Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 3. 2019 13:09

Projev českého premiéra na Pražském hradě u příležitosti vstupu ČR a zemí V4 do NATO

Andrej Babiš na Pražském hradě na slavnostní ceremonii u příležitosti vstupu ČR a zemí V4 do NATO, 12. března 2019.
Andrej Babiš na Pražském hradě na slavnostní ceremonii u příležitosti vstupu ČR a zemí V4 do NATO, 12. března 2019.
Předseda vlády Andrej Babiš se v úterý 12. března 2019 na Pražském hradě zúčastnil ceremonie konané u příležitosti výročí vstupu ČR a zemí Visegrádské skupiny do NATO.

Vážení páni prezidenti, vážení předsedové Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, vážení páni ministři, vážená paní zástupkyně generálního tajemníka NATO, dámy a pánové,

před 20 lety jsme vstoupili do NATO. Členství dalo naší bezpečnosti novou perspektivu – přestali jsme být sami a můžeme se spolehnout na pomoc spojenců.

Historie 20. století nám ukázala, že země naší velikosti se sama neubrání, proto je naším existenčním zájmem být členem tohoto obranného spolku. Vstup do NATO ale znamenal mnohem více. Být členem NATO znamená, že jsme spolehlivým partnerem, který ctí zásady svobody a demokracie.

Ostatní členské státy Aliance nás akceptují, berou mezi sebe a počítají s námi. Počítají s námi do té míry, že nás pokrývají článkem 5 Severoatlantické smlouvy a jsou ochotny se za nás postavit, pokud by došlo k našemu napadení.

Členství v NATO a záruka kolektivní obrany nám mnoho dávají, stejně tak nás zavazují. Zavazují nás k tomu, abychom tyto společné hodnoty ctili a přispívali k jejich rozvoji.

NATO si dobře uvědomuje, že jeho obranná politika nekončí na hranicích členských zemí. Už v době našeho vstupu jsme stáli po boku jiných aliančních zemí v misi SFOR v Bosně a Hercegovině, později pak v Albánii, tehdejší Bývalé jugoslávské republice Makedonie a v Kosovu. Dnes je naše největší operační působení v alianční misi Resolute Support v Afghánistánu. Kvůli teroristickým útokům, vedeným z této země, NATO poprvé invokovalo článek 5 Severoatlantické smlouvy. V zemi působíme již sedmnáctým rokem a zahynulo tam bohužel 14 našich vojáků. Jsme hrdí na naše vojáky, kteří slouží v zahraničních misích. Vážíme si jejich nasazení.

Osobně bych si přál, aby Aliance hrála v boji proti terorismu ještě větší roli než dnes. Podle mého názoru je hrozba mezinárodního terorismu minimálně stejně vážná jako hrozba od nedemokratických režimů, které zamrzly v logice studené války. NATO by mělo být mnohem aktivnější v potírání teroristických organizací, které ohrožují naši bezpečnost a náš způsob života. Útok teroristů na občany Francie, Británie nebo USA beru jako útok na Českou republiku a NATO by se k tomu mělo jasně postavit. To, že NATO nebylo aktivnější v boji proti Islámskému státu, považuji za strategickou chybu, kterou bychom již neměli opakovat.

Zahraniční mise, jakkoliv důležité, jsou ale jen částí toho, co NATO dělá pro naši bezpečnost. Hlavní díl práce probíhá v členských zemích. Je jím budování obranných schopností, abychom byli schopni bránit člena naší Aliance, pokud by byl napaden.

Právě proto se naše republika zavázala dosáhnout do roku 2024 úrovně obranných výdajů ve výši 2 % HDP. Protože bez potřebných investic armáda nemůže plnit svoji funkci na 100 %. Výdaje na armádu rostou každým rokem od roku 2015 a budou růst i nadále.

V tuto chvíli Ministerstvo obrany realizuje rozsáhlé modernizační projekty, které naší armádě zajistí bojeschopnost i do budoucna. Nyní zahajujeme akvizice zbraňových systémů, které dají našim ozbrojeným silám schopnost úspěšně působit v případné operaci kolektivní obrany, včetně kyberbezpečnosti. Z hlediska akvizic měníme systém a chceme nakupovat naši výzbroj systémem Government to Government a určitě zohledníme naše alianční závazky.

Děkuji vám.

Andrej Babiš, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie