Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 11. 2018 21:33

Projev předsedy vlády Andreje Babiše na konferenci Role nejvyšších soudů v měnící se době

Předseda vlády Andrej Babiš se v úterý 6. listopadu 2018 zúčastnil konference Role nejvyšších soudů v měnící se době, kterou v brněnském hotelu International uspořádaly Nejvyšší soud České republiky a Nejvyšší soud Slovenské republiky. Před účastníky konference premiér přednesl krátký projev, v němž mimo jiné připomněl roli justice v demokratickém právním státě.

Ctihodnosti,

vážené paní soudkyně, vážení páni soudci, dámy a pánové.

V letošním roce si připomínáme 100 let od vzniku samostatného československého státu. Oslavujeme prezidenta osvoboditele Tomáše Gariggua Masaryka, vzpomínáme oběti československých legionářů a příslušníků vnitrostátního a zahraničního odboje, jako byli Beneš, Štefánik, Kramář nebo Rašín. Všechna tato jména a události s nimi spojené si bezesporu zasluhují naši pozornost.

Osobně se však domnívám, že jednou z mimořádných událostí, která by neměla zůstat ve stínu jiných, byl vznik Nejvyššího soudu. Vždyť přeci právě Nejvyšší soud jakožto jeden z vrcholných článků soudní soustavy reprezentoval a reprezentuje jeden z pilířů, bez něhož by byla existence našeho demokratického právního státu nemyslitelná.

Jsem proto velmi rád, že Nejvyšší soud České republiky společně s Nejvyšším soudem Slovenské republiky se zasadily o důstojné připomenutí této mimořádné události a uspořádaly tuto konferenci. Zvláště si pak cením tematického zaměření této konference, která usiluje nejen o retrospektivní pohled na české soudnictví, nýbrž i o formulování postojů k možnému budoucímu vývoji.

Těžištěm práce Nevyššího soudu by mělo být zejména sjednocování judikatury, tedy jednotnost a zákonnost rozhodování soudů nižší instance. Nemělo by docházet k situacím, kdy stejné nebo obdobné případy jsou rozhodovány různými způsoby. Naopak jednota rozhodování a s ním spojená spravedlnost povede k posílení důvěry občanů v soudní systém.

Ohrožují nás nové druhy kriminality a mezinárodní zločinnost od podpory terorismu přes organizovaný zločin až k podpoře nelegální migrace. Čelíme velmi rafinovaným podvodům ve virtuálním prostředí. Justice, nebo-li soudní moc, je nedílnou součástí demokracie a budoucnost na tom nesmí nic změnit.

Spravedlivé fungování justice do značné míry ovlivňuje důvěru veřejnosti v celý demokratický systém. Řada podnikatelů, právnických a fyzických osob závisí na rychlém a spravedlivém rozhodnutí soudů. Jinak jsou jejich podnikání, život, majetek a nejrůznější svobody ohroženy. Každý musí mít reálné právo dovolat se spravedlnosti u soudu v přiměřené době.

Jsem si jist, že vy, soudci, jste si své odpovědnosti vědomi. Jste jedním z klíčových pilířů každého demokraticky fungujícího státu.

Zároveň mě těší, že organizátoři konference chápou, že dnes již není možné seriózně uvažovat o základních otázkách uspořádání a fungování našeho soudnictví a přitom ignorovat zkušenosti našich zahraničních partnerů, kteří se této konference účastní. Vaše zkušenosti pro nás budou rozhodně cenné.

Vážené dámy, vážení pánové, věřím, že dnešní konference obohatí vás, její účastníky, a inspiruje vás v odborných tématech při vytváření osvědčených principů právního státu. Jsem si jist, že i když budete mezi sebou mluvit různými jazyky, budete mluvit jednou řečí. Řečí práva a naplňování spravedlnosti.

Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie