Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 9. 2016 17:43

Premiér Sobotka zahájil v Akademii múzických umění v Praze nový akademický rok 2016/2017

Premiér Bohuslav Sobotka zahájil ve čtvrtek 29. září 2016 v Akademii múzických umění v Praze nový akademický rok 2016/2017.
Premiér Bohuslav Sobotka zahájil ve čtvrtek 29. září 2016 v Akademii múzických umění v Praze nový akademický rok 2016/2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil ve čtvrtek 29. září 2016 v Akademii múzických umění v Praze nový akademický rok 2016/2017. Slavnostního zahájení se zúčastnil také místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová a rektor Univerzity Karlovy v Praze a předseda České konference rektorů Tomáš Zima.

Vystoupení předsedy vlády na zahájení akademického roku 2016/2017

Vážení zástupci vlády,
vážený pane předsedo České konference rektorů,
vážený pane rektore,
vážený pane předsedo Rady vysokých škol,
dámy a pánové,

chci zejména pozdravit všechny zástupce akademické obce, kteří se dnes tady shromáždili při této slavnostní příležitosti.

Letošní akademický rok zahajujeme v době výrazné změny, kterou přinesla schválená novela zákona o vysokých školách. Pevně věřím, že díky této změně dojde ke zlepšení hodnocení kvality v našem vysokém školství.

Máme také odpovědnost za to, jakým způsobem budou kvalitu ve svých oborech zajišťovat. Od nově zřízeného Národního akreditačního úřadu, který zde již má své zástupce, očekávám především profesionalitu, objektivní a nestranný přístup v souladu s hodnotami akademické obce a rychlé uvedení do plného provozu.

Vláda předložila tuto změnu vysokoškolského zákona jako výsledek debat, které se odehrávaly prakticky nepřetržitě posledních deset let. Pokládám za důležité, že jsme dokázali novelizaci vysokoškolské legislativy konečně po letech opravdu nekonečných diskusí dokončit. V celém procesu projednávání jsme dodrželi respekt k akademickým svobodám a nezávislému postavení vysokoškolské reprezentace. Považuji to za důležité zejména proto, že důvěra obou stran nebyla v minulosti vždy standardem.

Jsem také rád, že jsme se dokázali zajistit udržitelnost vědeckých a výzkumných infrastruktur. V minulých letech jsme investovali více než 37 mld. Kč do projektů infrastruktur, z nichž některé nemají v evropském měřítku srovnání. Nebyl ale vypracován žádný plán, jak zajistit jejich fungování po ukončení projektů.

Některé z těchto infrastruktur vznikly v regionech s řadou strukturálních problémů. Tato vysoce moderní centra představují v těchto problematických regionech obrovský potenciál pro rozvoj špičkové vědy a výzkumu v nových oborech a jsou tak velkou šancí pro strukturální proměnu těchto krajů.

Jsem rád, že jsme dokázali na úrovni vlády zajistit plán financování a našli dalších 15 mld. Kč na programy udržitelnosti do roku 2020.

Stabilizovali jsme také financování vysokého školství a investice do vědy, výzkumu a inovací.

Výdaje na vědu a výzkum jsou jednou z výdajových priorit. Kvůli této výdajové prioritě jsme v polovině letošního roku korigovali i střednědobé výdajové rámce tak, jak byly v minulosti připraveny. Celkově tak vláda vytvořila prostor pro navýšení výdajů do prioritních oblastí o více než 30 mld. Kč na příští a přespříští rok.

Samotné výdaje na vědu a výzkum se zvýší v příštím roce o více než 3,7 mld. Kč. Jen v rozpočtech Grantové agentury a Technologické agentury ČR dojde k navýšení výdajů na výzkum, vývoj a inovace o téměř 1 mld. Kč.

Vláda také schválila v rámci rozpočtového procesu navýšení rozpočtových výdajů na vysoké školství tak, aby to odpovídalo nominálnímu financování v předcházejícím roce, to znamená roce 2016. Jsem přesvědčený o tom, že jsme tak ukončili nedůstojnou praxi složitého shánění dodatečných prostředků na financování provozu VŠ v průběhu rozpočtového roku.

Chtěl bych také zdůraznit, že kromě národních zdrojů jsou zde především velké příležitosti pro modernizaci a rozvoj vzdělávání, vědy a výzkumu s využitím evropských prostředků v tomto aktuálním novém programovém období. Osobně nejsem spokojen s dosavadní rychlostí čerpání z evropských fondů a prosazuji jako předseda vlády výrazné urychlení toho procesu. Plný rozběh čerpání EU fondů patří mezi hlavní ekonomickou prioritu vlády pro nadcházející rok 2017.

V rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání je ve dvou prioritních osách pro vysoké školy k dispozici až 47 mld. Kč do roku 2020. Tyto prostředky jsou určené jak na podporu potřebné infrastruktury, tak také na modernizaci a internacionalizaci našeho vysokého školství a zvyšování jeho relevance ve vztahu k praxi. To všechno jsou směry rozvoje, kterými se musíme vydat, aby naše vysoké školy patřily v evropském měřítku k těm nejlepším.

Považuji v tomto ohledu za velkou výhodu, že jsme v České republice udrželi dominantně veřejný charakter našeho vysokého školství. V době, kdy v Evropské unii probíhá diskuze a sílí také potřeba odpovědět na otázku mladých generací po tom, jaká bude naše společná budoucnost, je dobře fungující systém veřejného vysokého školství to nejbezpečnější, co dokážeme nabídnout.

Kde jinde než na veřejných vysokých školách by měly mít své místo racionální, svobodná a tolerantní diskuse, nové myšlenky, nové přístupy a také odvaha je zkoušet.

Tuto svobodu, dostupnost a otevřenost akademického prostředí musíme všemožně podporovat. Je důležitou součástí udržení liberálního, demokratického a otevřeného charakteru celé české společnosti.  

Vláda respektuje, že posláním vysokých škol je skloubit výzkumnou a vědeckou činnost s výukou a vzdělávací činností. Uvědomujeme si, že na kvalitě vysokoškolského vzdělání záleží to, jak připravené budeme mít generace mladých lidí pro budoucnost a zda zvládneme změny, které jsou spojeny s nástupem nových technologií v průmyslu a ve službách.

Jsem proto rád, že paní ministryně školství věnuje pozornost i podmínkám práce v akademickém prostředí, protože kvalitní vzdělání vyžaduje dobré pedagogy a také dobré podmínky pro výuku. Chtěl bych také podpořit zvýšení kapacity v pedagogických a zdravotnických oborech, kde České republice do budoucna hrozí závažný personální problém.

Nejvýznamnější změnou, kterou v oblasti vědy a výzkumu vláda nyní připravuje, je nový zákon o podpoře výzkumu, vývoje a inovací. Součástí záměru, který vláda schválila, je i návrh na zřízení samostatného ministerstva pro výzkum a vývoj. Chtěl bych zdůraznit, že cílem vlády je zefektivnit řízení a financování vědecko-výzkumné činnosti, vývoje a inovací, a vytvořit zázemí pro dlouhodobější rozvojovou strategii v této oblasti.

Vážené dámy, vážení pánové, pokusil jsem se shrnout některé hlavní priority spojené s nadcházejícím akademickým rokem. Těším se na pokračování dobrého dialogu, který vedeme mezi vládou a vysokoškolskou reprezentací, a chtěl bych vám všem popřát další dva úspěšné semestry. Děkuji.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie