Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 1. 2017 15:16

Bohuslav Sobotka: Rozpočtový přebytek potvrzuje úspěšnost vládní hospodářské politiky

Máme historicky nejlepší výsledek státního rozpočtu od roku 1993, tedy od vzniku samostatné České republiky. Podle dnešních čísel skončil státní rozpočet v roce 2016 s přebytkem 61,8 mld. korun, což beru jako důkaz úspěšnosti naší vládní prorůstové hospodářské politiky a praktický výsledek jednotlivých vládních kroků, které jsme prosadili v letech 2014–2016. Kladné saldo hospodaření vykazoval státní rozpočet naposledy v roce 1995.

Dostáli jsme svému závazku na snižování státního dluhu. Velmi mě těší, že po obnovení hospodářského růstu a snížení nezaměstnanosti se nám daří také výrazně změnit trend hospodaření státu od deficitního k vyrovnanému. Ještě v roce 2013 byl podíl státního dluhu na HDP 41,1 %, v roce 2015 už byl 36,7 %.

Na rozdíl od předchozích pravicových vlád naše vláda předkládá reálné a odpovědné návrhy státních rozpočtů a jejich plnění je schopna zajistit každoročně, dokonce s výraznou rezervou. Pravice naši vládu kritizovala za zvyšování platů a důchodů, ukazuje se ale, že opuštění politiky plošných škrtů byla správná cesta, která podpořila spotřebu domácnosti a tím i růst HDP.

Zlepšení výsledku státního rozpočtu a stavu veřejných financí je výsledkem úspěšné prorůstové a proinvestiční politiky naší vlády, která přináší vyšší výkon ekonomiky, nová pracovní místa a rozpočtové příjmy, úspěšného čerpání strukturálních a investičních fondů EU, které výrazně přispělo k dosaženému přebytku, a důrazu na lepší výběr daní. Vyplatila se daňová opatření, u kterých naše vláda využila předchozí pozitivní slovenskou zkušenost, ať už to byla kontrolní hlášení u DPH, nebo lepší spolupráce policie a daňové správy v rámci tzv. Kobry.

Výsledkem ekonomického růstu a vyšší zaměstnanosti bylo loni zvýšení daňových příjmů. U příjmů fyzických osob byl meziroční nárůst o 7,4 mld. Kč, tj. o 8,1 %, v případě příjmů firem znamenal nárůst dokonce 11,6 mld. Kč, tj. o 11,7 %. Významný vliv na to mělo navýšení platů a mezd a rekordně nízká nezaměstnanost.

Dalším pozitivním faktorem, který se promítl do výsledku státního rozpočtu, je úspěšné dočerpání prostředků z evropských fondů v programovém období 2007–2013. Naše vláda si dala za cíl vyčerpat tyto prostředky v maximální možné míře. Loni jsme zvedli jejich čerpání oproti plánu o 64,8 mld. Kč a podařilo se získat z EU 157,7 mld. Kč. Právě úspěšné dočerpání evropských fondů v roce 2015 mělo největší pozitivní vliv na růst rozpočtových příjmů v roce 2016.

I v posledním roce našeho mandátu se budeme soustředit na čerpání prostředků z evropských fondů a na podporu investic zejména zahájením stavebních prací u klíčových dopravních staveb. Doufám, že se nám podaří pokračovat v úspěšném trendu hospodářské a sociální politiky až do konce funkčního období této vlády.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie