Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 4. 2019 10:51

Projev předsedy vlády u příležitosti deseti let Východního partnerství

Předseda vlády se zúčastnil konference 10 let Východního partnerství, 16. dubna 2019.
Předseda vlády se zúčastnil konference 10 let Východního partnerství, 16. dubna 2019.
Premiér Andrej Babiš vystoupil 16. dubna 2019 s projevem na konferenci 10 let Východního partnerství. Konference se zúčastnila i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a další významní hosté.

Projev předsedy vlády

Vážený pane předsedo Senátu, vážená paní ministryně, vážení velvyslanci, vážení hosté,

těší mě, že zde přesně po deseti letech mohu navázat na zakládající schůzku Východního partnerství, která proběhla 7. května 2009 v Praze a je taky jeden z hmatatelných výsledků našeho předsednictví EU, a to s cílem začít intenzivně prohlubovat partnerství mezi Evropskou unií se zeměmi východní Evropy a Kavkazu.

A je namístě, abych opětovně připomněl, že se jedná o významné země a že zejména východní státy Unie v nich vidí příležitost k navázání kdysi velmi dobré hospodářské spolupráce. Energetická odvětví, automobilový nebo strojírenský průmysl, chemie nebo elektronika jsou tradičními komoditami vzájemného obchodu a tvoří jen pro Českou republiku teritoria s celkovým obratem exportu a importu ve výši 90 miliard korun ročně, přičemž tento objem vzájemného obchodu každoročně roste. To je informace, která by neměla nechat v klidu žádného podnikatele, který má zájem být na těchto trzích obchodně nebo investičně aktivní.

Máme totiž všechny předpoklady sehrávat ve vzájemném obchodu významnou roli. Jako země, která byla historicky spojena s podniky bývalého Sovětského svazu a která má díky jazykové znalosti a geografické dostupnosti se všemi šesti zeměmi Východního partnerství dlouhodobé vztahy, máme velkou šanci patřit v rámci Evropské unie k tahounům hospodářské spolupráce. To ještě podtrhuje fakt, že nás se všemi těmito zeměmi spojuje průmyslová orientace založená jak na struktuře jednotlivých ekonomik, tak na kvalitě technických škol. Není totiž žádným tajemstvím, že východní technické školy měly i před revolucí dobrou úroveň a že provázanost zemí například v oblasti energetické je stále na vysoké úrovni.

Základem Východního partnerství je mnohostranná spolupráce, která se uskutečňuje na bázi posilování institucí a řádné správy věcí veřejných, vytváření tržních příležitostí pomocí hospodářské integrace a obchodních dohod, zajišťování energetické bezpečnosti a lepší propojenosti v energetice a dopravě a rovněž v oblasti zvyšování mobility a posilování kontaktů mezi lidmi prostřednictvím jednání v rámci dialogu o vízovém režimu.

S tím jsou spjaty i zcela klíčové dohody o volném obchodu mezi EU a jednotlivými zeměmi Východního partnerství. Zde jsme v rámci Unie nejdále ve vztahu ke Gruzii, Moldavsku a Ukrajině, kde od roku 2014 platí komplexní dohody o volném obchodu, zabezpečující lepší přístup ke zboží a službám, nižší cla a další překážky obchodu, posílení právního prostředí a vyšší stupeň sladění norem. Za důležitý považuji rovněž fakt, že v roce 2017 byla podepsána posílená dohoda o partnerství s Arménií a v tomtéž roce se zahájila jednání o komplexní dohodě s Ázerbájdžánem.

Za neméně důležitý považuji rovněž dialog o vízovém režimu, neboť dohody o jeho zjednodušení a o zpětném přebírání osob podporují mobilitu občanů východního partnerských zemí a stanovují současně pravidla pro navracení nelegálních migrantů. Je rovněž důležité připomenout, že země Východního partnerství mohly vůbec jako jedny z prvních využívat výhod partnerství v oblasti mobility, díky němuž se mohou jejich občané snadněji a bezpečně pohybovat po celé Evropě.

Vážení hosté, dovolte mi vyjádřit, že považuji Českou republiku za jednoho z evropských vlajkonošů Východního partnerství. A nemám na mysli jen symbolickou úroveň, když jsme v době našeho předsednictví Evropské unii tuto aktivitu v úzké spolupráci s Polskem a Švédskem zahájili, ale myslím tím zejména budoucí vztahy. Mimo posilování vztahů na úrovni vlád a parlamentů je totiž nezbytné posilovat i zapojení širší společnosti. Mám tím na mysli jak ovlivňování postojů občanské společnosti, zapojování místních a regionálních orgánů, tak zprostředkování vztahů představitelů podnikatelské sféry. Oceňuji proto průběžné aktivity Ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechTrade, která působí v polovině zemí Východních partnerství. Stejně tak oceňuji i činnost Ministerstva zahraničních věcí a zástupců podnikatelů, kteří neúnavně vzájemné hospodářské vztahy oživují. I to je důvodem, proč se na konci první dekády Východního partnerství můžeme opět sejít v Praze. A je mi ctí, že u toho mohu být.

Česká republika je připravena být s ohledem na dlouhodobé vztahy jak partnerem zemí Východního partnerství, tak prostředníkem mezi dalšími zeměmi Evropské unie. V rámci Unie patříme mezi země s nejvyšší ekonomickou výkonností. Podle Bloomberg jsme byli dokonce před rokem vyhodnoceni jako nejstabilnější ekonomika EU. Naše země neustále bohatne, na žebříčku stoupáme a není důvod strašit. Je tady velice konkrétní projekt pro ČR– my nechceme být země příběhů Land of Stories. My chceme být Česká republika:  Země pro budoucnost. Czech Republic: The Country for the Future – to je nový projekt, který nás posune mezi elitní země starého kontinentu. I proto je naší povinností pomáhat v projektech, které posílí jak hospodářské vztahy, tak politickou stabilitu nebo bezpečnost. Takto vnímám Východní partnerství a za Českou republiku garantuji, že pro naplňování cílů projektu uděláme maximum i v další dekádě.

Děkuji vám za pozornost

Andrej Babiš, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie