Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 8. 2014 13:16

Projev premiéra Bohuslava Sobotky při slavnostním zahájení Národních dožínek 2014 v Českých Budějovicích

Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastnil slavnostního zahájení Národních dožínek 2014 v Českých Budějovicích, 30. srpna 2014.
Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastnil slavnostního zahájení Národních dožínek 2014 v Českých Budějovicích, 30. srpna 2014.

Dobrý den,
já jsem se do Budějovic skutečně těšil, takže jsem byl jedním z prvních oficiálních hostů dnešního zahájení Národních dožínek.

 Vyrostl jsem na vesnici, moje rodina z poloviny pochází z jižních Čech, z druhé poloviny z jižní Moravy, takže nemůžu být člověkem, který by k zemědělství a k venkovu neměl vztah.

Vážení vzácní hosté, dámy a pánové, vážení zemědělci, vážení potravináři, chtěl bych poděkovat za pozvání na dnešní Národní dožínky sem do Českých Budějovic. Jsem především rád, že ČR má dnes vládu, která se snaží zemědělcům pomáhat, a doufám, že má vládu, která zemědělcům neškodí a zemědělcům také škodit v příštích letech nebude. Vláda je tady sedm měsíců, ale podařilo se nám udělat celou řadu opatření, kterými se snažíme české zemědělství podpořit. Asi víte, že se vracíme k zelené naftě, což byla velmi tradiční forma podpory, schválili jsme operační program pro rozvoj venkova v příštích letech. Doufám, že využijeme peníze z Evropské unie k tomu, abychom podpořili zejména produkční zemědělství v Čechách a také na Moravě.

Dnes odpoledne budu muset bohužel odletět na jednání Evropské rady do Bruselu, a když jsem se dnes ráno díval na program, který nás tam čeká, tak to není vůbec nic veselého. Ukrajina, Palestina, Libye, ebola, prostě dnešní svět není bez rizik a jestliže dnešní svět není bez rizik, tak je potřeba myslet na jednu důležitou věc, a to je potravinová bezpečnost, abychom vůbec jako ČR, pokud nás budou v budoucnu ohrožovat různá rizika, měli schopnost zajistit našim lidem obživu. Abychom měli schopnost zajistit našim občanům kvalitní potraviny a byli schopni je produkovat. Pokud tuto schopnost neztratíme, tak je také důležité zabránit tomu, aby se k nám nekvalitní potraviny dovážely a prodávaly se u nás. A to je druhá důležitá role státu. Zajistit přísnou kontrolu. Já vám chci slíbit, že tato vláda se o to snažit bude, že jde o bezpečnost, jde o zdraví našich občanů, jde o konkurenceschopnost našeho zemědělství, jde o to, aby nikdo nezneužíval svoji pozici na trhu, a aby to nedělaly ani velké obchodní řetězce. Tohle jsou úkoly pro naši vládu a chci vám slíbit za sebe, za pana ministra zemědělství i za další členy české vlády, že se budeme snažit našemu zemědělství pomáhat. Doufám, že se tady za rok sejdeme a budeme moci říci ano, mělo to smysl, ano, povedlo se to, zemědělství je na tom lépe, než na tom bylo před rokem.

Přeji vám krásný den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie