Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 6. 2016 8:11

Projev předsedy vlády při zahájení setkání regionálních lídrů platformy 16+1

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil zahájení Local Leaders Meeting v Tangshan Grand Theater, 17. června 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil zahájení Local Leaders Meeting v Tangshan Grand Theater, 17. června 2016.

Vážení páni vicepremiéři, vážený pane stranický tajemníku, vážení partneři z Číny a zemí střední a východní Evropy, vážení hosté, dámy a pánové,

je mi velkou ctí, že se mohu účastnit letošního už třetího ročníku Setkání regionálních lídrů tady ve městě  Tchang-šan v provincii Che-pej.

Česká delegace na dnešním setkání je tvořena jak zástupci vlády, tak zástupci regionů a firemního sektoru. Český stánek, který můžete navštívit na veletrhu, se snaží ukázat, jak širokou škálu výrobků a služeb může Česká republika nabídnout, počínaje perlou českého průmyslu, automobilem Škoda, dále zástupci finančního sektoru firmou HomeCredit a J&T, strojírenskými firmami, zástupci z oblasti sportu, potravinářství, letectví, sklářského průmyslu, biomedicíny, cestovního ruchu, kosmetiky a dalších oborů. Srdečně vás tímto zvu k návštěvě našeho stánku.

Jako organizátor posledního ročníku Setkání regionálních lídrů v Praze v roce 2014 ČR s potěšením předala pomyslné žezlo provincii Che-pej pro organizaci tohoto významného fóra v rámci iniciativy 16+1 v letošním roce.

Právě na tomto zasedání v roce 2014 byla v Praze založena Asociace pro spolupráci regionů, která je společně vedena českou a čínskou stranou. Na témže zasedání podepisují záměr vstoupit do budoucí Asociace 16+1 představitelé čínských provincií, zemí střední a východní Evropy, včetně 10 krajů České republiky.

Nyní tak máme funkční Asociaci, včetně jejího sekretariátu v Praze, který bude zajišťovat výkonnou a administrativní část práce Asociace.

Jsem rád, že Česká republika hraje v tomto procesu od samotného počátku zásadní roli.

Výhodou zajisté bude, že zatímco v roce 2014 se čínští zástupci do ČR museli přepravovat „nepřímo“, již od letošního roku povedou do ČR tři přímá letecká spojení. ČR se tak stává symbolickým místem setkání nejen pro regionální spolupráci, ale i pro všechny další oblasti spolupráce ve formátu 16+1.

Dovolte mi, abych jako příklad shrnul dosavadní konkrétní výsledky spolupráce českých krajů, které podepsaly záměr vstoupit do Asociace 16+1, nebo bilaterální memoranda a smlouvy s čínskými partnery.

Dovolte mi, abych vás informoval, že v současné době už má většina krajů České republiky svou partnerskou provincii či region v Číně, což tvoří základ pro vzájemnou komunikaci a spolupráci na konkrétních projektech.

Jsou to právě kontakty s místními administrativami a jimi organizované aktivity, které jsou nejblíže konkrétním projektům. A jsou to konkrétní projekty, které zajímají nás všechny. Realizace rozvojových plánů na centrální úrovni, které mají za cíl realizovat reformní kroky vedoucí k modernizaci čínské ekonomiky, mohou jít ruku v ruce se zkušenostmi nás všech.

Otevírají se nové možnosti v oblasti cestovního ruchu, ať už formou nových leteckých spojení, ať už díky připravovaným projektům, ze kterých můžeme zmínit například společný projekt rozvoje lázeňské zóny, na kterém spolupracuje Jihomoravský kraj a provincie Che-pej.

Rozkvétá spolupráce v oblasti školství, například mezi univerzitami v Západočeském kraji a partnery v provincii Če-ťiang nebo univerzitami v Moravskoslezském kraji a provincií Ťiang-su.

Čínské společnosti i díky meziregionální spolupráci rozšiřují své pobočky do České republiky, vstupují jako partneři do českých společností nebo hodlají investovat do společných projektů.

Rád bych zmínil akvizici firmy Ša-an-ku z provincie Šen-si v Jihomoravském kraji. Řadu nových pracovních míst přinesla také například přímá čínská investice do Královéhradeckého kraje. Cestu k možným investicím do infrastruktury v Jihomoravském kraji otevřela rámcová dohoda s Čínskou rozvojovou bankou.

Jak budeme moci zhlédnout i během prohlídky expozic, tak velký potenciál pro spolupráci je také v zemědělských produktech. Vinařský fond České republiky nyní vede konkrétní jednání o dodávkách jihomoravského vína do Číny. Nelze opomenout ani akvizici čínské společnosti CEFC ve skupině českých pivovarů Lobkowicz.

Pomyslnou vlajkovou lodí česko-čínské spolupráce je zdravotnictví. V Královéhradeckém kraji již funguje Česko-čínské centrum tradiční čínské medicíny, které vzniklo ve spolupráci s šanghajskou nemocnicí Šu-kuang. Další spolupráce v oblasti zdravotnictví se rozjíždí například ve formě spolupráce ve vzdělávání mezi univerzitami v provincii Če-ťiang a Západočeským krajem.

Toto jsou pouze některé z příkladů úspěšné spolupráce regionů v České republice s čínskými partnery a jsem si jistý, že v ostatních zemích střední a východní Evropy najdeme desítky dalších společných projektů, které na pomyslné Hedvábné stezce propojují Evropu s Čínou.

Na závěr mi dovolte poděkovat provincii Che-pej za organizaci tohoto setkání. Úroveň jednání je dokladem toho, že za krátkou dobu tří let od prvních iniciativ urazila regionální spolupráce velký kus cesty.

Děkuji za vaši pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie