Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 9. 2016 19:21

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na plenárním panelu Ekonomického fóra v polské Krynici

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na plenárním panelu Ekonomického fóra v polské Krynici, 6. září 2016.
Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na plenárním panelu Ekonomického fóra v polské Krynici, 6. září 2016.

Hezký podvečer tady v Krynici,

evropská integrace má hluboké základy. Jsem přesvědčený, že Evropská unie zvládne i tu současnou situaci, ve které se nacházíme. Jsem přesvědčen, že jak dějiny 19., tak 20. století ukázaly, že spolupráce je pro lidi v Evropě rozhodně lepší alternativou než konfrontace. Ale samozřejmě, pokud má Evropa tuto situaci zvládnout, tak se musí změnit, na tom se v rámci V4 shodujeme. Jsem také rád, že se shodujeme na některých směrech, kterými se musí vydat naše diskuze.

Pokud jde o český pohled, jsme přesvědčeni, že Evropa by měla být efektivnější, akceschopnější, měla by být prakticky užitečnější pro své občany. Pokud jde o evropské instituce, myslíme si, že by se měla větší váha vrátit zpět Evropské radě, kde zasedají předsedové vlád jednotlivých členských zemí Evropské unie a měla by to být Evropská rada, která má v Evropě klíčovou politickou iniciativu.

Pak vidím dvě důležité oblasti pro naši budoucnost. Za prvé je to posílení myšlenky společné bezpečnosti v Evropě, protože naši občané byli hodně znejistěni tím, co se odehrává v posledních letech. Ať už je to otázka nelegální migrace, otázka teroristických útoků, toho co se odehrává v regionech, které souvisí s Evropou, ať už je to na východě nebo na jihu. Myslím si, že potřebujeme posílit spolupráci v oblasti vnitřní bezpečnosti, ale také v oblasti obrany. Vidím jako zajímavou myšlenku společné evropské armády, ke které bychom mohli společně postupně směřovat.

Druhou důležitou oblastí, kterou vidím, je otázka sbližování životní úrovně v rámci Evropy, konvergence mezi jednotlivými částmi Evropské unie a pro tu bychom měli využít všechny výhody, které nám dnes dává společný trh, schengenský prostor, čtyři základní svobody, na kterých je Evropská unie postavena, investiční politika, ale také třeba efektivnější využití evropských fondů. To znamená využít možnosti k růstu životní úrovně, prosperitě, tak aby se postupně sbližovaly příjmy v jednotlivých částech Evropské unie.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie