Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 3. 2017 15:40

Premiér Sobotka: Jsem rád, že můj tlak na urychlení výstavby vysokorychlostních železnic v ČR přináší výsledky

Jsem rád, že můj dlouhodobý tlak na urychlení strategické výstavby vysokorychlostních železnic v České republice přináší konkrétní výsledky v podobě společné shody napříč politickými stranami, aby se celý proces výstavby razantně zrychlil.

Výstavbu vysokorychlostních železnic, která jednoznačně podpoří hospodářský růst a konkurenceschopnost naší země, považuji dlouhodobě za svoji osobní prioritu a také za prioritu naší vlády. Právě naše vláda začala v této věci dělat reálné kroky a o tomto projektu, na rozdíl od našich předchůdců, pouze nemluví.

Na můj pokyn vzniká reálná koncepce, která stanoví jasnou řídicí a odpovědnou strukturu, vydefinuje jasné úkoly jednotlivých subjektů a stanoví také termíny pro plnění těchto úkolů. Mým cílem je, aby tento materiál projednala vláda v následujících měsících.

V rámci mého úsilí zrychlit přípravu výstavby vysokorychlostních železnic jsem se také k této problematice sešel v uplynulých týdnech jak s ministrem dopravy, vedením Správy železniční a dopravní cesty, tak i se zástupci Prahy, Brna a zástupci Středočeského kraje, Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina, abych měl jasné informace o jejich zájmu, podpoře vzájemné spolupráce na urychlení výstavby vysokorychlostních železnic na našem území.

Věřím, že krok kupředu a zrychlení procesu výstavby budou představovat také konkrétní a brzké návrhy legislativních změn, které na společných jednáních deklaroval za svůj resort ministr dopravy Dan Ťok.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie