Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 10. 2021 16:23

Projev premiéra Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně k návrhu na zmrazení platů politiků

Předseda vlády Andrej Babiš vystoupil v úterý 5. října 2021 na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny s projevem k návrhu na zmrazení platů politiků v následujících pěti letech.

Dobrý den, vážené poslankyně, vážení poslanci. Předstupuji zde ve Sněmovně se svým návrhem na zmrazení platů politiků na stávající úrovni na následujících pět let, tedy až do roku 2026. Pokud bychom to neudělali, platy se od ledna skokově zvýší, a to by v dnešní situaci bylo skutečně skandální.

Měli bychom jít příkladem. Sám svůj plat posílám samoživitelkám a za zvýšení našich platů bych se musel stydět, když žijeme z peněz daňových poplatníků. Dnes mají poslanci a senátoři i při letošním zmrazení nárok na základní plat ve výši 90 800 korun měsíčně a k tomu peněžité paušální náhrady 47 200 korun až 64 tisíc korun měsíčně na dopravu, reprezentaci a další. To jsou ty náhrady, za které si expremiér Sobotka našetřil na byt. Když to tedy zprůměrujeme, vychází to na nějakých 146 tisíc korun hrubého měsíčně. Pokud platy nezmrazíme, tak by vyskočily o více než 6,1 %, a to od příštího roku by bral řadový poslanec nebo senátor 96 300 korun měsíčně a peněžní náhrady by všem zákonodárcům vzrostly od 50 tisíc do 67 800 korun měsíčně.

V průměru by tak poslanci a senátoři brali 155 tisíc korun měsíčně. Jenže základní plat pobírá jen menšina. Většina politiků má nějakou funkci a funkce samozřejmě znamenají příplatky, proto jsou tak populární. Předseda výboru má dnes plat 127 800 korun měsíčně bez paušálních náhrad a po rozmrazení by bral 135 600 korun měsíčně. Místopředseda Sněmovny i Senátu dostává 173 200 korun každý měsíc a po rozmrazení by měl 183 700 korun měsíčně. Samozřejmě to není jako brát 48 milionů korun v dotacích pro svou neziskovku zabývající se právy žen v Barmě, ale i tak jsou to velmi slušné peníze.

A když jste nejen poslanec, ale i starosta, akumulujete funkce, tak to není problém se přiblížit i čtvrt milionu – to mi určitě potvrdí kolegové ze STAN. Vedle platů a finančních náhrad nesmíme opomenout výhody jako služební auto pro funkcionáře, telefony a počítače, expertné, asistenti, kanceláře, které jsou v řádu desítek tisíc měsíčně, ale i 2,5krát vyšší zahraniční diety, než dostávají obyčejní zaměstnanci. Snad kromě učitelů jsou poslanci a senátoři také jediní, kdo mají v létě dva měsíce prázdnin. A na rozdíl od členů vlády se na poslance a senátory nevztahuje zákon o střetu zájmů, takže si mohou dál v klidu podnikat, a přitom hlasovat o svém předmětu podnikání.

Když jsem svůj návrh podal, tak přišly očekávané reakce: Jako proč jsem si nevzpomněl dřív, že to rozpočet nevytrhne a že je to populismus. Na zmrazení platů jsem si vzpomněl už v červnu tohoto roku, ale tehdy můj návrh neprošel, protože jsem navrhoval zmrazit platy všem ústavním činitelům, tedy i soudcům a státním zástupcům, což byla chyba. Mně ale jde o platy politiků, a určitě nám všem. Nesouhlasím ani s námitkou, že to státní kasu nevytrhne. Odhaduje se, že zmrazení platů politiků by státní kase přineslo za pět let podle odhadů Ministerstva financí 727 milionů korun. A každý řádný hospodář ví, že mít 720 milionů korun nebo nemít, je rozdíl 7 milionů korun. Navíc, když čtu rozhovory opozičních politiků, tak se všichni dožadují větších úspor. Proto kde lépe začít než u sebe. A pokud jde o obvinění z populismu, možná proto, že vím, čím blíž je termín voleb, tím větší je ochota politiků přistoupit na některé, pro ně nepopulární kroky.

Každopádně vidím, respektive uvidíme, zda je pravda, že tradiční strany uzavřely dohodu, že až bude po volbách, tak ODS, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL návrh Senátu zamítnou a nechají platy všem politikům od příštího roku zase vzrůst o 6,1 %. Upřímně, nejsem tady od toho, abych hájil zájmy politiků a stranických sekretariátů, ale zájmy lidí, důchodců i pracujících rodin s dětmi i samoživitelek, zaměstnanců i živnostníků. Tedy zájmy těch, na které opoziční politici vždycky kašlali. Sice jim před volbami slibovali hory doly, protože potřebovali jejich hlas, ale jakmile bylo po volbách, tak na svoje sliby šmahem zapomněli, protože jim šlo jen o trafiky a koryta.

To pro hnutí ANO neplatí. Na rozdíl od spousty z vás jsem šel do politiky ne s cílem zbohatnout, ale určitě jste zaznamenali z tisku, ale s cílem zlepšit život všem našim občanům. A teď je mým zájmem životní úroveň, kterou jsme vydobyli, před pětikoalicí Pirátostan a SPOLU ochránit. Nemám problém přiznat, že neumím moc mluvit. Kupení prázdných slov považuji za ztrátu času a scházela mi trpělivost to věčné žvanění poslouchat. I když musím říct, že to žvanění je svým způsobem umění. Jen profesionální politici dokážou mluvit dlouhé hodiny, a přitom neříct vůbec nic. Ještěže se plat politiků neodvíjí od počtu vyřčených slov, protože by Česká republika skutečně asi musela vyhlásit státní bankrot. Pro mě vždycky byly rozhodující činy a výsledky.

A podle toho jsem se řídil v osobním životě jako podnikatel, jako ministr i jako předseda vlády. Vím, že pro spoustu z vás to bude obrovským překvapením, ale já jsem naprostou většinu našich slibů, slibů hnutí ANO, respektive té smlouvy, kterou jsem symbolicky uzavřel, splnil. Z té smlouvy, kterou jsem uzavřel v říjnu 2017, jsme splnili 20 z 22 bodů. Moje vláda v čele s hnutím ANO prosadila naprostou většinu závazků z programového prohlášení, a to i přes někdy velmi ostré spory. Také bych chtěl poděkovat ČSSD jako koaličnímu partnerovi a také některým kolegům z opozice, kteří se dokázali na svět dívat nezaslepeně, nejen skrze antibabišovské brýle. I když to z vyjadřování stranických bafuňářů nevypadá, v každé straně se najdou i rozumní lidé.

V politice a ekonomice jsou jednoznačná čísla. A i když můžete bez uzardění lhát, jako pan předseda Fiala často a jeho spojenci o inflaci, zadlužení v ekonomice, s čísly nehnete. A jejich srovnání nabízí velmi plastický obraz o našem hospodářství. Můžeme začít důchody. V roce 2009 po Topolánkově vládě vzniklé z politické korupce symbolizované přeběhlíky, jeho kasírtaškou Dalíkem a králem hazardu Kalouskem a ministrem zázračného zbohatnutí Řebíčkem a ministrem zdravotnických poplatků Julínkem nebo Promopro Vondrou brali senioři průměrný důchod 10 028 korun měsíčně. A když se rok poté Kalouskovou složenkou dostala ODS a TOP 09 k moci, tak se odměnila po kampani Přemluv bábu a dědka seniorům tím, že jim v roce 2010 zvýšila důchod o nulu. Nula, nula, nula korun, nula, nula, nic. A pak se pochlapila a seniorům přidala 45 korun. Senioři si dodnes moc dobře pamatují, jak jste to tehdy obhajovali tím, že si důchodci umějí stačit s málem. Ke konci roku 2013 byl tak průměrný důchod 10 913 korun měsíčně. Za čtyři roky dokázala ODS a TOP 09 našim seniorům přidat ani ne tisícovku.

Když jsem se v prosinci 2017 stal premiérem, tak průměrná penze byla 11 745 korun. Letos v březnu byl průměrný důchod 15 351 korun a na konci tohoto roku Ministerstvo financí odhaduje, že bude 15 445 korun. Svůj slib, že v roce 2021 bude průměrný důchod alespoň 15 tisíc, jsme tedy splnili. Lidem nad 85 let jsme přidali ještě tisícovku navíc. A v prosinci 2020 každý senior dostal mimořádný příspěvek 5 tisíc korun a navýšili jsme jim i příspěvek na léky. Průměrně moje vláda zvedala důchody téměř o tisíc korun rok co rok. Na rok 2022 senioři dostanou v průměru měsíčně 805 korun navíc a v roce 2023 se především ženám zvedne důchod o 500 korun za péči o každé vychované dítě. Příští rok tak průměrný důchod bude 16 280 korun měsíčně. Chceme totiž seniory připravit na případné utahování opasků, zdražování léků a zavádění zdravotnických poplatků, se kterými ODS, TOP 09 a STAN jistě přijdou, kdyby se dostali do vlády. Ostatně ta pětikoalice za lepší zítřky už oznámila, že okamžitě seniorům sebere jejich 75% slevu na jízdné ve vlacích a autobusech, kterou jsem osobně prosadil. Paní Pekarová z TOP 09 zvyšování důchodů označuje za uplácení, stejně jako pan Rakušan ze STAN. Pan Fiala zase říká, že je to nezodpovědný populismus. Tak na zvyšování důchodů, vážení senioři, pohlížejí zástupci opozice. Tak jak se asi budou vůči vám chovat, pokud se dostanou k moci. Zatímco oni si o vás, milí senioři, myslí, že jste korupčníci, protože se necháváte uplácet, já zvyšování důchodů považuji za narovnání historických křivd, kterých se na vás dopouštěli právě politici z ODS, TOP 09 a STAN. A pokud ANO bude mít vliv na příští vládu, tak slibuji, že v roce 2025 bude průměrný důchod 20 tisíc měsíčně. Shodou okolností volební číslo hnutí ANO je také 20. Takže to je symbolické.

A teď k platům. Teď si připomeneme: nyní je základní plat řadového poslance nebo senátora s paušálními peněžními náhradami asi 146 tisíc. Kdyby nedošlo k zmrazení, tak to bude 155 tisíc korun měsíčně. Ponechme teď stranou další peněžité náhrady za kanceláře, ubytování, administrativu, analýzy a tak dále, ale – to se může vyšplhat na desítky tisíc měsíčně – ale jak jsou na tom občané. Začněme průměrnou mzdou. V roce 2009 po Topolánkovi a Kalouskovi byla 23 488 korun měsíčně. V roce 2013 po Nečasovi a Kalouskovi byla 25 128 korun měsíčně. A v roce 2021 po Schillerové a Babišovi 38 275 korun měsíčně. Minimální mzda byla po vládách pravice v čele s ODS, TOP 09 a STAN v srpnu 2013 jenom 8 a půl tisíce korun, letos bude 15 200, tedy nárůst skoro o 80 %. Mimochodem podle čerstvých zpráv patří Česká republika mezi pět zemí s největším růstem hodinové minimální mzdy.

Teď si porovnejme politiky s reálnými profesemi. Učitelé, bývalá krevní skupina předsedy ODS Fialy. Za jeho šéfování Ministerstva školství v roce 2012 byl průměrný plat učitelů 25 988 korun, o devět stovek víc, než byla průměrná mzda. O rok později se mu podařilo plat učitelů zvýšit o 123 korun na 26 111. Hnutí ANO dalo učitelům slib, že budou letos průměrně brát 45 tisíc korun měsíčně. Budou ale brát víc, průměrně 46 tisíc korun měsíčně. A ve srovnání s průměrnou mzdou je to o osm tisíc korun více. Takže tady máme konkrétní příklad, jak si učitelů vážila ODS, TOP 09 a STAN a jak si jich vážíme my. My jsme jim vrátili po letech stagnujících příjmů v profesi kantora prestiž. Tu vy jim, kantorům zase vezmete.

A můžeme pokračovat dalšími státními zaměstnanci. Mimochodem to jsou ti, které chcete vyhazovat z práce, tedy nejen učitelé, ale policisté, hasiči nebo vojáci. Předsedkyně TOP 09 Pekarová u státních zaměstnanců podle svých slov chystá redukční dietu. Mluví o tom, že povyhází 13 % státních zaměstnanců, po Topolánkovsku chystá na úřadech "noc dlouhých nožů" a se svazáckým zápalem sobě vlastním bude na úřadech hledat vnitřního nepřítele ve jménu pekarismu-fialismu. Mimochodem pokud jde o tu vaši kritiku, že od roku 2013 přibylo příliš mnoho státních zaměstnanců, tak těch vámi nenáviděných úředníků je minimum: 73 % to byli zaměstnanci v regionálním školství, 12 % příslušníci bezpečnostních sborů a 5 % vojáků z povolání. Po vládě ODS, TOP 09 a STAN byl v roce 2013 průměrný plat policistů 32 043 korun. Letos je to 50 530. Průměrný plat hasičů byl 31 802 korun a dnes je to 51 100 korun. Průměrný plat nepedagogických pracovníků byl 15 180 a dnes je 26 050 korun. Sestřičky po pravicových škrtech měly 28 388 korun a dnes dostávají průměrně 58 200 korun, a to je rozdíl 205 %. A mimochodem teď došlo k dohodě, že navýšíme sestřičkám platy o 7 %, i zdravotníkům. A pečovatelky a další lidé v sociálních službách za tradičních stran brali 16 827 korun a dnes berou průměrně 35 097 korun. To je rozdíl dokonce 208 %. A právě to jsou ti lidé, na kterých budete šetřit, i když to budete teď před volbami plamenně popírat. Vždycky jste je brali zkrátka, vždycky jste je považovali za něco horšího, než jste vy a není důvod předpokládat, že se to u vás bude kdy jinak měnit.

My jsme se chovali opačně. Lidem jsme nejenom přímo zvyšovali platy, ale i snižovali daně. Za období mé vlády se jedná téměř o 500 miliard korun. Zrušili jsme megapodvod ODS a TOP 09 zvaný superhrubá mzda, díky čemuž mají všichni zaměstnanci od začátku tohoto roku o 7 % vyšší čistý příjem. Uhájili jsme, aby živnostníkům zůstala sazba daně z příjmu 15 %. ODS a TOP 09 dnes mluví o dvou sazbách DPH a už připustili, že může dojít ke zvýšení některých položek.

Takže zatímco my jsme do snížené desetiprocentní sazby DPH převedli spoustu věcí – léky, dětskou výživu, knihy, točené pivo, nealko, dodávky tepla, vodné a stočné, hromadnou dopravu, stravovací služby, kadeřníky, opraváře i domácí péči – TOP 09 se už třese, jak lidem zase zdraží život. A ODS se jistě také vytasí s nějakým neotřelým nápadem, co ještě zdanit.

Když byla minule u vlády, tak zavedla daň z nabytí nemovitosti, kterou jsme po nich museli zrušit. Piráti zase mluví o ekologických daních, které ještě více zdraží energie, nebo o zdanění nerostů. Zase se prodraží veškeré stavby od bytů počínaje po dálnice konče. V dnešní době je to velmi konstruktivní řešení, jak na drahé stavební materiály. Zdražíme je tak, že si je nikdo nebude moci dovolit a tím pádem všichni ušetří. Ale my to nechceme, my jdeme opačnou cestou, my naopak chceme DPH na stavebniny zlevnit.

Zvyšovat platy a důchody a snižovat daně jsme mohli nejen kvůli systematickému boji proti daňovým únikům, na které se tradiční strany nikdy nezmohly, ale především kvůli růstu naší ekonomiky. Ostatně v HDP na hlavu jsme už předběhli Portugalsko, Španělsko nebo Itálii. Pokud jde o životní úroveň, tak jsme na špici někdejšího sovětského bloku. Než přišel covid, tak jsme ještě k tomu dokázali snižovat státní dluh, kterým se nyní zase pravicová opozice snaží vystrašit lidi.

Vážení diváci, vážení spoluobčané, prosím vás, žádný státní bankrot nehrozí, jak se vám snaží namluvit opoziční pseudoekonomové. Bude na důchody, bude na platy, bude na fungování státu. Tedy pokud samozřejmě nepovládne pětikoalice. I navzdory pandemii zůstáváme šestou nejméně zadluženou zemí v celé Evropské unii.

V roce 2013 byl po letech plundrování veřejných peněz tradičními politickým stranami dluh vůči HDP 44,4 %. Nám a hnutí ANO se v roce 2019 dluh podařilo srazit dokonce na 29 %. Nyní po té strašlivé pandemii, kterou opozice systematicky a cynicky zneužívá bez ohledu na zdraví a životy lidí ve své nihilistické předvolební kampani, do dneška bude k 31. prosinci tohoto roku veřejný dluh 43,5 %, tedy stále méně, než v jakém zuboženém stavu nám zanechala veřejné finance ODS, TOP 09 a STAN.

Máme nižší dluh než všichni naši sousedé. Ano, máme nižší dluh než Polsko, Slovensko, ale dokonce i než Rakousko a Německo. Rakousko má dluh vůči HDP 84 %, Německo 71 % a taková Francie 117 %. Průměr v celé Evropské unii je 91 % a v eurozóně dokonce 98 %. Tak o jakém státním krachu se tady proboha mluví?

Pokud jde o rychlost zadlužení, kterou opozice často šermuje, tak šlo o krátkodobý výkyv, protože jsme si předplatili v březnu tohoto roku celý dluh na letošní rok, abychom jako řádní hospodáři ušetřili na úrocích. Ke 30. září se náš dluh snížil o 148 miliard korun oproti červenci.

Co se týče toho zhruba 770 miliard schodku z let 2020 a 21, který jsme nezpůsobili my, ale covid, tak na proticovidová opatření šlo v září 2021 nějakých 580 miliard korun. Tedy na různé daňové úlevy, přímou pomoc podnikatelům a živnostníkům, příspěvek důchodcům, ošetřovné, odměny zdravotníkům. Proto ten deficit. Dokonce i Německo nebo Švédsko pravidelně hospodařící s přebytkovými rozpočty skončily kvůli pandemii hluboko v červených číslech.

My jsme ty miliardy, ze kterých vznikl ten deficit, investovali do našich lidí a českých firem. Kdybyste byli vy u moci, vážená opozice, tak byste lidem nedali ani vindru, a naopak jim zvedli daně. Tak to bylo v minulosti. Ten takzvaný "náš dluh" nevznikl jako za tradičních stran. Do toho dluhu se nezapočítávají sanace za vaše miliardové rozkrádačky a tunely. Žádné Promopro, žádná Opencard, žádný IZIP, žádný ROP Severozápad, žádné systematicky tunelované zdravotnictví. To nejsou žádné pokoutně schválené církevní restituce, které jste předražili o 54 miliard a nechali schválit v půl jedné v noci rozdílem hlasu jednoho poslance, který pak shodou okolností skončil ve vězení.

A že naše vláda šla správnou cestou, ukazují nejnovější údaje Českého statistického úřadu, podle nichž česká ekonomika ve druhém čtvrtletí oproti stejnému období loni stoupla o 8,1 % a ekonomická aktivita se dnes již z 95 % dostala tam, kde byla před covidem. Britský list The Financial Times před 14 dny dokonce napsal, že prosperita Česka nemá obdoby a že naše země je premiantem východní Evropy v hospodářském růstu. I světové ratingové agentury nám přes všechna protipandemická opatření potvrzují stabilní rating, který jsme od roku 2013 dokonce třikrát vylepšili. Podle naší opozice a jejich ekonomických expertů nám hrozí aktuální státní bankrot, což je samozřejmě nesmysl.

Dámy a pánové, když se chcete bavit o zadlužení a bankrotu, tak je třeba připomenout, že tradiční strany mezi rokem 2007 až 13 rekordně zadlužily ekonomiku, krize nekrize, a následky vždycky nesli občané. V letech 2009 až 13 ODS, STAN a TOP 09 v čele s Kalouskem zadlužovali naši zemi v průměru 135 miliardami rok co rok. Zadřeli celou ekonomiku, snížili lidem platy, osekali důchody, zvedli daně a hospodářství uvrhli do recese. A to prosím o pandemii, o nějakém covidu, nikdy nikdo tehdy neslyšel.

Pokud by se na vysokých školách studovalo, jak zadlužit zemi, tak by politikům z ODS a TOP 09 mohli rozdávat tituly a nejlepšímu exministru financí rovnou dát profesuru. Na rozdíl od vás, tradiční opoziční politici, my jsme dluh zkrotili jednou a dokážeme to i podruhé po covidu. Chceme to ale udělat tak, abychom zachovali lidem platy a důchody, nezvedali jim daně a nesnižovali jejich životní úroveň. Postupně a v klidu, nechceme žádnou Kalouskovu šokovou terapii. Plánovanými úsporami bychom měli zarazit zadlužování na 50 % vůči HDP za tři roky, tedy v roce 2024. Takže zadlužení je pod kontrolou, státní bankrot se určitě konat nebude. Ekonomika šlape, investice fungují, platy, důchody a tím pádem životní úroveň roste.

Takže co nám ještě zbývá? Inflace. Samozřejmě když selže všechno, tak na Babiše se hodí ta inflace. Takže, vážené dámy a pánové, ano, asi můžu za inflaci nejen v Česku, ale v celém světě. Můžu za drahou ropu, za drahé přepravní kontejnery, za nedostatek čipů do aut. Můžu za to, že ČNB skokově zvedla úrokové sazby a prodražila všem firmám úvěry a lidem hypotéky. A samozřejmě budu asi moci za to, že když před Vánoci budete marně hledat v obchodech hračky pro děti, které v tu dobu budou někde v kontejnerech v Číně, tak samozřejmě za to může zase Babiš.

Takže teď ale vážně, prosím vás, pro vaši informaci. Na základě dat Českého statistického úřadu je v současné době inflace v České republice 3,1 %, což je pod průměrem Evropské unie, kde je inflace 3,2 %. Naši sousedé jsou na tom určitě hůř než my. Polsko 5 %, Slovensko 3,3 %, Rakousko 3,2 %. Německo dokonce 4,1 %, což je nejvíce za 30 let.

Opozice straší lidi dluhem. Když jsme u té inflace, tak mimochodem v roce 2008 byla 6,3 %. A kdo byl tehdy u vlády? No přece Topolánek z ODS. A jaký měl na to vliv? No žádný přece. Samozřejmě že neměl. To je stejné, jakože já na to nemám vliv. Ale co měl tehdy, bylo 600 tisíc nezaměstnaných. A to je u nás nezaměstnanost rekordně nízká covidu navzdory. Jádro a problém celé inflace je totiž v zahraničí.

Když se kvůli celosvětové poptávce zvednou třeba ceny takového železa o třetinu, tak s tím těžko něco uděláme. Stejně tak u cen zemního plynu a dalších a dalších komodit. Inflace je k nám prostě dovezena. Celý svět nejen dohání výrobu za období covidu, ale také se vyrovnává s extrémní poptávkou úplně po všem. Základní ekonomické pravidlo, které by mohli znát i předsedové stran pětikoalice, praví. Čím vyšší poptávka, tím vyšší ceny. Ale za to skutečně nemůže Babiš, ale volný trh.

Volný trh je přece něco, na co ODS vždycky jako pravicová strana přísahala, ale dobrá zpráva je to, že jde o přechodný stav a že to podle ekonomů odezní. A naší velkou výhodou je česká koruna, která inflaci dovezenou ze zahraničí tlumí. A kdybychom se zbavili koruny a přijali euro, jak to chce TOP 09, Piráti nebo STAN, tak je inflace ještě vyšší. A není pravda, že za vyšší ceny můžou naši občané, jelikož byli rozumní, tak si většinou ty peníze dali do úspor a nenavýšili spotřebu.

Na superhrubé mzdě jste se nedokázali dohodnout, a to jste v opozici. Tak si, prosím, už v té pětikoalici konečně ujasněte, co vlastně chcete, jestli chcete euro, nebo nechcete euro, měli byste to říct lidem, chcete dobrovolně přijímat migranty, nebo nechcete dobrovolně přijímat migranty, chcete zvedat daně, nebo nechcete zvedat daně? Takže zatím jediné to, že hlas pro ODS a SPOLU je hlasem pro Piráty ve vládě, to je jediné jasné, to deklarujete, sto jednička, a jediný cíl je zbavit se Babiše.

Takže pokud by se do vlády dostala ODS, TOP 09, STAN, Piráti a lidovci, tak tato fialo-zelená revoluční fronta způsobí naší zemi a našim dětem nedozírné škody, ze kterých se možná nikdy nedostaneme. Zmrazí důchody, sníží platy, zvýší daně, zavedou euro, zaškrtí ekonomiku, přivedou zemi do recese a začnou lidem sahat na majetek. A to nemluvím o privatizaci toho, co nám zbylo, jako Budvaru, České pošty, českých Lesů, Českých drah, ČEZu, Čepra, Mera, a to nemluvím o privatizaci nemocnic a zavádění zdravotnických poplatků. A to také nemluvím o zavádění školného, a vůbec nemluvím o tom, že by v Evropské unii pětikoalice, jak to deklaroval pan Bartoš, zrušila právo veta a předala naši svrchovanost Bruselu a dobrovolně přijímala ilegální migranty. Dopad vlády takové pětikoalice pocítí na vlastní kapse úplně každý, staří i mladí, samoživitelky i rodiny s dětmi, zaměstnanci i živnostníci, střední třída i sociálně slabší, státní zaměstnanci i lidi v privátní sféře, důchodci i podnikatelé, prostě všichni. Pětikoalici nejde o lidi nebo o naši zemi, kromě Antibabiše nemají žádný program.

Takže všichni vědí, že já nejsem zdatný rétor, jak to teď slyšíte, ale za mě mluví výsledky. Opozice vždy slibovala před volbami něco a po volbách na sliby zapomněla a my svoje sliby, hnutí ANO svoje sliby plní. Já myslím, že jsme udělali pro to maximum, abychom navýšili životní úroveň našich občanů. A věřte mi, že ten boj až do roztrhání těla bude naše země potřebovat. Takže na jedné straně tu máme hnutí ANO a na druhé straně pětikoalici SPOLU a Pirátostan. To bude zásadní volba za tři dny. O tom si lidé rozhodnou, jestli budou chtít pokračovat cestou investic do našich občanů a do České republiky, jako to poslední čtyři roky dělalo hnutí ANO, nebo si zvolí utahování opasků, zvyšování daní a snižování životní úrovně. Ano, to je ta změna, o které tu oni mluví. Jejich plán změny je jaký? Je to návrat do minulosti, kterou si všichni dobře pamatujeme, protože byli u vlády do roku 2013, a Pirátostan, to je ještě horší, odevzdá naši suverenitu do Bruselu, rozvrátí naši kulturu a ukradne naší zemi budoucnost. A hlas pro SPOLU znamená hlas pro Pirátostan.

Takže, vážení spoluobčané, tyto volby jsou nejdůležitější od vzniku samostatné České republiky a rozhodnou o budoucnosti naší země. Jediný program pětikoalice, SPOLU a Pirátostanu, je odstranit Babiše z politiky. Žádný jiný program nemají. Chápu, že plno lidí mě po té trvalé mediální masáži nemá rádo, ale pokud vám záleží na budoucnosti našich dětí a budoucnosti naší země, která je tím nejlepším místem na život v Evropské unii, a na naší úrovni a naší kultuře, tak si myslím, že ta vaše volba je jasná, je to hnutí ANO, a já vám samozřejmě slibuji, že se za vás budu rvát každý den až do roztrhání těla. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie