Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 11. 2015 9:11

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na semináři o spolupráci ve zdravotnictví

Předseda vlády vystoupil na semináři o spolupráci ve zdravotnictví, 25. listopadu 2015.
Předseda vlády vystoupil na semináři o spolupráci ve zdravotnictví, 25. listopadu 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka ve středu 25. listopadu v hotelu st. Regis v Pekingu vystoupil na semináři o spolupráci ve zdravotnictví.

Vážená delegace Čínského úřadu pro kontrolu léčiv a potravin, Vážené dámy, vážení pánové z regulačních úřadů, Vážení hosté,

je mi ctí, že mohu pozdravit účastníky odborného semináře probíhajícího v rámci spolupráce mezi regulačními autoritami ČR a Číny v oblasti lékové politiky.

Jsem velmi rád, že strategická spolupráce obou našich zemí v oblasti zdravotnictví, kdy spolu aktivně spolupracují nemocnice, zdravotní úřady i konkrétní lékaři a vědci, nyní obsáhla další důležitý prvek a tím je právě spolupráce v regulaci léků a zdravotnických prostředků.

Vývoj nových léčiv, jejich bezpečnost, kvalita, účinnost a dostupnost je přitom velké politické i ekonomické téma, a je proto dobrou zprávou, že i na tomto poli vzniká společná Česko-čínská platforma pro výměnu informací i dobré praxe.

Každé kvalitní zdravotnictví světa, a tím i vývoj regulace léků jako jeho součást, musí mít zázemí ve špičkových zdravotnických technologiích a materiálech. Spolupráce v této oblasti je proto důležitá nejenom pro ekonomiku a obchod, ale má i přímý dopad na kvalitu práce lékařů a na spokojenost pacientů.

Proto jako Česká republika plně podporujeme export našich kvalitních léčiv na čínský trh a zároveň jsme připraveni čínským partnerům poskytnout maximální podporu a součinnost při vstupu na český trh, který je součástí trhu Evropské unie. Výrazem této podpory je jak probíhající seminář, tak především podpis memoranda o přátelské spolupráci mezi Ministerstvem zdravotnictví ČR a China Food and Drug Administration.

Jsem také velmi rád, že spolupráce v oblasti léčiv se netýká pouze moderních léčiv ale také oblasti tradiční čínské medicíny, kdy český Státní ústav pro kontrolu léčiv je jedním z partnerů kliniky tradiční čínské medicíny při Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Věřím, že tradiční čínská medicína může představovat vhodný nástroj pro léčení a zmírnění obtíží pacientů a je dobře, že ČR představuje lídra rozvoje tradiční čínské medicíny v zemích střední a východní Evropy.

Vážené dámy, vážení pánové,

dovolte mi, abych česko-čínské spolupráci v oblasti farmacie a lékové politiky popřál hodně úspěchů.

Děkuji Vám za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie