Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 10. 2018 21:54

VIDEO: 100 dnů vlády

Petra Doležalová, tisková mluvčí Úřadu vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, já vás vítám na první tiskové konferenci po jmenování, ale zároveň také po zasedání nové vlády. Na tiskové konferenci vítám předsedu české vlády pana Andreje Babiše a také prvního vicepremiéra pana Jana Hamáčka. Pana premiéra Andreje Babiše prosím o první slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové, jsem velice rád, že máme za sebou první krok ke vzniku, doufejme, stabilní vlády. Ten druhý krok nás čeká 11. července. Já už jsem sněmovnu požádal o svolání sněmovny k vyslovení důvěry. My jsme měli první zasedání vlády. První bod byl v mé kompetenci, o tom jsme nehlasovali. Prvním bodem bylo, že jsem rozhodl, že prvním místopředsedou vlády se stal tady pan předseda ČSSD Jan Hamáček. Druhým bodem byl návrh na jmenování předsedkyně Legislativní rady vlády. Z titulu změny funkce na postu ministra spravedlnosti byla s účinností od dnešního dne jmenována Mgr. Ing. Taťána Malá a stala se předsedkyní Legislativní rady vlády.

Dále jsme vzhledem k tomu, že nová ministryně spravedlnosti by se měla soustředit hlavně na agendu spravedlnosti, rozhodli na můj návrh a zvolili vládní zmocněnkyní pro lidská práva. Tou se stala Mgr. Martina Štěpánková, která je náměstkyní pro řízení sekce pro lidská práva Úřadu vlády. Úlohou vládní zmocněnkyně pro lidská práva bude řízení a koordinace agendy v oblasti ochrany lidských práv, práv menšin, sociálního začleňování a rovných příležitostí.

Dále jsme projednali návrh žádosti vlády o vyslovení důvěry Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky. Žádost jsem podepsal. Dále jsme projednali návrh Programového prohlášení vlády, který byl doručen do Poslanecké sněmovny. Je to programové prohlášení, které jsme domluvili se sociální demokracií.

V rámci bodu 6 jsme projednali změnu na pozici vedoucího Úřadu vlády, kde jsme pověřili s účinností od 28. června 2018 paní Tünde Barthovou řízením Úřadu vlády ČR, a to do doby jmenování vedoucího úřadu. Poslední změna je na pozici mluvčí vlády. Jak všichni vidíte, naší novou kolegyní se stala paní Mgr. Petra Doležalová.

Petra Doležalová, tisková mluvčí Úřadu vlády ČR: Děkuji a další slovo předám panu vicepremiérovi Janu Hamáčkovi.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Děkuji. Dámy a pánové, dnešní den, kdy došlo ke jmenování koaliční vlády, je dle mého názoru ukončením nestability v České republice, která trvala příliš dlouho, a mám pocit, že všichni čekali na to, že se situace vyřeší. Sociální demokracie maximálně přispěla k tomu, aby se řešení našlo, a rozhodla se vstoupit do koaliční vlády s hnutím ANO. Ta vláda podle programového prohlášení, na kterém jsme se dohodli, je vláda levicová a to byl hlavní důvod, proč jsme do té vlády vstoupili, protože chceme prosazovat náš levicový program.

Naši ministři garantují, že to neskončí jen u slibů, ale také, že to, co jsme řekli, budeme i dělat. Jedním z hlavních důvodů pro vstup sociální demokracie do této vlády je bezpečí. Ale my bezpečí nechápeme jen úzce, tak jak ho zajišťuje náš integrovaný záchranný systém, policie a další, ale ta bezpečnost je spojena i se spravedlností a solidaritou ve společnosti. A pokud se lidé mají cítit bezpečně a spokojeně, tak k tomu potřebují dobré bydlení, důstojnou práci, dostupné školy pro své děti a také potřebují, aby na obcích a městech fungovaly kvalitní veřejné služby. Potřebují kvalitní potraviny, dostupnou lékařskou péči a také čas na svoji rodinu. A to je stát, který chceme společně v této vládě budovat. A na to nestačí jen peníze. Potřebujeme k tomu fungující vládu a ministry, kteří se starají o tuto zemi s péčí řádného hospodáře. A já za nás mohu slíbit, že takové ministry jsme do vlády nominovali a dnešním dnem začínáme tvrdě pracovat. Děkuji vám za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie