Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 5. 2021 13:47

Projev předsedy vlády na konferenci Digitální Česko

Digitalizace představuje pro Českou republiku zásadní příležitost. K dosažení tohoto cíle pomáhá už tradičně mezinárodní konference Digitální Česko, kterou již VI. rokem pořádá Institut pro politiku a společnost. Zaměření letošního ročníku konference, který se koná on-line 12.–13. května 2021, se nese plně v podtitulu Na hraně zítřka. V úvodu vystoupil s projevem také premiér Andrej Babiš.

Dobrý den, dámy a pánové,

jsem rád, že se nám letos podařilo po pochopitelné pandemické výluce navázat na řadu těchto úspěšných konferencí a můžeme se spolu alespoň touto formou vidět. 

Před dvěma jsem na této konferenci mluvil o naší strategii Digitální Česko. Zmiňoval jsem plány, stěžejní oblasti a záměry. A taky důraz na vzdělávání, inovace, spolupráci a vzájemnou podporu, pochopení. Popisoval jsem plány k naší pozici v Evropě i roli v budoucnosti. Musím říct, že jsme od té doby prošli několika zatěžkávacími zkouškami a že jsme v nich dopadli velice dobře. Ve chvíli, kdy na jedné straně stojí určitá představa a vy máte časový harmonogram její realizace, a na straně druhé pak přijde úplně nová realita a vy na ni musíte reagovat, tak máte opravdu co dělat. Epidemie Covid-19 nás prostě postavila před hotovou věc a my jsme proto na zelené louce stavěli systémy, které situace žádala. A to bez možnosti vzít nějaké existující modely nebo se někde přiučit. Ukázalo se, co říkám již dlouho – že stát není schopný reagovat pružně. Potřebujete schvalovat záměry, rozpočty a mít vše odsouhlaseno a pak ještě další dny dělat výběrová řízení, uzavírat smlouvy. Přesto jsme ale ty věci zvládli.

Vznikla Chytrá karanténa. Sbíráme a vyhodnocujeme specifická data, otevřeli jsme je veřejnosti. Stát měl najednou ve spolupráci se soukromým sektorem obrovská call centra. Dali jsme taky do pořádku hygienické stanice. A nedokážete si ani představit, v jak zastaralém stavu tak klíčové organizace byly. A podařila se i spousta dalších věcí nad rámec běžné agendy. Zase se ukázalo, jak je digitalizace státu důležitá a že jsme se vydali správným směrem. Já sám jsem si díky tomu během posledních měsíců uvědomil dvě podstatné věci. Zaprvé kolik nového se všichni dokážeme v krátkém čase naučit, čímž myslím hlavně úředníky, politiky, ale také učitele a všechny školou povinné. A zadruhé už vím, kolik práce nás ještě čeká. Víte, ono je strašně jednoduché kritizovat. Ovšem pracovat tak, ať je za vámi něco vidět, to už je mnohem těžší. A v takovém rozsahu to dokáže jen málokdo.

Co vám mám říct k budoucnosti? Především to, že plány máme pořád stejné: chceme Digitální Česko. Ale je zde jeden podstatný rozdíl. Začínáme to digitální Česko už mít. Ano, Česko je digitální, ostatně i tahle naše konference je toho jasným důkazem. Nebo jste si dřív snad dokázali představit, že se budeme setkávat pomocí videohovorů? Nebo že do lékárny nepůjdete s kouskem papíru, který jste předtím půl hodiny hledali, ale použijete e-Recept? Anebo že si koupíte dálniční známku během reklamního bloku uprostřed vašeho oblíbeného seriálu nebo podáte daňové přiznání kdykoliv, aniž byste museli zjišťovat, kdy mají na finančním úřadu otevřeno? Díky našim plánům, zákonům a otevřené spolupráci s bankami má každý možnost přistupovat ke službám státu přes bankovní identitu. Dřívější vize se nyní plní a my děláme díky strategii Digitální Česko život nám všem zase o něco jednodušší. Mám z toho samozřejmě radost, určitě ale nekončíme. Co nejdřív chceme kompletně zdigitalizovat proces stavebního řízení, dál pracovat na digitalizaci zdravotnictví, transformovat jednotlivé resorty a úřady. Pořád taky ještě potřebujeme propojit resorty pro vzájemné sdílení dat. A samozřejmě mít dostupné i všechny služby online z Portálu občana pro všechny naše občany, podnikatele a firmy. Takže na závěr: hodně už jsme toho pro digitalizaci Česka udělali, ještě hodně nám ale zbývá udělat. 

Držte nám proto palce.

Andrej Babiš, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie