Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 5. 2019 13:23

Projev předsedy vlády na mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2019

Předseda vlády vystoupil na mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2019, 29. května 2019
Předseda vlády vystoupil na mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2019, 29. května 2019
Premiér Andrej Babiš se ve středu 29. května 2019 v Brně zúčastnil mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2019. Kromě předsedy vlády s projevem vystoupili také ministři obrany České a Slovenské republiky Lubomír Metnar a Peter Gajdoš.

Vážené dámy, vážení pánové,

dovolte mi poděkovat za příležitost zahájit letošní jubilejní patnáctý IDET. Od prvního ročníku v roce 1993 udělal tento veletrh neskutečný posun vpřed a právem se dnes proto řadí mezi největší akce svého druhu v Evropě. Významné jsou ale určitě i souběžné akce, které už tradičně probíhají spolu s IDETem a přispívají ke komplexnosti veletrhu: myslím třeba festival požární techniky PYROS, jehož první ročník se konal dokonce už v roce 1972, nebo veletrh bezpečnostních technologií ISET.

Žijeme v nové době, kdy škálu hrozeb, před kterými máme povinnost chránit naše občany, už dávno netvoří jen agrese nepřátelských států. Účinná ochrana před mezinárodním terorismem, následky klimatických změn, vlny nelegální migrace i hybridní a kybernetické hrozby, to vše dnes vyžaduje spolehlivé a efektivní zapojení všech bezpečnostních složek. I z tohoto důvodu vítám, že v rámci jednoho veletrhu máme možnost seznámit se nejen s nejmodernější vojenskou technikou, ale i s vybavením a činností Hasičského záchranného sboru ČR, Policie ČR, Správy státních hmotných rezerv, brněnské městské policie a Sboru dobrovolných hasičů.

Právě obranný a bezpečnostní průmysl má v Česku více než stopadesátiletou hrdou tradici. Bohužel, po revoluci jsme neudělali dobré rozhodnutí a toto odvětví, které má obrovský zvuk na celém světě. Chtěl bych připomenout, že v roce 1936 jsme byli největší výrobce na světě. Vyráběli jsme věci, které nám záviděl celý svět. Dělo Dana, světový unikát, kulomety Bren i ten Semtex. Vyráběli jsme nejlepší kolový transportér na světě, OT-64. A teď budeme nakupovat BVP za 50 miliard, to je velká škoda, že to nezůstalo doma. My vyráběli tanky, všechno skončilo a bylo to velice špatné rozhodnutí, protože naše zbraně mají na celém světě obrovský zvuk. Všude, kam jezdíme. Když vznikl stát Izrael, my jsme byli ti, kteří dodali skvělé české zbraně. Vzpomínají na ně i potom, co naši legionáři na Sibiři skončili a předali některé české zbraně Korejcům. Bohužel jsme ten průmysl zdecimovali a nyní se vracíme tam, kam patříme. Jen mezi lety 2013 až 2017 totiž vzrostl export našeho vojenského materiálu o neuvěřitelných 450 procent, oproti předchozímu období 2008 až 2012, a atakuje hranici dvaceti miliard korun ročně, což jsou jistě skvělá čísla. A naše značka ČZ dnes investuje ve světě. Staví závod v Maďarsku, ve Spojených státech a naše pistole jsou jedny z nejlepších na světě. Ministerstvo obrany ve spolupráci s Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu proto maximálně podporuje prezentaci našich výrobků i pronikání českých exportérů na nové trhy. Nesmíme zapomenout také na Aero Vodochody, které vyrobilo hi-tech letoun, a my v rámci zahraničních návštěv naše výrobky všude nabízíme a propagujeme. V tvrdé mezinárodní konkurenci to považuji za nutné, protože více než 90 procent domácí produkce je určeno právě na vývoz. A ani nárůst zakázek ze strany Armády České republiky nemůže zajistit další dostatečný rozvoj tohoto odvětví.

V březnu letošního roku jsme si připomněli 20 let od vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Je mi potěšením konstatovat, že jsme se v alianci určitě neztratili. Naši vojáci jsou jedni z nejlepších. Slyším to všude, na návštěvě na Sinaji. Naše speciální jednotka 601 v Prostějově, nedávno jsem ji navštívil. Jsou skutečně jedni z nejlepších vojáků na světě. Jsme hrdí na naši armádu a jsme hrdí na naše vojáky. Myslím, že občané to oceňují. Máme být na co hrdí, protože naši vojáci mají mimořádné schopnosti.

Ještě efektivnějšímu zapojení naší armády do aliančních operací bohužel brání především zastaralá vojenská technika a to chceme napravit. Naše závazky v NATO chceme splnit a na příštím summitu v prosinci nás prezident Trump určitě bude zkoušet z toho, jestli se přibližujeme k našemu závazku 2 %. Jsme na dobré trajektorii. Před Ministerstvem obrany stojí velké tendry. A historie nákupu vojenské techniky od revoluce nemá dobrý zvuk. Byla spojená s různou korupcí a je důležité, aby ty nákupy byly transparentní. A je důležité, aby Ministerstvo obrany bylo schopné vysvětlit rozdíl mezi Black Hawkem, který nakoupilo Slovensko, a tím naším. Protože veřejnost to sleduje a je důležité, abychom zásadně změnili systém nákupů. Není možné, aby nějaký tendr na radary, a my máme stále ruské radary, 30 let od revoluce. Trvá to tak dlouho, aby někdo porovnával prototyp s izraelským radarem, který je nasazený ve válce každý den. Jsem strašně rád, že jsou zde na expozici české firmy, že náš průmysl funguje, že jdeme dopředu a s celou vládou jsem připraven pomáhat našim zbrojařským firmám a taky to dělám. Takže myslím, že tento veletrh je důležitý pro naše občany, kteří vidí, jakým způsobem a kam naše armáda a naše bezpečnost směřuje.

V rámci IDETu je zde i jedinečná příležitost vidět vedle sebe nejmodernější techniku a historické exponáty. Jejich výstavu připravil Vojenský historický ústav Praha k příležitosti stoletého výročí založení Generálního štábu a já děkuji všem, kteří se na tom podíleli.

Chtěl bych poděkovat organizátorům z Veletrhů Brno za tradičně perfektní přípravu a popřát vám i všem návštěvníkům spoustu zajímavých zážitků na mezinárodních veletrzích IDET, PYROS a ISET 2019.

Děkuji za pozornost!

Andrej Babiš, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie