Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 10. 2020 10:15

Projev předsedy vlády na konferenci Digitální Česko 2020

Konference Digitální Česko 2020
Premiér Andrej Babiš zahájil 8. října 2020 online mezinárodní konferenci Digitální Česko 2020.

Dobrý den dámy a pánové,

jsem potěšen, že se můžeme vidět, byť prostřednictvím videokonference. Ale i to je výsledek digitalizace, kterou urychlil covid-19. Ano, covid nás mnohému naučil a například i pracovním setkáním na dálku.  Myslím si, že je to dobrá věc, že to funguje. Mně se to líbí, šetří to čas a často je mnohem efektivnější.  I to je důkaz, že se nás skutečně dotýká digitální transformace mnohem více, než bychom si dokázali připustit. Věci, které byly ještě před rokem nemyslitelné, se najednou stávají běžnými, jako například konference v digitální podobě, vláda, tripartita, škola, komunikujeme z práce, z domova. Už když vznikala kniha „O čem sním, když náhodou spím“, tak jsme digitalizaci věnovali celou část. Inspirovali jsme se v zahraničí státy jako Dánsko a hlavně Estonsko. Můj přítel, estonský premiér Jüri Ratas, je pro nás skutečně velkým vzorem. My jsme zde organizovali i společnou konferenci. No a ta vize se teď zhmotnila do čísla 5.

Konkrétně 5 let. To je termín, do kdy máme být podle Zákona o právu na digitální službu ve vztahu stát občan plně on-line. Rok již máme skoro za sebou a jsem rád, že jedeme dle plánu. Mnoho služeb již dnes digitálně dělat můžeme, máme portál občana, kde jsou k dispozici data a národní identita. Náš cíl je větší – vše vyřešit online. To nám ušetří spoustu kroků, ale i starostí a hlavně času. Museli jsme kvůli tomu změnit legislativu. Kromě tohoto zákona máme v běhu dalších skoro 200 legislativních změn, které čekají na přijetí. Tím pokryjeme legislativu a můžeme dotáhnout elektronické služby pro občany. Každý resort pro ně něco chystá. Na zdravotnictví dělají na e-Health, na financích Moje daně, na spravedlnosti e-Justice, další spousta projektů běží na Ministerstvu vnitra. Převádíme do elektronické formy formuláře a mapujeme životní události, abychom v Portálu občana a Portálu podnikatele poskytli maximální komfort uživatelům a nám občanům. Snažíme se myslet na každého. Znovu zopakuji, spousta služeb je hotových. Přes Portál občana vyřídíte z pohodlí domova nebo z kanceláře zhruba sto padesát služeb. Přes web businessinfo pro podnikatele jich je přes 1000! Všechny chceme přístupné z Portálu občana, kde pro sebe získáte informace - například body řidiče, přehled z katastru nemovitostí, živnostenského rejstříku, atd. Zařídíte si tam například i rybářský lístek, ale především odbavíte množství žádostí, které souvisí s podnikáním ve výrobě, zemědělství nebo službách. Ideální je mít datovou schránku.  Tak nevím, jestli jí máte, ale skutečně je to to nejdůležitější.

Možná čekáte na bankovní identitu. Projekt BankID, který bude k dispozici už brzy, umožní přístup ke službám státu prostřednictvím stejných přihlašovacích údajů jako těch, které využíváme do svého internetového bankovnictví. Jednoduchá dostupnost pro 5,5 milionu lidí. A spoustu dalších věcí chystáme. Rýsují se nám prostřednictvím katalogu služeb, který mapuje jednotlivé oblasti, kde musíme v rámci digitalizace zabrat. Například stavební zákon. Teď už ho konečně snad Organizační výbor schválí, aby se dostal na schůzi 15. října. Je to roky otravná věc. Část legislativy, která se dotýká digitalizace, tu již máme a pracujeme na ni.  Teď nás čeká ještě rekodifikace.

Strategická koncepce Digitální Česko není jen o službách a e-Governmentu. Celá se dělá v širších souvislostech. Sem patří například podpora super hubů. Nemůžeme zapomínat na automatizaci a robotizaci, vzdělávání a další oblasti, které se hodně dynamicky mění. Dnes se daleko víc než v minulosti řeší digitalizace zdravotnictví. Již to není jenom o tom, co si řekneme tady v České republice, digitalizace má jasný přesah do evropské unie a za covidu jsme toho udělali skutečně dost. Tady je pro nás prioritou jednotný digitální trh a jsme hodně aktivní v tématech ohledně EU.

Snažíme se, protože chceme být digitální! Děláme služby a digitalizujeme jako nikdo před námi. Covid nás naučil dělat věci rychleji, například jsme udělali aplikaci eRouška a teď máme možnost i elektronického sebereportování, vyhodnocujeme data a na základě dat koordinujeme odběrná místa a laboratoře. Vytváříme kompetenční centrum s řadou specialistů ve státním podniku NAKIT u Vlada Dzurilly, kteří budou s digitalizací pomáhat. Ale potřebujeme odborníky i na ministerstvech. No a v neposlední řadě to jsou dodavatelé IT řešení do státní správy - jak stávající, tak i noví. Musí existovat platforma, kde si vyměníme zkušenosti a společně budeme tvořit nejlepší služby pro naše občany a firmy. Jenom propojení státní a komerční sféry tak budeme moci inovovat dostatečně rychle. Potenciál k tomu máme velký, takže pojďte do toho s námi.

Přeji vám hezkou konferenci.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie