Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 6. 2021 11:09

Projev premiéra Babiše na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost

Premiér Andrej Babiš v projevu na konferenci mimo jiné připomněl pomoc armády při zvládání pandemie covid-19, 22. června 2021.
Premiér Andrej Babiš v projevu na konferenci mimo jiné připomněl pomoc armády při zvládání pandemie covid-19, 22. června 2021.
Předseda vlády ČR Andrej Babiš vystoupil v úterý 22. června 2021 v Míčovně Pražského hradu na úvod národní bezpečnostní konference Naše bezpečnost není samozřejmost. Hlavními tématy konference jsou bezpečnostní aspekty koronavirové krize, reflexní proces NATO 2030, summit NATO v Bruselu a otázky obrany České republiky a členství v Severoatlantické alianci.

Vážené dámy, vážení pánové,

když jsme se tady potkali loni v červnu, tak se zdálo, že jsme nad pandemií zvítězili. Někteří z nás to dokonce předčasně oslavili. Nikoho z nás tehdy nenapadlo, že ta nejtěžší a nejstrašnější zkouška nás teprve čeká. O to více symbolický mi přijde název této konference: Naše bezpečnost není samozřejmost.

Pandemie covidu připravila celému světu zkoušku, které dosud nikdo nečelil. Byl to konflikt s neviditelným, nevypočitatelným a smrtícím nepřítelem. Ze dne na den se naše země ocitla ve válce, ale na frontovou linii tentokrát nevyrazili naši vojáci, nýbrž naši lékaři, sestry, zdravotníci.

Chce se mi věřit, že s pokračujícím očkováním se do podzimu přiblížíme kolektivní imunitě. Očkovat se nyní mohou všichni občané starší 16 let a od 1. července i děti starší 12 let. I když se situace vyvíjí optimisticky, nesmíme zopakovat chyby z loňského léta. Zvlášť obezřetní musíme být, pokud jde o nové mutace viru, konkrétně mám na mysli indickou deltu, která v Británii oddaluje návrat k běžnému životu.

Ačkoli pandemie přinesla mnoho utrpení, něco dobrého z ní přeci jen vzešlo. Například jsme si všichni uvědomili, jak důležití jsou naši zdravotníci a že zdravotnictví je jednou z klíčových oblastí pro naši bezpečnost.

Stejně tak pandemie prověřila naši armádu. A mohu s uznáním a hrdostí konstatovat, že Armáda České republiky z této zkoušky ohněm vyšla se ctí. Naši vojáci a vojákyně od začátku pomáhali s výstavbou nemocnic, rozváželi ochranné pomůcky a materiál, pomáhali s testováním a nyní odvádějí skvělou práci při očkování. Národní očkovací centrum v O2 universum, které se nám tam spolu s Armádou ČR a s Ústřední vojenskou nemocnicí podařilo vybudovat, by nám skutečně řada zemí mohla závidět. Ti, kteří se tam očkovali, určitě uznají, že je to unikátní projekt, protože vás tam naočkují za 10 minut. Vojáci stáli také za projektem Chytré karantény a během koronaviru také pomohli posílit naši kybernetickou bezpečnost, abychom ochránili naše nemocnice a data našich pacientů před hackerskými útoky.

Armáda ČR je klíčovou součástí NATO. Díky našim vojákům je naše země vnímaná jako důvěryhodný a spolehlivý partner. Severoatlantická aliance pomáhá ručit za naši bezpečnost a my zase ručíme za bezpečnost jiných zemí NATO. Naše členství v Severoatlantické alianci pokládám za naprosto zásadní.

Dlouhodobě a spolehlivě se angažujeme v zahraničních misích a operacích. Naši vojáci působí už skoro dvacet let v Afghánistánu. Musím říci, že souhlasím s panem prezidentem Zemanem, že asi to není dobře, že z Afghánistánu odcházíme a jak jsem slyšel na Summitu NATO od evropských politiků, mají stejný názor. I když se ze země nyní stahujeme, chtěli bychom dál pokračovat ve výcviku tamních ozbrojených sil. Proti terorismu ale bojujeme i jinde. Pomáháme v Iráku a loni jsme úspěšně veleli výcvikové misi Evropské unie v Mali. Naše jednotky speciálních sil cvičí malijské ozbrojené síly v rámci mezinárodní koalice Takuba, která by se do budoucna měla rozšiřovat. Česká republika patří k lídrům v boji proti terorismu v oblasti Sahelu a velení v Mali bychom měli opět převzít v létě 2022.

Naše vláda udělala také velký krok ke splnění závazku dávat 2 procenta HDP na obranu, a i navzdory epidemie koronaviru jsme naší armádě nesáhli na peníze. Investujeme zejména do moderní techniky od našich spojenců, která zvýší obranyschopnost ČR. Nahrazujeme staré, nefunkční a nespolehlivé – často ještě sovětské stroje – za techniku a vybavení pro armádu 21. století.

A nenakupujeme přitom jenom ze zahraničí, ale podporujeme i český obranný a bezpečnostní průmysl. České know-how má v oblasti vývoje a výroby zbraní a vojenské techniky dlouholetou tradici a prestiž. Naše technologie jsou mezi světovou špičkou i v těch nejpokročilejších odvětvích, jako je kybernetická bezpečnost a obrana, umělá inteligence, drony nebo lasery.

Ale není to jen o technice a vybavení. Zejména hybridní hrozby a hrozby v kyberprostoru vyžadují změnu přístupu a strategického myšlení k naší bezpečnosti.

I proto naše vláda schválila dvě významné strategie, které přispějí k naší schopnosti bránit se a adekvátně reagovat na tyto nové hrozby. Konkrétně jsme schválili novou Národní strategii pro čelení hybridnímu působení. Osobně to považuji za jeden z nejdůležitějších milníků, zejména potom, co jsme zjistili o výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích. Podobnou hybridní hrozbou jsou i dezinformace, které se v době koronaviru ještě více rozmohly. A ty se samozřejmě nemusí týkat jen očkování.

Pokud jde o kyberprostor, čeká nás výstavba 5G sítí, které budou naprostou revolucí pro všechna odvětví, včetně obrany. I proto naše vláda schválila novou Národní strategii kybernetické bezpečnosti, která nám pomůže lépe chránit naše občany, instituce a zajistit, aby naše 5G infrastruktura byla důvěryhodná, spolehlivá a bezpečná.

Dámy a pánové, jak jsem říkal, jsem si vědom, že naše bezpečnost a ani svoboda není samozřejmost. Chci ale věřit, že naše vláda za ty skoro čtyři roky udělala maximum proto, abychom ochránili naši bezpečnost. Takže já vám přeju, aby se vám konference líbila, a jsem přesvědčen, že Česká republika se po covidové době vrátí zase mezi ty nejlepší státy Evropské unie.

Děkuji vám za pozornost.

Andrej Babiš, předseda vlády

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie