Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 2. 2016 14:29

Projev předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky na 4. dárcovské konferenci pro Sýrii

Premiér Bohuslav Sobotka vystoupil na Mezinárodní dárcovské konferenci na podporu Sýrie a regionu, 4. února 2016.
Premiér Bohuslav Sobotka vystoupil na Mezinárodní dárcovské konferenci na podporu Sýrie a regionu, 4. února 2016.

Vážené Excelence, dámy a pánové,

dovolte mi, abych v úvodu upřímně poděkoval vládám hostitelských států a také generálnímu tajemníkovi OSN za svolání tohoto londýnského kola dárcovské konference na podporu Sýrie.

Česká republika se podílí na humanitární a rozvojové pomoci, jak pro syrské uprchlíky a vnitřně vysídlené osoby, tak pro ty, kteří jim poskytli útočiště. Náš loňský příslib na dárcovské konferenci pro Sýrii činil téměř 4 miliony eur a Česká republika jej překročila. Jsem si vědom, že naléhavá potřeba humanitární pomoci i nadále přetrvává. Jménem České republiky proto mohu nyní přislíbit, že v roce 2016 poskytneme na pomoc uvnitř Sýrie a také v sousedních zemích částku ve výši nejméně 6 mil. eur.

Zvláštní pozornost věnujeme zdravotní péči a vzdělávání. Mladí Syřané v důsledku občanské války ztratili několik let svého života a možnost vzdělávat se. Přitom právě na nich bude záležet budoucnost Sýrie a úspěch rekonstrukce země.  Česká republika proto zahájila program Nové elity pro Sýrii, díky němuž mohou v České republice vystudovat vysokou školu mladí syrští uprchlíci z Jordánska, kteří z důvodu válečného konfliktu nemohli dokončit studia ve své vlasti. Program chceme rozšířit i na další země.

Budeme rovněž pokračovat v podpoře základních škol přijímajících syrské uprchlíky v Sýrii i v sousedních zemích. V oblasti zdravotní péče pak Česká republika dlouhodobě poskytuje lékařskou péči v rámci programu MEDEVAC syrským uprchlíkům na místě v Jordánsku i v českých nemocnicích.
Vláda České republiky také vytvořila speciální program na podporu států, které poskytují uprchlíkům útočiště a nesou v této souvislosti mimořádnou míru zátěže. Z tohoto programu byly uvolněny prostředky na rozvoj uprchlické infrastruktury v Jordánsku a Turecku. Aktivně se podílíme i na pomoci, kterou poskytuje společně Evropská unie. Česká republika přispívá v letech 2015 a 2016 5 mil. eur do Svěřeneckého fondu EU pro Sýrii (MADAD) a je tak jedním z jeho největších přispěvatelů.

Česká republika má také nadále funkční zastupitelský úřad v Damašku a jsme připraveni využít našich kontaktů pro usnadnění přísunu mezinárodní humanitární pomoci potřebným a podporu hledání politického řešení krize v Sýrii.

Pouze politické řešení může ukončit pět let násilí a strašlivého lidského utrpení. Neztrácíme naději na pozitivní změnu situace a jsme připraveni nadále pomáhat potřebným.

Děkuji za Vaši pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie