Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 7. 2017 10:07

Bohuslav Sobotka: Prosadili jsme dlouhodobé ošetřovné, pomůže rodinám starajícím se o vážně nemocné

Poslanecká sněmovna dnes učinila důležitý krok, jenž pomůže rodinám vážně nemocných osob, které potřebují dlouhodobější celodenní péči, ale nemusejí již pobývat ve zdravotnickém zařízení. Na návrh naší vlády schválila novelu zákona o nemocenském pojištění, která zavádí novou dávku ze systému nemocenského pojištění a nárok na pracovní volno pro osoby, které o těžce nemocné v domácí péči pečují. Toto tzv. dlouhodobé ošetřovné pomůže především těm rodinám, které se vinou péče o dlouhodobě nemocného příbuzného dostávají do ekonomicky složité situace.

Změna, kterou jsme prosadili, je nejen další z řady prorodinných opatření naší vlády, protože vychází vstříc těm, kteří se snaží o své blízké pečovat sami. Zároveň ulehčí i léčebnám a nemocnicím – Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že až čtvrtina pacientů, na které příbuzní uplatní nárok na dlouhodobé ošetřovné, by jinak skončila v nějakém ústavu, protože by si rodina nemohla dovolit o ně z ekonomických důvodů pečovat. A v řadě případů pomůže i samotným pacientům – je totiž také prokázáno, že pobyt v domácím prostředí má pozitivní vliv na jejich rekonvalescenci.

Pokud novelu schválí i Senát, budou mít nově osoby celodenně pečující o příbuzného, který strávil alespoň týden v nemocnici a bude nemocen nejméně dalších 30 dnů, až tři měsíce nárok na 60 procent denního vyměřovacího základu. Mezitím budou mít dost času vyřešit situaci a vyřídit si pomoc ze systému sociální péče.

Jsem rád, že poslanci přijali naši argumentaci, že za péči o příbuzného by neměl být člověk ekonomicky trestán, a že se nám podařilo tuto díru v našem sociálním systému zacelit.

 

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie