Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 8. 2014 11:12

Projev premiéra Bohuslava Sobotky při slavnostním zahájení China Investment Fora 2014

Projev premiéra Bohuslava Sobotky při slavnostním zahájení China Investment Fora 2014, 28. srpna 2014.
Projev premiéra Bohuslava Sobotky při slavnostním zahájení China Investment Fora 2014, 28. srpna 2014.

Vážený pane první vicepremiére státní rady Čínské lidové republiky, vážení čínští hosté, vážení hosté ze zemí střední a východní Evropy, vážení hosté z České republiky,
dovolte mi, abych vás přivítal na Local Leaders Meeting a China Investment Foru 2014 v našem krásném hlavním městě Praze, v srdci České republiky a abych vás také přivítal tady na Pražském hradě, tradičním symbolu české státnosti.

Jsem potěšen, že právě Česká republika, společně s čínskou stranou, organizuje dvě takto významné akce v rámci spolupráce šestnácti zemí střední a východní Evropy a Číny.

Oceňuji, s jakou vážností čínská strana sestavila svou delegaci v čele s prvním vicepremiérem panem Zhang Gaoli. Srdečně také vítám delegaci představitelů regionálních vlád 16 čínských provincií, která je podle mých informací jednou z vůbec největších delegací regionálních vlád vyslaných do zahraničí v celé historii Číny. Stejně tak zde velmi srdečně vítám i čínské podnikatele a investory.

Jsem velmi potěšen, že mohu přivítat i naše přátele a partnery ze zemí střední a východní Evropy, tedy regionu, který prošel významnou transformací a který nabízí mnoho atraktivních příležitostí pro spolupráci.
Význam obou akcí potvrzuje i mimořádný zájem české odborné veřejnosti. Na Pražský hrad přijde v následujících dvou dnech diskutovat nad konkrétními projekty spolupráce více než 700 hostů z České republiky.
Konání těchto dvou akcí v Praze je potvrzením našeho aktivního zájmu o rozvoj spolupráce v rámci platformy 16 + 1, kterou považujeme za další důležitou rovinu rozvoje vztahů mezi Českou republikou a Čínou.
Naši účast a rozvoj spolupráce v rámci této platformy vnímáme jako dobrý doplněk k naší bilaterální spolupráci a vnímáme ho jako dobrý příspěvek ke strategickému partnerství mezi Evropskou unií a Čínskou lidovou republikou.
Regionální spolupráce je z mého pohledu jedním z hlavních motorů spolupráce mezi našimi zeměmi a není náhodou, že jsme usilovali o naší aktivní roli právě v této oblasti.
Česká republika a Čínská lidová republika si v letošním roce připomínají 65. výročí navázání vzájemných diplomatických styků.
Organizace dvou takto významných akcí na jednom místě ve středu Evropy ale není jen symbolem naší dlouhé spolupráce, je také jasnou ukázkou toho, že oslavy 65. výročí probíhají ve velmi praktické rovině a že letošní rok bude pro kontakty mezi Českou republikou a Čínou skutečně novým a silným impulsem.
Již v rámci zahajovacího ceremoniálu bude slavnostně podepsáno „Memorandum mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou o podpoře založení Asociace pro spolupráci guvernérů provincií Čínské lidové republiky a představitelů regionů zemí střední a východní Evropy“.
Tato Asociace bude mít za úkol přispívat k rozvoji hospodářské spolupráce, obchodu a investic, podpoře spolupráce turistické, ve vědě a výzkumu, ve zdravotnictví, vzdělávání nebo kulturní výměně. A i když k tomuto podpisu dochází v České republice, v souladu s filozofií spolupráce 16 + 1 bude Asociace samozřejmě otevřená představitelům regionů všech 16 zemí střední a východní Evropy.

Pevně věřím, že na slavnostním zakončení našeho setkání již při této příležitosti představíme jména středoevropských a čínských regionů, které budou stát u startu nové etapy regionálních vztahů.
Česká republika má možnost nominovat jednoho ze tří prezidentů v čele této Asociace a je mi ctí, že mohu při této příležitosti představit zúčastněným zástupcům regionů na Local Leaders Meeting hejtmana Moravskoslezského kraje a českého prezidenta nové Asociace, pana Miroslava Nováka.
Vybrali jsme v České republice reprezentanta regionu, který má se spoluprací s Čínou bohaté zkušenosti a aktivně spolupracuje se svým čínským protějškem, významnou čínskou provincií Jiangsu. Spolupráci již navázaly také hospodářské komory obou krajů, vysoké školy nebo třeba zdravotnická zařízení a my se snažíme z centrální úrovně maximálně podporovat praktickou spolupráci těchto regionů.
Jedním z prioritních projektů české vlády je totiž moravskoslezská ekonomická a technologická zóna. Máme velký zájem o čínské investice, a proto bychom rádi pojali tuto zónu jako projekt, na kterém se testují opatření přijatá na zvýšení komfortu pro čínské investory. S určitou nadsázkou lze označit tento projekt za českou verzi „Šanghajské zóny volného obchodu“.
Podobně, vážené dámy a vážení pánové, na regionální úrovni testujeme i přístup českých firem na čínský trh. V partnerské provincii Moravskoslezského kraje, v provincii Jiangsu, bylo v červnu letošního roku při cestě ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka založeno centrum CzechTech China Center jako platforma pro vstup českých firem na místní trh.
Spolupráce obou regionů je také významnou součástí naší bilaterální spolupráce a nové technologie a inovativní průmysl by mohly být hlavním tématem v česko-čínské spolupráci také v příštím roce.
Minimálně stejně důležitou akcí, jakou je Local Leaders Meeting podporující regionální spolupráci, je také China Investment Forum 2014. Osm diskusních panelů tohoto fóra detailně pokrývá všechny klíčové oblasti spolupráce našich jinak geograficky vzdálených regionů.
Ke zkrácení této vzdálenosti mezi našimi zeměmi a lidmi je v první řadě potřeba přímé letecké spojení a není žádným tajemstvím, že linka Praha – Šanghaj je jednou z priorit nové české vlády.
Budu rád, když nejvyšší reprezentanti ministerstev dopravy obou zemí, společně s odborníky z leteckých společností a největších čínských a českých cestovních kanceláří, využijí čas tohoto fóra ke konkretizaci právě tohoto základního kamene budoucího rozvoje naší spolupráce v oblasti turistiky a podnikání.

Vážené dámy, vážení pánové, zatímco u přímého leteckého spojení činíme pouze první kroky, v jiných oblastech jsme už ušli dlouhou cestu. Bezesporu nejrozsáhlejší česká zdravotní mise v Číně v červnu tohoto roku položila nové milníky vzájemné spolupráce v oblasti veřejného zdraví, aplikovaného výzkumu a podpořila také uplatnění českých produktů zdravotnického průmyslu v Číně.
Mám radost, že představitelé obou ministerstev zdravotnictví, čeští i čínští lékaři, špičkoví vědci i podnikatelé budou již zde v Praze představovat konkrétní výsledky své spolupráce.
Je pro nás ctí, že jedna z nejrespektovanějších fakultních nemocnic v zemi, Fakultní nemocnice Hradec Králové, je nositelem spolupráce zemí střední a východní Evropy a Číny právě v oblasti tradiční čínské medicíny.
To, jaký důraz Česko a Čína na spolupráci v oblasti zdravotnictví kladou, potvrzuje i připravené „Memorandum o uspořádání středoevropského čínského zdravotnického fóra“ za účasti ministrů zdravotnictví, které se připravuje na červen příštího roku právě tady v Praze.

Vážené dámy, vážení pánové, ambicí současné vlády je vybudovat vztahy s Čínou na standardní evropské úrovni a naším zájmem je oboustranné partnerství využít k posílení hospodářského růstu, vytvoření nových pracovních míst a také ke zvýšení kvality života obou zemí.
Od jmenování nové české vlády na konci ledna tohoto roku jsme proto velmi tvrdě pracovali na opatřeních k podpoře exportu, k podpoře investic a turistiky. Radikálně jsme zjednodušili víza pro turisty i podnikatele. Naším cílem je víza vydávat do čtyř pracovních dnů.
Zájemcům o investování v České republice chceme vydávat nejenom pětiletá multivstupní víza, ale také umožnit jednoduchý přístup k dlouhodobým vízům s pracovním povolením v případě, že v ČR investují nebo zde vytvářejí nová pracovní místa.
Pracujeme také na zjednodušení studentské výměny a spolupráce vysokých škol. Jsem rád, že na tomto summitu jsou i rektoři českých vysokých škol a že do Číny už za pár dní zamíří jejich reprezentativní delegace, protože Česká republika se vždy pyšnila velmi kvalitním vysokým školstvím a je to oblast, kde vidíme naši velkou přidanou hodnotu.
K prioritám České republiky ve spolupráci s Čínou patří kromě regionální spolupráce, zdravotnictví a turistiky také spolupráce v oblasti průmyslu, vědy a technologií, zemědělství a také v ochraně životního prostředí.
Máme zájem na spolupráci v oblasti energetiky včetně jaderné, ve strojírenství, informačních technologií, důlních anebo také potravinářských technologií.
Velkým tématem vzájemné spolupráce může být i širší téma urbanizace, zaměřené na ochranu životního prostředí. Zajímavá je spolupráce v celém segmentu služeb, včetně služeb finančních.
Všechny tyto oblasti jdou ruku v ruce s prioritami reforem čínské vlády a jsem si jist, že spolu můžeme nalézt mnoho styčných bodů.
Naše priority i nově přijatá opatření české vlády budou v panelech investičního fóra, ale také na půdě Smíšeného ekonomického výboru, který zasedá po mnoha letech, prezentovat přímo konkrétní členové české vlády.
Představovat Českou republiku jako vyspělou průmyslovou zemi s moderními technologiemi budou na fóru také nejvyšší představitelé významných českých firem. Těm i touto formou chceme poskytnout podporu vlády při exportu jejich zboží, služeb nebo při nalezení čínských strategických partnerů.
Považuji za přínosné, že Čína kromě podpory svých podniků při expanzi na zahraniční trhy podporuje také prezentaci produktů a služeb ze střední a východní Evropy, jako tomu bylo nedávno na veletrhu v Ningbo.
Všichni v tomto sále se nepochybně shodneme, že potřebujeme více aktivit, jako jsou veletrhy v Ningbo nebo právě toto fórum, na kterých můžeme prezentovat své země, své firmy a své projekty a produkty.

Rád bych zmínil, že důležitou rovinou česko-čínských vztahů je nejen spolupráce na platformě 16 + 1, ale také spolupráce v rámci strategického partnerství mezi Evropskou unií a Čínou.
Chci za českou vládu přivítat pozvání pro prezidenta České republiky k letošní návštěvě Čínské lidové republiky a věříme, že budeme mít i my poté příležitost zorganizovat návštěvu prezidenta Číny tady u nás v České republice.
Rozvoj přátelské spolupráce a širokého partnerství s Čínou je jednou z priorit české vlády. Máme zájem na vedení širokého a pravidelného dialogu a posilování kontaktů na vrcholné a vládní úrovni.

Vážené dámy, vážení pánové, i přesto, že naše země mají odlišné tradice a různé společenské zřízení, a v některých otázkách zastáváme odlišné názory, velmi si ceníme možnosti otevřené diskuse, včetně diskuse týkající se naplňování důležitých lidských práv. Česká republika je zemí, která na otázku lidských práv klade dlouhodobě velký důraz, a to i díky naší historické zkušenosti, kterou si s sebou neseme ze složitých dějin střední Evropy ve 20. století.
Častá setkávání, spojená s otevřenou výměnou názorů, jsou základním předpokladem rozvoje vzájemného partnerství a vzájemného poznávání.

Vážení hosté z Číny, střední a východní Evropy a České republiky, Vážený pane první vicepremiére státní rady Čínské lidové republiky, dovolte mi, abych Vás ještě jednou srdečně přivítal na Local Leaders Meeting a China Investment Foru 2014.
Pevně věřím, že ve vzájemných diskusích položíme základy celé řadě konkrétních projektů, které budou výhodné pro obě naše země, naše regiony, naše firmy i naše občany.

Děkuji za Vaši pozornost a přeji všem účastníkům tohoto fóra úspěšné jednání. Děkuji.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie