Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

4. 9. 2013 19:59

Významným mezníkem bude summit Východního partnerství

Projev předsedy vlády Jiřího Rusnoka na recepci u příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny 4. září 2013.

Vaše Excelence, vážený pane velvyslanče, vážení hosté, dámy a pánové,

rád bych Vám poděkoval za pozvání na tuto recepci. Je mi ctí a privilegiem oslavit s Vámi svátek Dne nezávislosti Ukrajiny.

Oceňuji vysokou úroveň vztahů mezi našimi zeměmi a rozvoj naší spolupráce v různých oblastech. Zájem obou stran rozvíjet vzájemné vztahy v posledních letech dokazuje zvyšující se intenzita státních návštěv.

Dovolte mi zmínit oficiální návštěvu předsedy vlády Ukrajiny, pana Mykoly Azarova, v České republice v prosinci 2011 a nadcházející návštěvu prezidenta České republiky, pana Miloše Zemana, na Ukrajině v říjnu tohoto roku.

Věřím, že tato návštěva dá impuls rozvoji naší spolupráce. V prvé řadě mám na mysli vzájemný obchod a investice a jejich rozšíření do nových oblastí.

Vztahy s Ukrajinou jsou důležité nejen pro Českou republiku, ale jsou zcela zásadní pro Evropskou unii jako celek. V této souvislosti bude významným mezníkem summit Východního partnerství, který se má uskutečnit v listopadu tohoto roku ve Vilniusu.

Doufám, že na tomto summitu Evropská unie podepíše s Ukrajinou Asociační dohodu a Dohodu o prohloubené a komplexní zóně volného obchodu, jež již byly parafovány.

Česká republika rozhodně podporuje podpis těchto dokumentů, jenž se stane významnou událostí jak pro Evropskou unii, tak pro Ukrajinu. Nicméně v současné chvíli je nezbytné, aby Ukrajina přijala rozhodující kroky ke splnění stanovených kritérií.

Tyto dohody otevírají nové možnosti dvoustranné spolupráce mezi Českou republikou a Ukrajinou v politické a v ekonomické oblasti.

Upřímně si přeji, abychom byli schopni využít této možnosti ve prospěch našich zemí a jejich obyvatel.

Vaše Excelence, dovolte mi poblahopřát Vám ke Dni nezávislosti Ukrajiny. Dámy a pánové, děkuji Vám za pozornost a přeji Vám příjemný večer.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy