prostor a nebojí se investovat do svého rozvoje.

Jsem přesvědčen, že česká ekonomika funguje natolik dobře, že i v nadcházejících měsících, kdy například ubude pracovních příležitostí v rámci sezonních prací, bude k dispozici dostatek pracovních míst, abychom zaměstnali co nejvíce našich obyvatel a nabídli jim dobrou práci za důstojný plat.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie