Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 7. 2015 8:05

Nenechám se šibenicemi zastrašit

V naší zemi máme svobodu slova a svobodu shromažďování, tato občanská práva byla po roce 1989 zakotvena velmi silně a široce v reakci na naši zkušenost s komunistickým totalitním režimem. Svoboda projevu by ale neměla být zneužívána k šíření nenávisti, k rasistickému vyhrožování celým skupinám obyvatel a k vyhrožování smrtí těm, kdo prosazují jiné než fašistické postoje.

Demokracie musí být schopna uhájit principy, na kterých stojí. Když se nám to nepovede, můžeme jednou skončit jako Výmarská republika. Policie a státní zastupitelství musí striktně dbát na dodržování zákonů.

Nenechám se útoky s šibenicemi zastrašit. Budu i nadále postupovat v souladu se svým svědomím a hodnotami sociální demokracie. Jsem přesvědčen o tom, že postup vlády v oblasti migrační krize je správný a jediný možný.

Odmítli jsme opravdu špatný nápad s kvótami a pomůžeme na dobrovolné bázi, na základě vlastního rozhodnutí, v rámci našich reálných bezpečnostních a ekonomických možností. Naše země nemůže strčit hlavu do písku, zavřít hranice a tvářit se, že se nás problém zbytku Evropy vůbec netýká.

Jsem přesvědčen o tom, že naše ekonomické a bezpečnostní kapacity nám umožňují postarat se o několik stovek uprchlíků a zachovat se lidsky a také solidárně vůči zemím v EU, které jsou vystaveny ne stovkám, ale desítkám tisíc migrantů.

Vláda má situaci pod kontrolou a lidé se skutečně nemusejí ničeho zlého obávat. Současně budeme trvat na tom, aby Evropa začala lépe hlídat své hranice, vracet ekonomické migranty a více se soustředit na stabilizaci zemí v našem bezprostředním okolí.

Pokládám za absurdní a zvláštní situaci, že policie zasahuje vůči demonstrantům, kteří blokují cestu silně zfanatizovanému průvodu s šibenicemi v rukou, aniž by ji jakkoliv zajímaly právě tyto šibenice a to, co je s nimi spojeno.

Mnohem horší je ale chování politiků, kteří se na strachu lidí z migrace a muslimů a na vyvolávání nenávisti vůči uprchlíkům snaží získat politické body či znovu vybudovat své nedávno zhroucené politické pozice.

Ale to není jen případ České republiky, migrační krize vlévá novou krev do žil nejrůznějším extremistům a fašistům po celé Evropě. Demokraté se proti tomu musí jednoznačně postavit. Věřím, že i v otázce zvládání migrace a dobrovolné pomoci naší země uprchlíkům bude celá vládní koalice postupovat jednotně a vyšle tím i našim občanům jasný signál že jsme zemí, která postupuje realisticky a současně tak, aby pomáhala tam, kde to je možné.

Myslím, že populisté na celém našem kontinentu jsou ve velkém pokušení, aby strach z migrace přetavili do munice pro získání politické moci. Většinou tomu neodolají. Je to tak jednoduché. Lidé jsou přirozeně vyděšení z řádění Islámského státu a taky obrázky z Itálie, Maďarska či Řecka.

Džiny z láhve, které všechna tahle demagogie vypustí, bude ovšem těžké zatlačit zpátky.

Problém migrace je komplexní a ve skutečnosti nemá jednoduché a rychlé řešení. Evropa doplácí na to, že nemá silnější společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, aby mohla reagovat rychleji a razantněji v regionech, které se destabilizují. Tomuhle nemůže žádná země čelit sama, potřebujeme silnější společnou politiku. Cesta tedy není izolace, ale spolupráce.

Bohuslav Sobotka, novinky.cz, 2. července 2015

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie