Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 11. 2014 20:03

Premiér k Listopadu 1989: Je důležité, abychom nezapomínali na to, co se odehrávalo v ČR ve 20. století

Bohuslav Sobotka na vzpomínkovém setkání u příležitosti 25. výročí „sametové revoluce“, 15. listopadu 2014.
Bohuslav Sobotka na vzpomínkovém setkání u příležitosti 25. výročí „sametové revoluce“, 15. listopadu 2014.
Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na vzpomínkovém setkání u příležitosti 25. výročí sametové revoluce, kterého se v Lichtenštejnském paláci zúčastnili také členové horní a dolní komory Parlamentu ČR, vlády ČR a další významní hosté.

Vaše Excelence, Vážení ústavní činitelé, dámy a pánové,

dovolte, abych Vám za vládu České republiky popřál hezký večer, myslím, že je důvod pro to, abychom byli slavnostně naladěni. To co je důležité a zajímavé – v našich složitých dějinách Československa a České republiky ve 20. století má 17. listopad dvojí význam.

V říjnu a 17. listopadu 1939 jsme zažili velmi významné vystoupení české veřejnosti proti tehdejší nacistické okupaci. Byli to studenti, kteří za to zaplatili krutou daň, a byla to jakási předehra k budoucímu českému národnímu odboji.

17. listopadu roku 1989 studentská demonstrace byla už určitým vyvrcholením dlouholetého odporu vůči tehdejšímu komunistickému režimu, veřejných vystoupení postupně přibývalo. A právě to, jak krutě byla potlačena studentská demonstrace na Národní třídě, kde studenti byli surově zbiti, posloužilo jako určitý katalyzátor, který vyvolal masové protesty a totalitní režim tehdy padnul.

 Pro nás je důležité, abychom si okamžiky roku 1989 ale i roku 1939 připomínali, abychom nezapomínali na to, co se odehrávalo ve 20. století, abychom nebyli donuceni v budoucnu, tyto složité dějiny naší země opakovat.

Po listopadu 1989 jsme měli několik velkých úkolů.

Prvním velkým úkolem bylo obnovit v naší zemi demokratický politický systém. Měli jsme tu tradiční inspiraci – žili ještě lidé, kteří si pamatovali ze svého mládí Masarykovu československou republiku, ta byla pro nás velký vzor. Inspiraci jsme ale také měli ve vyspělých západních zemích, kde fungoval demokratický systém. Já jsem rád, že po 25 letech můžeme konstatovat, že byť s velkými nedostatky, máme v naší zemi právní stát, máme demokracii, naši lidé mají svobodu a mají garantována všechna základní lidská práva.

Druhý důležitý úkol, který jsme měli a museli jsme zvládnout, byl podobně složitý jako politická rekonstrukce země, byla ekonomická obnova. Přejít od plánované komunistické ekonomiky k tržnímu hospodářství v situaci, kdy pro to nebyly připraveny žádné modely, kde to v zásadě nebylo odzkoušeno, byli jsme bohužel odsouzeni k tomu, abychom prošli celou řadou slepých uliček, vážnými hospodářskými problémy. Překonali jsme nedostatky a máme fungující tržní ekonomiku.

 Třetí důležitý úkol, který jsme zvládli, a museli zvládnout, po roce 1989 byl návrat tam, kam jsme jako národ vždy patřili, to znamená do západního světa. Povedlo se nám integrovat do Evropské unie, stali jsme se členy NATO a já jsem rád, že dnes můžeme konstatovat, že naše bezpečnost je nejlépe garantována za celé 20. století tím, že jsme členy Severoatlantické aliance a Evropské unie.

Tohle byly tři velké úkoly, kterými jsme prošli, ale samozřejmě před českou společností je celá řada nových výzev, se kterými si musíme poradit. Jsem rád, že nová česká vláda je stabilní a chce se soustředit na praktické problémy, které před českou společností leží. Myslím, že po 25 letech od listopadu 1989 můžeme konstatovat a že to tehdejší rozhodnutí a vystoupení občanů České republiky přispělo k tomu, že jsme se vydali správným směrem, dobrou cestou, která naší zemi pomohla a jsem přesvědčen o tom, že na této cestě budeme pokračovat i v příštích letech.

Chtěl bych poděkovat všem, kdo v roce 1989 měli tu odvahu, aby se postavili do čela tehdejší lidové nespokojenosti, jsem velmi rád, že za malou chvíli bude moci před Vámi promluvit jeden z nich, pan Kučera, který byl tehdy významným představitelem občanského fóra, chtěl bych poděkovat všem, kteří za svobodu, demokracii bojovali i v těch uplynulých 40 letech, které předcházely roku 1989, protože bez statečnosti těchto lidí by nebylo ani 17. listopadu 1989.

Ještě jednou moc děkuji, že jste si spolu s námi přišli připomenout tuto důležitou a pozitivní událost z dějin České republiky.

Děkuji

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie