Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 9. 2017 13:11

Bohuslav Sobotka: Náš tlak na vyšší mzdy a nízká nezaměstnanost fungují, ve 2. čtvrtletí rostly výdělky nejvíce za posledních deset let

Jedním z hlavních úkolů, které si dala naše vláda, bylo využít příznivé ekonomické situace k navýšení platů a mezd českých zaměstnanců. Soudě podle aktuálních dat zveřejněných ČSÚ se nám tento úkol daří plnit. Ve 2. čtvrtletí 2017 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda proti stejnému období předchozího roku o 7,6 %, reálně se zvýšila o 5,3 %. Medián mezd činil 24 896 Kč. To je nejrychlejší růst mezd za posledních deset let.

Naší vládě se podařilo po stagnaci či dokonce poklesu reálných mezd v letech 2008 až 2013 od začátku nastartovat růst mezd. Růstu reálných mezd pomáhala i velmi nízká inflace. Opakovaně jsme zvýšili minimální mzdu z původních 8 500 až na současných 11 000 korun. Systematicky jsme zvyšovali platy ve veřejném sektoru. Podporovali jsme investice a aktivní politikou zaměstnanosti jsme se přičinili o rekordně nízkou nezaměstnanost. To vše jsou základní páky na zvyšování průměrných příjmů našich občanů, na zlepšování jejich životní úrovně.

V naší snaze o lepší mzdy a platy nechceme polevit ani v závěru funkčního období naší vlády. Už jsme prosadili další zvýšení minimální mzdy od ledna 2018 na 12 200 korun. Spravedlivé a zasloužené odměňování zaměstnanců prosazujeme i nyní při jednání o návrhu státního rozpočtu na rok 2018, kdy prosazujeme vyšší platy zejména pro učitele, ale současně i pro všechny ostatní zaměstnance ve veřejném sektoru tak, aby i oni profitovali odpovídajícím způsobem na hospodářské konjunktuře.

Proto trvám na tom, aby se platy všech zaměstnanců veřejného sektoru zvýšily od 1. listopadu o 10 procent a u učitelů o 15 procent.

Rostoucí domácí spotřebou posilujeme také další růst HDP a přibližování životní úrovně našich lidí k úrovni vyspělejších států EU.

 

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie