Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 8. 2017 11:25

Premiér Sobotka: České ekonomice se mimořádně daří, hospodářská politika vlády je úspěšná, růst HDP překonává očekávání

Český statistický úřad dnes zveřejnil další potěšující údaje. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se české ekonomice mimořádně dařilo. Podle předběžných odhadů ČSÚ vzrostlo HDP České republiky oproti prvnímu čtvrtletí o 2,3 procenta, a meziročně dokonce o 4,5 procenta.

Odhadovaný meziroční nárůst HDP předčil očekávání. Skvělou zprávou je, že naši ekonomiku táhnou vzhůru všechny složky. Kromě tradičně silného průmyslu rostla výkonnost většiny odvětví národního hospodářství včetně odvětví služeb. Roste spotřeba domácností, což je důkaz zvyšující se životní úrovně obyvatel za naší vlády, rostou také investice firem.

Je evidentní, že lidé i firmy mají důvěru v pozitivní vývoj české ekonomiky a nebojí se utrácet a investovat. Dalším pozitivním důsledkem výborné ekonomické kondice ČR za naší vlády je rekordně nízká nezaměstnanost. Firmy mají dostatek zakázek, vytvářejí nová pracovní místa, zaměstnanost roste – meziročně to je o další 1,3 procenta.

Tím se zároveň vytváří prostor pro další zvyšování mezd a platů, což je jedna z klíčových priorit mé vlády. Stát díky růstu a opatřením proti šedé ekonomice vybírá více na daních, může si dovolit lépe zaplatit své zaměstnance a soukromé subjekty se tomuto trendu musí přizpůsobit, zvlášť pokud chtějí získat nové pracovní síly. Je to tedy všeobecně pozitivní trend, na němž se naše vláda podílí prorůstovou fiskální politikou včetně podpory růstu mezd a důchodů, podporou investic, tvorbou nových pracovních míst, podporou exportu a také spotřeby domácností, a česká ekonomika má všechny předpoklady v něm pokračovat.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie